Ο Μαρινάκης στην κρίση ρίχνει γροθιά στο μαχαίρι – Και ο Αλαφούζος συμπεριφέρεται σαν κάποιος που έχει φύγει

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GOAL
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ

Σύμφωνα με ένα παλιό ελληνικό γνωμικό «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται...». Με βάση, λοιπόν, αυτό θα επιχειρήσουμε να κρίνουμε τους ηγέτες των δύο «αιωνίων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, πρώην συνέταιρων στον ΣΚΑΪ και νυν ορκισμένων εχθρών, Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Αλαφούζο. Αλλωστε και οι δύο έχουν σχέση με τη θάλασσα, οπότε μπορούμε να τους συγκρίνουμε ως... καπετάνιους των ποδοσφαιρικών τους πληρωμάτων.
Ο Μαρινάκης τόσο πριν από τον αστείο όρο της «μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο», ως πρόεδρος που ασχολιόταν με τα πάντα στην ομάδα του, όσο και μετά από αυτόν που ελέγχει μια τεράστια επένδυση ώστε να μην πάθει ζημιά η περιουσία του και η... καψούρα του, είναι ο ηγέτης που στην κρίσιμη στιγμή απαντά επενδύοντας και ανασυνθέτοντας.
Θυμηθείτε μόνο τι έγινε το αυγουστιάτικο βράδυ μετά τον... ξεριζωμό του Ολυμπιακού από το Τσάμπιονς Λιγκ στην έρημο της Σεβά! Αποφάσισε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ την οποία κάλυψε εξ ολοκλήρου κι ΑΜΕΣΑ για να μην υπάρξει μαύρη τρύπα στην ΠΑΕ (με ό,τι αυτό συνεπαγόταν από τη λειτουργία της μέχρι το μεταγραφικό της πάρε - δώσε) λόγω της απώλειας εσόδων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ουσιαστικά ο Μαρινάκης επένδυσε 20 εκατομμύρια από την τσέπη του (ακόμη κι αν ήταν κέρδη) για να προχωρήσει η ομάδα του Ολυμπιακού!
Θυμάστε τι έκανε ο Αλαφούζος μετά την Καμπάλα: «Να φύγω αν δεν κάνω..» έλεγε τότε! Πρόεδρος - ιδιοκτήτης κοτζάμ Παναθηναϊκού και να αμφισβητεί ο ίδιος τον εαυτό του, μπαίνοντας σε διαπραγμάτευση με τους οργανωμένους δεν είχε ξαναγίνει. Ούτε ο Κομπότης στον Λεβαδειακό δεν θα το έκανε...
Και όμως ξανασυνέβη, αφού τα ίδια πάνω κάτω είπε και προχθές βράδυ στο Κορωπί, όταν πήγε ουσιαστικά να... απολογηθεί στους οργανωμένους για την 3άρα. «Μη με πιέζετε έτσι. Αν νομίζετε πως δεν κάνω, τότε να φύγω και να αναλάβει άλλος την ομάδα»! Μάλιστα το τελευταίο επανέλαβε δύο φορές, λες και ζητούσε τη... συμπόνια τους. Ο καλός ο καπετάνιος όμως, πόσω μάλλον σε ένα... τάνκερ (όπως ο Παναθηναϊκός), δεν γίνεται να ρωτάει τους ναύτες του για τη ρότα που θα χαράξει...
Και μην πει κανείς γιατί αναγκάστηκε να πάει νυχτιάτικα στις... ερημιές και να απολογηθεί στους οργανωμένους. Μα γιατί με τη δική τους στήριξη παραμένει πρόεδρος μετά από τόσο καιρό... στερήσεων κι αποτυχιών. Οι οργανωμένοι είναι αυτοί που χρόνια τώρα με τον... τρόπο τους «πείθουν» τους καλομαθημένους σε πορείες στην Ευρώπη από το παρελθόν Παναθηναϊκούς να μην... γκρινιάζουν που τους πέρασε ο Αστέρας Τρίπολης στη βαθμολογία της UEFA.
Για να καταλάβετε πόσο έχουν μικρύνει ακόμη και τα ΜΜΕ τον ΠΑΟ του Αλαφούζου, έχασε από τη Θέλτα (μιλάμε για την Ξάνθη της Ισπανίας, που στο συγκεκριμένο ματς είχε και βασικές απουσίες) αλλά έγραφαν πως ήταν «Panathinaikos»! Ολα αυτά φυσικά τα έβλεπε και τα καταλάβαινε η πλατιά μάζα των οπαδών του, αλλά η Λεωφόρος περιέργως σιγούσε. Γιατί; Ή το βούλωναν ή δεν πήγαιναν στο γήπεδο από τον φόβο των οργανωμένων...
Κόντρα, λοιπόν, στο ρεύμα της εποχής, εγώ λέω ότι ΚΑΛΩΣ απολογήθηκε ο Αλαφούζος στους οργανωμένους του Παναθηναϊκού. Μόνο που δεν είναι... Μαρινάκης. Δηλαδή δεν τους είπε «κοιτάξτε μη με ζαλίζετε. Πάμε όλοι μαζί να το αλλάξουμε. Θα τα ξηλώσω όλα... αύριο και θα βάλω είκοσι εκατομμύρια από την τσέπη μου για να μην επηρεαστεί η ομάδα»! Αντίθετα, τους είπε ότι «η ομάδα και τα παιδιά προσπάθησαν...» και ότι «αν είμαι το πρόβλημα εγώ, να φύγω...»! Εφτασε μάλιστα στο σημείο όχι μόνο να ανέχεται την ανάκριση... τρίτου βαθμού που πέρασαν τον Στραματσόνι οι οργανωμένοι, αλλά και να παίζει και τον ρόλο του μεταφραστή στις ερωτήσεις τους.

Ο Μαρινάκης στην κρίση ρίχνει γροθιά στο μαχαίρι-
Θα μου πείτε, Ιταλός κόουτς με θητεία στην Ιντερ και να ανέχεται αυτήν την κατάσταση; Ο έξυπνος Στραματσόνι μετά από έναν χρόνο στην Ελλάδα κατάλαβε πως ο πρόεδρός του σε κάποια πράγματα συναποφασίζει με τη Θύρα 13! Και έχει αντιληφθεί ότι μπορεί να τον προσέλαβε ο Αλαφούζος, αλλά αυτοί που θα τον κρατήσουν ή θα τον απολύσουν είναι οι οργανωμένοι! Εδώ ο καπετάν Γιάννης έδειχνε ανήμπορος μπροστά τους, ανεχόμενος να ακούει προσβολές και υποδείξεις.
Στο διά ταύτα: αν το ύψος του διοικητικού ηγέτη Αλαφούζου είναι αυτό που... εμφάνισε προχθές βράδυ στο Κορωπί, τότε ο Παναθηναϊκός μπήκε σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες από ό,τι φαντάζονται οι οπαδοί του. Διότι το θέμα δεν είναι ότι ο ΠΑΟ έμεινε 7 βαθμούς από την κορυφή σε 8 αγώνες. Ούτε ότι έχει θρυμματιστεί το ευρωπαϊκό του προφίλ το οποίο έχτιζε δεκαετίες. Ούτε καν το ότι ο ίδιος ο Αλαφούζος έβαλε τον ΠΑΟ στη Συμμαχία των 3, αφήνοντας σε όλους μας την αίσθηση ότι είναι ο τρίτος και καταϊδρωμένος αυτής της λυκοφιλίας.

Το σημαντικότερο είναι ότι ο αντίπαλός του, ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη, μόνος του και με όλους απέναντι, απαντάει με γροθιά στο μαχαίρι, ενώ ο Αλαφούζος συμπεριφέρεται στα δύσκολα σαν κάποιος που αργά η γρήγορα θα φύγει από το ποδόσφαιρο.