Βασιλειάδης: «Κομβικό ζήτημα είναι οι σχέσεις εξάρτησης διαιτησίας και ΕΠΟ»

*** «Συμφωνώ απολύτως με τον ορισμό ξένων διαιτητών. Αν η οικονομική διαφορά είναι 50.000 ευρώ τον χρόνο, που τόση είναι, θα βρεθούν τα λεφτά»


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ

Δεν θέλουμε νέες παράγκες, είμαστε έτοιμοι για συγκρούσεις

Τα βήματά του, προσεκτικά. Οι μάχες που κλήθηκε να δώσει από την ημέρα που ανέλαβε την πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού, κατά τη γνώμη του, το απαιτούν.
Ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος επελέγη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διαδεχθεί τον Σταύρο Κοντονή στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, στην πρώτη του συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικά ΜΜΕ, δείχνει βέβαιος ότι η κανονικότητα θα επιστρέψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο 38χρονος δικηγόρος δηλώνει αποφασισμένος να βάλει τάξη στα κακώς κείμενα και να προβεί, όπου χρειαστεί, σε συγκρούσεις, αρκεί να μην είναι «τυφλές».
Ο Γ. Βασιλειάδης, στην αποκλειστική και εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, αναφέρεται στη διαφθορά, στην «Παράγκα», στο ενδεχόμενο συνάντησης των τεσσάρων «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, στην «αμαρτωλή», όπως την αποκαλεί, ΕΠΟ, στη βία και στην πιθανότητα επιστροφής του ιδιώνυμου αδικήματος. Επίσης μιλάει για τους «στημένους» αγώνες, τις δικαστικές εκκρεμότητες υποθέσεων όπως το «Κοριόπολις», το εκλογικό σύστημα και τον αριθμό των εκλεκτόρων στις αρχαιρεσίες της ΕΠΟ, τη μείωση του αριθμού των ομάδων, αλλά και την ενδεχόμενη διεξαγωγή των αγώνων της Σούπερ Λίγκας με ξένους διαιτητές. Στον περισσότερο από 1,5 χρόνο που άσκησε καθήκοντα γεν. γραμματέα καταπολέμησης της διαφθοράς, ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού γνωρίζει τι εστί εκμαυλισμός, εξαχρείωση.
Ερωτηθείς πόσο διεφθαρμένο είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο και σε ποια... διοργάνωση δικαιούται να συμμετάσχει, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Νομίζω ότι σε μία χώρα στην οποία η διαφθορά παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενδεχομένως το ελληνικό ποδόσφαιρο να το κατατάσσαμε στη θέση -ποια είναι κορυφαία;- της Μπαρτσελόνα, ίσως και μία κλάση παραπάνω, σε διαγαλαξιακό επίπεδο δηλαδή.
Η «Παράγκα», καθ' ομολογία σας, ζει και βασιλεύει...
Πρέπει να δούμε τι είναι "Παράγκα", πώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αλληλοεξαρτήσεων που καταλήγει στη διάλυση του αθλήματος. Κι αυτό για να γίνει θα πρέπει να αποπροσωποποιήσουμε την κουβέντα. Η προσωποποίηση αφορά τη δικαιοσύνη.
«Δεν είναι δυνατόν στα ευρωπαϊκά ματς να μην μπορείς να περάσεις φωτοβολίδα και στα ελληνικά ματς ακόμα και... τανκς θα μπορούσες να περάσεις», τονίζει ο υφυπουργός Αθλητισμού.
«Δεν είναι δυνατόν στα ευρωπαϊκά ματς να μην μπορείς να περάσεις φωτοβολίδα και στα ελληνικά ματς ακόμα και... τανκς θα μπορούσες να περάσεις», τονίζει ο υφυπουργός Αθλητισμού.
Μπορεί η "Παράγκα" να επηρεάζει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά ξεκινά από το ερασιτεχνικό. Οι σχέσεις εξάρτησης ΕΠΣ-ΕΠΟ-ομάδων, πώς ανεβαίνουν οι διαιτητές, όλο αυτό το πράγμα δεν μπορείς να το δεις αποκομμένα. Το ζητούμενο είναι πώς σπάει αυτός ο φαύλος κύκλος.
Και πώς θα γίνει αυτό;
Θα μου επιτρέψετε να πω μόνο ότι πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα. Eίμαστε έτοιμοι για συγκρούσεις, όχι 'τυφλές', ενίοτε και συμβιβασμούς -μιλάω για τους διεθνείς οργανισμούς- αλλά είναι μία μάχη που πρέπει να δοθεί. Είναι ώριμες οι συνθήκες στον κόσμο, καταλαβαίνει το πρόβλημα, για να προβούμε σε μεγάλες αλλαγές. Ακόμα και για Grexit. Βέβαια, οι συνέπειες ενός Grexit θα φανούν μετά τη λήξη του αποκλεισμού.
Δεν είναι ότι θα μείνει η Εθνική ομάδα εκτός για τρία χρόνια. Οταν επανέλθει, θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλά, συνεπώς για να προκριθεί θα πρέπει να ''ματώσει''.
Για τους συλλόγους δεν το συζητάω, διότι είναι εταιρείες, ας πρόσεχαν. Το βέβαιο είναι ότι δεν θέλουμε ούτε "Παράγκες" ούτε "παραγκάρχες" ούτε εναλλαγή "Παράγκας"».
Θα συγκαλέσετε σύσκεψη παρουσία και των ιδιοκτητών των μεγάλων ΠΑΕ ή θεωρείτε πως είναι ανέφικτο;
Εχουν δηλώσει οι μισοί ότι δεν θέλουν να δουν τους άλλους μισούς, έχοντας αναπτύξει νομικά επιχειρήματα που μπορεί να είναι σωστά.
 «Ναι στον ορισμό ξένων διαιτητών και στη μείωση ομάδων της Σούπερ Λίγκας»
Είναι αντιμετωπίσιμο το θέμα της βίας;
Η βία είναι ένα πρόβλημα, αλλά είναι λάθος να το αντιμετωπίζουμε ως αθλητική βία. Μιλάμε για μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση εδώ και μία δεκαετία, με την ανεργία πολύ ψηλά. Είναι δεδομένο ότι σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου υπάρχει βία. Εχει έρθει ένα καινούργιο, αρκετά σκληρό νομικό πλαίσιο από τον Στ. Κοντονή, του οποίου η περαιτέρω αυστηροποίηση μπορεί να διασφαλίσει ότι μέσα στα γήπεδα δεν θα βλέπουμε ασχήμιες.
Πρόσφατα, όμως, είχαμε επεισόδια στον αγώνα μπάσκετ γυναικών Πανιωνίου-Ολυμπιακού και στο ματς ποδοσφαίρου Ηρακλή- ΠΑΣ Γιάννινα.
Και στη Γαλλία είχαμε επεισόδια. Μην αυτομαστιγωνόμαστε για τα πάντα. Το επόμενο διάστημα, που θα μπει στη ζωή μας η κάρτα φιλάθλου και ο ηλεκτρονικός έλεγχος, όλα θα αλλάξουν.
Επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ μέχρι τις 31/12/2016, αλλά θα δώσουμε κάποια προθεσμία. Είχαμε θέματα, τεχνικά περισσότερο. Δεν θα πούμε ''αυτός είναι ο νόμος και κόψτε τον λαιμό σας''. Θα το συζητήσουμε, αλλά όχι να τον ρίξουμε στις καλένδες. Το νέο πρωτάθλημα, με κάποιες αλλαγές που επεξεργαζόμαστε, θα εκκινήσει με τελείως διαφορετικούς όρους.
Θα επανέλθει το ιδιώνυμο;
Θα το κουβεντιάσουμε με τον κ. Κοντονή και νομίζω ότι θα δείξει ευαισθησία. Πρέπει να βρούμε πώς η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει κάποιες κατηγορίες αδικημάτων και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι κάποιος που είναι υπόδικος ή κατάδικος για τέτοια ζητήματα μπορεί και πηγαίνει στο γήπεδο.
Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και οι ΠΑΕ τις τιμωρίες τους, που θα είναι αυστηρότατες. Δεν γίνεται στα ματς της Ευρώπης τα ελληνικά γήπεδα να είναι "εκκλησίες" και στους αγώνες του πρωταθλήματος "ζούγκλα".
Δεν είναι δυνατόν στα ευρωπαϊκά ματς να μην μπορείς να περάσεις φωτοβολίδα ενώ στα ελληνικά ματς ακόμα και... τανκς θα μπορούσες να περάσεις.
Στις 19 του τρέχοντος μηνός θα διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη του εκπροσώπου της ΕΠΟ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ). Με ποιο εκλογικό σύστημα θα γίνουν;
Η εκλογή εκπροσώπου στην ΕΟΕ μπορεί να γίνει με βάση το καταστατικό της ΕΠΟ. Ο νόμος μιλάει για αρχαιρεσίες, όχι για εκλογή εκπροσώπου στην ΕΟΕ, κατά τη γνώμη μου δεν είναι το ίδιο πράγμα. Βέβαια, μέχρι τις 19 του μηνός μπορεί να έχουμε πολύ μεγάλες εξελίξεις, είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις, κυρίως με τις FIFA, UEFA. Αν έχουμε συμφωνήσει σε πέντε πράγματα που θα δίνουν λύσεις καθαρές και θα βοηθούν στην εξομάλυνση, τότε το εκλογικό σύστημα για μας δεν είναι το ζητούμενο.
Το κομβικό ζήτημα είναι οι σχέσεις εξάρτησης διαιτησίας και ΕΠΟ. Η μεγάλη σκιά ποια είναι; Οτι όποιος ελέγχει την ΕΠΟ, ελέγχει και τη διαιτησία. Κι άλλα ζητήματα είναι η διεύρυνση των εκλεκτόρων. Οσο μεγαλύτερο είναι το εκλογικό σώμα, τόσο πιο δύσκολα μανιπουλάρεται. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη με τόσο μικρά εκλογικά σώματα.
Είστε σύμφωνος και με τη διεύθυνση των ελληνικών αγώνων από ξένους διαιτητές;
Ναι, απολύτως. Αν η οικονομική διαφορά είναι 50.000 ευρώ τον χρόνο, που τόση είναι, θα βρεθούν τα λεφτά.
Είναι τιμητικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο να τελεί υπό επιτροπεία;
Σαφώς και δεν είναι. Ηταν τιμητικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο όλα αυτά που βιώναμε;
Την προσφυγή του κ. Μαλάτου, ανώτερου υπαλλήλου της ΓΓΑ, πώς την κρίνετε;
Ο καθένας στη δημοκρατία δύναται να ασκεί τα δικαιώματα που έχει ή νομίζει ότι έχει. Διερωτώμαι, όμως, γιατί τόση ζέση να αλλάξει μία κατάσταση η οποία για πρώτη φορά στέλνει φακέλους στη δικαιοσύνη, γι' αυτά που γινόντουσαν καθ' ομολογία όλων σε μία αμαρτωλή Ομοσπονδία και για ποιον λόγο τέτοιο πάθος αυτήν τη στιγμή; Εχουμε έναν οργανισμό ο οποίος διαχειρίζεται απίστευτα χρήματα.
Υπάρχουν πολλές εκκρεμούσες υποθέσεις στη δικαιοσύνη, όπως το «Κοριόπολις», υπόθεση στην οποία τον Μάρτιο κάποια πλημμελήματα παραγράφονται.
Στα εξοπλιστικά εκκρεμούν υποθέσεις από το 1996, το 1999 και το 2004. Είναι συνολικό το πρόβλημα της δικαιοσύνης, μη στεκόμαστε μόνον στο "Κοριόπολις". Ξέρω ότι ο Στ. Κοντονής είναι σε κατεύθυνση ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης.
Συμφωνείτε με τη μείωση των ομάδων;
Βεβαίως. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινάμε πρωταθλήματα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποιες δεν θα αντέξουν και στη μέση της χρονιάς κάποιες να αποχωρούν. Ομως, έως έναν βαθμό, πρέπει η Σούπερ Λίγκα να συντρέξει οικονομικά τη Φούτμπολ Λιγκ.
Να συνεισφέρουν οικονομικά στη Σούπερ Λίγκα και οι ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;
Κατά την άποψή μου, ναι. Θα πρέπει να πέσει στο τραπέζι και να εξεταστεί η αναδιάρθρωση, που είναι επιβεβλημένη. Και σαφέστατα να εξασφαλιστεί η σοβαρή οικονομική βιωσιμότητα της Β' κατηγορίας. Εγώ θα συζητούσα και τη συμμετοχή στη Φούτμπολ Λιγκ Β' ομάδων των συλλόγων που συμμετέχουν στη Σούπερ Λίγκα κι έχουν αυτήν τη δυνατότητα, για να τελειώνουμε και με τα φαινόμενα δανεισμού παιχτών, αλλά και για να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, αλλά και την εξέλιξη των παιχτών. Να φτιάξουμε δυνατή Β' κατηγορία, χωρίς σκιές και αυστηρότατο νομικό πλαίσιο για τους στημένους αγώνες, που ακόμα και με την ένδειξη θα οδηγεί σε μηδενισμό ομάδων.