ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Ο «ΔΟΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ» ΣΤΗΝ ΕΠΟ!



ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ

Βαρύ, πολύ βαρύ και… ασήκωτο είναι το βιογραφικό του κ. Γιάννη Δρόσου, του Καθηγητή της Νομικής σχολής που επέλεξε ο Κοντονής για να του αναθέσει την… εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, τοποθετώντας τον επικεφαλής της (κατά FIFA) «Επιτροπής Εξομάλυνσης». Διαβάζοντάς το, κυριολεκτικά εντυπωσιάζεσαι και αναρωτιέσαι αν είναι δυνατόν τόσοι πολλοί τίτλοι, τόσες πολλές επιστημονικές διακρίσεις να χωράνε μέσα σε μιάμιση πυκνοδακτυλογραφημένη σελίδα! Και η αλήθεια είναι ότι η αναφορά τους είναι πολύ στεγνή, σχεδόν λακωνική.
Οι σπουδές του κ. Δρόσου, η πανεπιστημιακή σταδιοδρομία του και η εν γένει πολιτεία του στη νομική κοινωνία της χώρας, σε αφήνουν άναυδο. Και μέσα σου, εντελώς αυθόρμητα, να σκέφτεσαι πώς είναι δυνατόν μία τέτοια επιστημονική αξία να βρίσκεται εκτός των κέντρων διοίκησης, προβληματισμού και επίλυσης των μεγάλων, γενικότερων προβλημάτων της χώρας.
Ευτυχώς, όμως, κάποιες φορές παρεμβαίνει ο από μηχανής Θεός, που έλεγαν οι Αρχαίοι. Και στη δική μας περίπτωση, ο Θεός αυτός είχε ονοματεπώνυμο και ιδιότητα: Σταύρος Κοντονής, υφυπουργός Αθλητισμού επί Κυβερνήσεως Τσίπρα.
Αλλά μια και ξεκινήσαμε με το βιογραφικό του κ. Δρόσου, φρονώ ότι θα έπρεπε να σταθούμε και σε μία σοβαρή παράλειψη, κατά την ταπεινή μου άποψη. Και όντως, τη θεωρώ παράλειψη που λογικά θα έπρεπε να προκαλέσει την οργή του κ. Δρόσου.

ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΕΡΑΣ ΗΘΙΚΗΣ

Στο βιογραφικό του αυτό, λοιπόν, το αναλυτικότατο, δεν φαίνεται πουθενά ότι υπήρξε και δεξί χέρι του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ακη Τσοχατζόπουλου!
Και όχι μόνο δεξί του χέρι, αλλά και δεξί του… πόδι και ό,τι άλλο σχετικό μπορεί να βάλει το μυαλό του μέσου Ελληνα πολίτη. Λέει βέβαια στο βιογραφικό ότι υπήρξε Γενικός Διευθυντής σε κάποια γενική διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ, καθώς και στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, αλλά αυτά δεν είναι τίποτα. Για μένα, το σημαντικότερο στοιχείο της προϋπηρεσίας του ήταν αυτό. Οτι σε μία κρίσιμη εποχή για το ΥΠΕΘΑ και τον κ. Τσοχατζόπουλο, υπήρξε ο άνθρωπος της εμπιστοσύνης του, σε μία θέση-κλειδί, ακριβώς δίπλα του!
Και λέω, ρε παιδιά, πόσο έντιμος, πόσο ηθικός, πόσο ακέραιος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που βρισκόταν χρόνια δίπλα σε έναν Ακη Τσοχατζόπουλο, που έβλεπε (ή δεν έβλεπε αποστρέφοντας το βλέμμα) τις μίζες να περνάνε γύρω του, αλλά χωρίς να τον ακουμπήσει καμία ούτε στο ελάχιστο, στο παραμικρό! Σκέφτομαι πόσο εφιαλτικά μπορεί να υπήρξαν εκείνα τα χρόνια για έναν Ακαδημαϊκό γίγαντα, να ζει επαγγελματικά σε περιβάλλον πλημμυρισμένο από το μέλι, εκείνος όμως ήταν πολύ ψηλά. Ποτέ δεν άπλωσε ούτε το μικρό του δαχτυλάκι να πάρει μία γεύση! Ολα τα λαμόγια έκαναν την τύχη τους, τότε στο ΥΠΕΘΑ, αλλά ο κ. Δρόσος ήταν κολόνα ηθικής και εντιμότητας. Τέρας ηθικής! Και μόνο γι’ αυτό, λοιπόν, φρονώ ότι η επιλογή του Κοντονή στο πρόσωπό του ήταν η απόλυτα ενδεδειγμένη και επιβεβλημένη.
Ουδέποτε ανακατεύτηκε σε τέτοια θέματα, θα στοιχημάτιζα πως ούτε καν έλαβε ποτέ γνώση. Και πως όταν έμαθε τι συνέβαινε εκείνα τα χρόνια, κυριολεκτικά έπεσε απ’ τα σύννεφα (και ευτυχώς που κάτω απ’ τα σύννεφα υπάρχει πάντα ένα διχτάκι, για να μη σκοτώνονται όσοι πέφτουν από τόσο ψηλά). Ετσι δηλαδή το βλέπω εγώ και μάλιστα, επειδή η φαντασία μου καλπάζει, τον βλέπω να παίρνει τηλέφωνο αμέσως τη Ρένα Δούρου, που είναι κολλητή του και να της λέει τα μαντάτα για τον φίλο τους τον Ακη, για να εκπλαγούν τουγκέδα. Επώδυνη εμπειρία, πράγματι.
Ας γυρίσουμε, όμως, στα σημερινά μεγαλεία του κ. Δρόσου. Και λέω ότι η επιλογή του από τον Κοντονή ήταν απολύτως εύστοχη και ενδεδειγμένη. Αν δεν γινόταν ένας τύπος σαν τον κ. Δρόσο δοτός πρόεδρος στην ΕΠΟ, ποιος θα γινόταν; Δεν είδατε τι δήλωση έκανε; Οτι δεν ξέρει μεν από το ποδόσφαιρο, αλλά επελέγη λόγω των γνώσεών του, δηλαδή της τεράστιας επιστημονικής του κατάρτισης.

ΚΑΤΑΛΗΨΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ!

Περιμένει, λοιπόν, ο κ. Δρόσος την ημέρα που θα αρθούν οι όποιες νομικές δυσκολίες και θα εγκατασταθεί στην ΕΠΟ, στο γραφείο του προέδρου. Εκεί όπου στο μεταξύ έχει εγκατασταθεί ο άνθρωπος που έχει βάλει ο Κοντονής για να του μεταφέρει τι γίνεται και τι δεν γίνεται στα γραφεία. Ο Φιλιππούσης!
Ναι, όπως σας το λέω. Στο γραφείο του ΠΡΟΕΔΡΟΥ της ΕΠΟ έχει εγκατασταθεί ο Φιλιππούσης και από εκεί διευθύνει, τηλεφωνεί, μαθαίνει, παραγγέλνει καφέ, χρησιμοποιεί τη γραμματειακή υποστήριξη της Ομοσπονδίας και δέχεται τους ανθρώπους της εξυγίανσης.
Φυσικά, πρόκειται για ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ λαθρεγκατάσταση! Ο Φιλιππούσης δεν έχει καμία ιδιότητα, κανένα επίσημο δικαίωμα, κανένα καθήκον, απολύτως τίποτα! Πρόκειται για έναν παρείσακτο τύπο που μπήκε χωρίς νόμιμο δικαίωμα, απλά με το θράσος του πρώην ιδιαιτέρου που έστειλε ο υφυπουργός για να έχει άμεση και έμπιστη ενημέρωση.
Το ότι αυτή τη στιγμή απολαμβάνει προνόμια προέδρου, είναι ασφαλώς μία λεπτομέρεια που δεν τιμά ούτε τα διοικητικά στελέχη της ΕΠΟ ούτε βεβαίως και το προσωπικό, τους εργαζόμενους, που ανέχονται την παρουσία του.
Κάθε φορά θα συγχωρείται η πρώτη φορά και θα υπάρχει και δεύτερη!
Αυτά που συνέβησαν με τη φωτοβολίδα στον αγώνα της Τούμπας, μόνον ως κακοπαιγμένη φάρσα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
Ξεκινάω από τα σημερινά. Ο Κοντονής, λέει, ζήτησε από τον Πάοκ να βρεθεί ο ένοχος προκειμένου να τιμωρηθεί όπως επιβάλλεται.
Ο Πάοκ απάντησε στον Κοντονή ότι τον πρόλαβε ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ζήτησε το ίδιο πράγμα αμέσως μετά τον αγώνα. Αλλωστε, υπενθύμισαν οι άνθρωποι του Πάοκ στον υφυπουργό, υπάρχουν και οι κάμερες στην Τούμπα, οι οποίες βεβαίως θα έχουν καταγράψει τη φάτσα του φωτοβολιδάρχη.
Ετσι, ο Κοντονής διαβεβαιώθηκε, λέει, ότι θα βρεθεί ο ένοχος και ησύχασε. Επειδή όμως δεν μπορεί να κάτσει και πολλή ώρα ήσυχος -όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα στο ποδόσφαιρο- τα έβαλε με την… ΕΠΟ, η οποία, λέει, άλλαξε τον Κανονισμό που προέβλεπε διακοπή μετά από μία φωτοβολίδα και τον έκανε διακοπή ύστερα από… δύο φωτοβολίδες!
Που σημαίνει δηλαδή ότι αν ο ελεύθερος φωτοβολιδοσκοπευτής δεν πετύχει με τη μία τον παίκτη που έχει βάλει στόχο, θα έχει και μία… δεύτερη ευκαιρία να το πράξει.
Ο Κοντονής, λοιπόν, επειδή όπως είπε αυτό το άκουγε πρώτη φορά διότι δεν τον είχε ενημερώσει η ΕΠΟ για την αλλαγή, τσατίστηκε τα μάλα και διέταξε την Επιτροπή Εξομαλ(άκ)υνσης την άλλη φορά που θα αποφασίσει να αλλάξει τους κανονισμούς, πρώτα να τον ενημερώσει σχετικά.
Βεβαίως, όλα αυτά δεν θα είχαν καμία αξία να τα συζητάμε (γι’ αυτό και απέφυγαν να το θίξουν οι ΑΡΔακες) αν ο Κοντονής πάλι δεν είχε αποφασίσει να ξετιμωρήσει τη θύρα 4 την οποία είχε ο ίδιος τιμωρήσει, κατόπιν… σύμφωνης γνώμης και του Μελισσανίδη!
Και αυτό, βεβαίως, το περνάνε στο ντούκου.

Αθάνατοι ΑΡΔακες…