Η ελεύθερη πτώση του Σιδηρόπουλου



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Η FIFA δεν όρισε τον Τάσο Σιδηρόπουλο σε κανένα παιχνίδι της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, ούτε της 2ης ούτε της 3ης αγωνιστικής, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο διεθνής ρέφερι συμπεριλαμβάνεται στους υποψήφιους για να σφυρίξει στην τελική φάση, τότε ο Σιδηρόπουλος πρώτος από όλους αυτός επιβάλλεται να ανησυχήσει.
Τη στιγμή που ορίστηκαν άλλοι ρέφερι που επίσης ανήκουν στην ελίτ κατηγορία, όχι όμως ο Σιδηρόπουλος. Και επειδή στο Μουντιάλ θα πάνε οι καλύτεροι, οι οποίοι «φαίνονται» από τους ορισμούς, ασφαλώς και η μη συμμετοχή του Τάσου Σιδηρόπουλου σε κάποιον από τους αγώνες που ξεκίνησαν την Παρασκευή και γίνονται μέχρι και σήμερα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση. Θα φανεί στο μέλλον τι θα συμβεί, όμως αν ένας διαιτητής δεν μπαίνει στην αρχή, που θεωρητικά οι αγώνες είναι πιο εύκολοι, ενώ μετά οι ομάδες «καίγονται» για βαθμούς, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του της ίδιας κατηγορίας, τότε πώς μπορεί να ελπίζει σε καλύτερο μέλλον;
Επαναλαμβάνουμε: Από τους ορισμούς βγαίνουν συμπεράσματα. Και ένα από αυτά είναι ποιος πάει καλά και ποιος όχι. Φαίνεται πόσο η UEFA υπολογίζει ή όχι έναν διαιτητή. Οπως αυτό προκύπτει και από τους αγώνες, όταν τον επιλέγουν. Αλλο να μπαίνει κάποιος ρέφερι σε Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, άλλο σε ομάδες όπως η Βοσνία, η Πολωνία κτλ., χωρίς να θέλουμε να τις υποτιμήσουμε. Παίζει ρόλο και το πόσο «βαρύ» είναι το όνομα της Εθνικής της χώρας, σε συνδυασμό και με τη δυσκολία του αγώνα. Αλλο είναι να σφυρίξει ένας ρέφερι Ολλανδία-Γαλλία, άλλο Φερόες-Πορτογαλία, αγώνες που έγιναν χθες. Την πρώτη αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ ο Σιδηρόπουλος διαιτήτευσε Τσεχία - Βόρεια Ιρλανδία 0-0.

ΟΙ διεθνείς ορισμοί δείχνουν πόσο καλά ή όχι πάει ένας ρέφερι στο εξωτερικό

Το… κομβικό σημείο
Για τον Τάσο Σιδηρόπουλο είναι την επόμενη εβδομάδα. Θα διεξαχθεί η τρίτη αγωνιστική των ομίλων του Champions League, καθώς ορίστηκε την πρώτη, άρα είναι η σειρά του. Αν αυτό δεν συμβεί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ σκούρα για τον ίδιο και δύσκολα θα επανακτήσει το χαμένο έδαφος, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι έχει τιμωρηθεί για τον αγώνα Μπριζ-Λέστερ 0-3. Δηλαδή συνέχισε τις κακές εμφανίσεις της προηγούμενης σεζόν.
Ηδη φαίνεται να έχει σοβαρό θέμα, απλώς αν συμβεί το τελευταίο θα γίνει πολύ σοβαρό. Αυτά γίνονται όταν ένας διαιτητής έχει ασυλία σε μια χώρα.

Τα ίδια
Γιατί να διαφέρει η απόδοση ενός διαιτητή στην Ελλάδα από την Ευρώπη; Εδώ μπορεί η πίεση να είναι μεγαλύτερη, όμως είναι στο πρόγραμμα. Αν ο Σιδηρόπουλος κάνει λάθη στη Superleague, όπως το πέναλτι-φάντασμα στον Μπεργκ ή όταν δεν είδε τη γροθιά του Πατίτο στον Φιγκέιρας, γιατί να είναι καλός στην Ευρώπη; Γιατί στο Champions League να βλέπει ή να μη βλέπει τέτοιες παραβάσεις και όχι εδώ;
Τα χάδια
Ρόλο παίζει και η αντιμετώπιση ενός διαιτητή από τους αρμόδιους. Η UEFA ενημερώνεται για τους βαθμούς που παίρνουν. Αν δει το 8,30 στον Σιδηρόπουλο, θα σχηματίσουν λάθος εικόνα για την απόδοσή του στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0. Αν ήξεραν ότι δεν απέβαλε παίκτη που έριξε γροθιά σε αντίπαλο, τότε θα τον έβαζαν σε ευκολότερο ματς.

Νοοτροπία
Ο Σιδηρόπουλος έχει αποκτήσει λάθος νοοτροπία στην Ελλάδα. Κάποιος θα τον έλεγε και υπερόπτη. Αν σε ματς του Champions League φορούσε ρούχα άλλης αθλητικής εταιρείας από αυτά που… επιβάλλει η διοργανώτρια, θα τον είχαν στείλει σπίτι του με εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Ομως, στη Superleague είναι υπεράνω όλων. Αν δεν ήταν αυτός και το έκανε άλλος ρέφερι στην Ελλάδα, επίσης θα είχε πάει σπίτι του από… χθες.
«Αμπέλι»
Μπορεί να γινόμαστε σκληροί, όμως αυτοί είναι οι κανονισμοί και πρέπει να είναι οι ίδιοι για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, τους διαιτητές. Ομως, η ΚΕΔ και η ΕΟΔ, ακόμη και η ΕΠΟ… αμολάνε αετό! Ξέφραγο αμπέλι για να τους… χορεύει ο Σιδηρόπουλος. Τι θα πει είναι στην ελίτ κατηγορία της UEFA;

 «Χάρες» και στον Χάρη…
Υπάρχει και μια ακόμη περίπτωση προκλητικής ασυλίας σε διαιτητή. Εχει σχέση με τον Χάρη Καλογερόπουλο (Αθηνών) και τους βοηθούς του που δεν αρνήθηκαν τις φανέλες της ομάδας, δώρο του Παναθηναϊκού πριν από το παιχνίδι με τον Αστέρα. Και εδώ έχουμε ξεκάθαρο πειθαρχικό παράπτωμα, όμως και εδώ έχουμε περίπτωση προκλητικής ασυλίας. Αν είναι να καταργήσουν τους κανονισμούς, αφού κάποιοι διαιτητές κάνουν ό,τι θέλουν. Οι υπόλοιποι δεν γελάνε μόνο μαζί τους, αλλά και με τους αρμόδιους.
Επιλεκτική η σιωπή τους
Ούτε ο μηχανισμός της προπαγάνδας, που θέλει δήθεν εξυγίανση, συγκινήθηκε με το ατόπημα του Καλογερόπουλου και των βοηθών του να πάρουν φανέλες δώρο από τον Παναθηναϊκό. Ομως, αν ήταν κάποιος διαιτητής μη αρεστός στο σύστημά τους (αυτοί τους έχουν χωρίσει), όπως οι Παππάς, Σπάθας, Δημητρόπουλος, Γιάχος, ή αν άλλη ομάδα έκανε δώρο φανέλες, θα τον είχαν… ξετινάξει και θα ζητούσαν τη διαγραφή του. Ομως, τώρα πέρα βρέχει. Δυο μέτρα, δυο σταθμά.

Ηχηρό χαστούκι η παρέμβαση Σιμιτζόγλου
Ηχηρό χαστούκι στον Σιδηρόπουλο, στον Ευθυμιάδη και στον Μάνταλο αποτελεί η πειθαρχική δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα της ΕΠΟ, Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, στον Πατίτο για τη γροθιά στον Φιγκέιρας. Ο παίκτης της ΑΕΚ θα απολογηθεί στην Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας και κινδυνεύει με τιμωρία τριών αγωνιστικών. Υπάρχει κανονισμός που προβλέπει κλήση μέσω του βίντεο.
Νοκ άουτ για την άλλη Κυριακή (23/10)
Δύο διεθνείς ρέφερι είναι εκτός πλάνων της ΚΕΔ και της ΕΟΔ για τον αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ τη μεθεπόμενη αγωνιστική. Είναι οι Παπαπέτρου και Κομίνης, οι οποίοι έχουν διεθνείς υποχρεώσεις σε αγώνες της προκριματικής φάσης του Euro U 17 και θα απουσιάζουν. Διαθέσιμοι λοιπόν είναι οι Σιδηρόπουλος, Καλογερόπουλος, Αρετόπουλος, Μάνταλος και Κύζας. Τον Σιδηρόπουλο αναμένεται να τον θέλει ο ΠΑΟΚ.



Σχόλια