ΓΣ ΕΠΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: Κόντρα για τα οικονομικά και έντονοι διάλογοι σε προεκλογικό φόντο

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Από τη μία η μεγάλη συγκριτικά συμμετοχή των σωματείων (περίπου στο 50%) και από την άλλη οι έντονες αντιπαραθέσεις κυρίως μεταξύ των κ. Γκούμα και Γρηγορίου (δύο πρώην συνεργατών), που έδωσαν ένα προεκλογικό άρωμα, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΕΠΣΛ, στην οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα ο διοικητικός απολογισμός 2015 και ο οικονομικός προϋπολογισμός 2017.
Ο μεγάλος αριθμός των σωματείων δεν είχε ωστόσο την αντίστοιχη συμμετοχή με κατάθεση απόψεων-προβληματισμών και επισημάνσεων από την πλευρά των παραγόντων, οι οποίοι στο μεγαλύτερο διάστημα ήταν θεατές της κόντρας που ξέσπασε μεταξύ των κ. Γκούμα και Γρηγορίου αλλά και του κ. Δημερά, με σημείο τριβής τη διαχείριση των οικονομικών της ΕΠΣΛ, μετά από σχετικές καταγγελίες του πρώτου. Ενώ την ίδια ώρα η πλειοψηφία των συμβούλων της ΕΠΣΛ παρέμενε σιωπηλή (από τους συνολικά 15 απουσίαζαν μόνο οι κ. Κορακίδης, Κυριτσάκας).
Η ουσία είναι ότι οι έντονες αντιπαραθέσεις και οι διαξιφισμοί ίσως να προϊδέασαν για το τι ενδεχομένως αναμένεται να ακολουθήσει τη σεζόν που σε λίγο ξεκινάει, λόγω του προεκλογικού χαρακτήρα που θα έχει, καθώς τον Ιούνιο του 2017 η θητεία της παρούσας διοίκησης λήγει και τα σωματεία του νομού θα κληθούν να εκλέξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Άλλωστε όπως έγινε πλέον φανερό ήδη στους κόλπους της διοίκησης της ΕΠΣΛ υπάρχει διασπαστική τάση η οποία εκφράζεται από τον κ. Τέλη Γκούμα.
Το προεκλογικό λοιπόν κλίμα ήταν έντονο και αυτό επιβεβαιώνεται από ορισμένους χαρακτηριστικούς διαλόγους όπως για παράδειγμα όταν ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ κ. Γρηγορίου είπε στον κ. Γκούμα «να κρατήσουμε χαμηλούς τους τόνους κ. Γκούμα... Δεν θα κάνετε ούτε προεκλογικό αγώνα ούτε θα μεταφέρετε το κλίμα των εκλογών της ΕΠΟ, γιατί εκεί το πάτε, για να δημιουργείται σύγχυση…», ο δεύτερος απάντησε «εσείς κ. Γρηγορίου εδώ και έξι μήνες έχετε γράψει στα παλιά σας παπούτσια την Ένωση και έχετε ταχθεί σε άρματα. Δεν έχετε καταλάβει ότι είστε παρελθόν…». Χαρακτηριστική ήταν πάλι η στιχομυθία προς το τέλος της Γ.Σ. όταν ο κ. Γρηγορίου είπε στον κ. Γκούμα «τον Ιούνιο έχουμε εκλογές όχι σήμερα» και ο κ. Γκούμας του απάντησε «κι εσύ δεν κατάλαβες ότι τον Ιούνιο είναι η ώρα να φύγεις».
Πάντως αυτή η κόντρα Γκούμα-Γρηγορίου ενόχλησε αρκετούς παράγοντες, ενώ χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Κισσάβου Συκουρίου κ. Λανάρα ο οποίος είπε: «Αυτό που γίνεται είναι "παζάρι". Φυσικά και μας ενδιαφέρουν τα οικονομικά. Η κόντρα σας δεν μας ενδιαφέρει».

ΕΝΤΟΝΟ ΚΛΙΜΑ
Οι ενστάσεις του κ. Γκούμα αφορούσαν πρώτον στο ότι θα έπρεπε στο συμβούλιο της 16ης Αυγούστου να είχε κατατεθεί το πόρισμα από τον οικονομικό και λογιστικό έλεγχο που θα διενεργούσε η αρμόδια επιτροπή, όμως αυτό δεν έγινε. Ο κ. Γρηγορίου από την πλευρά του τον διέψευσε τονίζοντας ότι έγινε έλεγχος και τα αποτελέσματα θα τα πει η κ. Πολύζου (λογιστής της Ένωσης) ωστόσο ο κ. Γκούμας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΠΣΛ ότι αυτός ψεύδεται και ότι δεν υπάρχει πόρισμα γιατί δεν έγινε κανένας έλεγχος.
Ιδιαίτερη βαρύτητα από τον κ. Γκούμα δόθηκε στη γνωστή υπόθεση με το μπλοκ που εξαφανίστηκε από τα γραφεία της ΕΠΣΛ, αλλά και στην απόρριψη της πρότασής του για ορισμό ορκωτού λογιστή προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος στην οικονομική λειτουργία της Ένωσης (σχετικά με το τελευταίο μοίρασε κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. στους παράγοντες έγγραφο με την πρότασή του η οποία απορρίφθηκε από το Δ.Σ.).
Ο κ. Γρηγορίου υπογράμμισε ότι το μπλοκ που χάθηκε ήταν ένα απλό μπλοκ και όχι κάτι το ουσιαστικό και ότι σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπάλληλος της ΕΠΣΛ κ. Σελιώνης δεν τίθεται θέμα κλοπής. Τόνισε μάλιστα ότι τα οικονομικά της Ένωσης ήταν πάντα πεντακάθαρα όχι μόνο στη θητεία της παρούσης διοίκησης, αλλά εφ' όρου ζωής στην Ένωση, όπως χαρακτηριστικά είπε. Το θέμα ωστόσο ανέφερε,  διερευνάται από την αστυνομία μετά την καταγγελία του κ. Γκούμα και όταν ολοκληρωθεί η υπόθεση, θα διαπιστωθεί εάν έγινε κλοπή ή όχι.
Ο κ. Γκούμας επέμενε ωστόσο για τον ορισμό του ορκωτού λογιστή, λέγοντας ότι ο κ. Γρηγορίου διαψεύδεται μόνος του, αφού δεν έχει να παρουσιάσει χαρτιά από τον έλεγχο που έπρεπε να είχε διενεργηθεί.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Δημεράς τονίζοντας ότι κάθε χρόνο γίνεται οικονομικός απολογισμός και ότι υπάρχει εξελεγκτική επιτροπή που ερευνά τα πάντα.
Ο κ. Γκούμας ωστόσο συνέχισε λέγοντας ότι «στο Δ.Σ. μας δηλώθηκε ότι στο μπλοκάκι αυτό (σ.σ. που χάθηκε) υπήρχαν 3.600 ευρώ από τη διαιτησία τα οποία δεν δόθηκαν ποτέ».
Η φράση αυτή εξόργισε τον κ. Δημερά που με έντονο ύφος απάντησε στον κ. Γκούμα: «Ψεύδεστε κ. Γκούμα, πρέπει να ντρέπεστε».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχετικά με το θέμα της εξαφάνισης του μπλοκ, τοποθετήθηκε και ο υπάλληλος της ΕΠΣΛ κ. Σελιώνης, ο οποίος αφού ανέφερε τα γεγονότα, είπε μεταξύ άλλων ότι είχε πει στη διοίκηση πως μετά τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων θα έπρεπε να αλλαχθούν οι κλειδαριές στα γραφεία της ΕΠΣΛ, γιατί κι άλλη φορά είχε βρεθεί ξεκλείδωτη η πόρτα και δεν ήξεραν ποιος μπαίνει και τι κάνει.
Η ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στην οικονομική στήριξη της Ένωσης προς τα σωματεία, όπως η απόφαση του Δ.Σ. για δωρεάν συμμετοχή των ομάδων στα φετινά πρωταθλήματα, το κύπελλο και το ταμείο αρωγής, λόγω της πολύ καλής οικονομικής κατάστασης της ΕΠΣΛ. Μίλησε επίσης για τις αμοιβές των διαιτητών, λέγοντας ότι είναι οι πιο χαμηλές σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ κάθε χρόνο η διαιτησία σε μία ή δύο αγωνιστικές ανά γύρο είναι δωρεάν. Παράλληλα αναφέρθηκε και στους γιατρούς αγώνων που και αυτοί με τη σειρά τους προσφέρουν τις υπηρεσίες δωρεάν, μία ή δύο αγωνιστικές ανά γύρο συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ταμείου αρωγής.
Σε ό,τι αφορά στους διαιτητές ο κ. Γρηγορίου επισήμανε ότι κάποτε γίνονταν παιχνίδια ακόμα και με ένα ή δύο διαιτητές, καθώς ο αριθμός των διαιτητών ήταν μικρός, όπως επίσης λόγω έλλειψης διαιτητών, ορίζονταν και πρωινά παιχνίδια, ωστόσο τώρα μετά τις σχολές διαιτησίας που λειτούργησε η ΕΔ/ΕΠΣΛ, ο αριθμός των διαιτητών έχει αυξηθεί από τους 60 στους 160 -όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο κ. Γρηγορίου ζήτησε από τους παράγοντες των σωματείων να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, προτρέποντας ποδοσφαιριστές να έρχονται στο χώρο της διαιτησίας, γιατί όπως επισήμανε οι ποδοσφαιριστές είναι οι πιο εξελίξιμοι διαιτητές.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΠΣΛ, η οποία πέρσι λειτούργησε δοκιμαστικά και φέτος αναμένεται να αναβαθμιστεί (με ανάρτηση ακόμα και των αποτελεσμάτων ημιχρόνου των αγώνων). Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπεύθυνος υπάλληλος Αχιλλέας Σταυρίδης λέγοντας ότι μεταξύ άλλων ότι ένας από τους στόχους είναι η έκδοση κάρτας αθλητή με ειδικές παροχές και εκπτώσεις από επιχειρήσεις της Λάρισας σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων για όλους τους ποδοσφαιριστές των ερασιτεχνικών σωματείων.
Ακολούθως ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στις αλλαγές που έλαβαν χώρα φέτος στα πρωταθλήματα, με τη θέσπιση των αγώνων πλέι οφ και πλέι άουτ, κατόπιν επιθυμίας των σωματείων των Α’ και Α1 κατηγοριών και με γνώμονα να αυξηθεί το ενδιαφέρον. Επίσης διευκρίνισε ότι επειδή φέτος η συμμετοχή στα πρωταθλήματα ήταν δωρεάν, δήλωσαν συμμετοχή όλες οι ομάδες. Έτσι όσες ομάδες μετά την κλήρωση των πρωταθλημάτων δεν κατέλθουν να αγωνιστούν δεν μπορούν να αντικατασταθούν.
Τέλος ενημέρωσε το σώμα για ένα έγγραφο που εστάλη από τον ΟΠΑΠ για επιχορήγηση προς όλες τις Ενώσεις με το ποσό των 20.000 ευρώ. Μάλιστα όπως τόνισε, σε προσωπική επαφή που είχε με τους υπεύθυνους του ΟΠΑΠ, τον διαβεβαίωσαν ότι η ΕΠΣΛ είναι από τις σίγουρες Ενώσεις που θα πάρουν την επιχορήγηση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Γρηγορίου είπε ότι «οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το 3ο θέμα (σ.σ. του διοικητικού απολογισμού) συμπεριλήφθη εκ παραδρομής, διότι η έγκριση του διοικητικού απολογισμού γίνεται συνήθως στην τακτική Γ.Σ., αλλά λόγω ενός λάθους η γραμματεία το έφερε στην έκτακτη Γ.Σ. δεν μπορεί να προστεθεί άλλο θέμα στη Γ.Σ. ούτε να αφαιρεθεί».
Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Για ασέβεια προς τον Αχιλλέα Φαρσάλων από την πλευρά του Δ.Σ. της ΕΠΣΛ έκανε λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μπασαγιάννης, ο οποίος όπως τόνισε ότι από τις 16/3 έχει καταθέσει αίτηση στην ΕΠΣΛ ζητώντας συγκεκριμένα έγγραφα, όπως αντίγραφο καταστατικού Ενώσεως, σύνθεση Πειθαρχικής Επιτροπής, αντίγραφο πρακτικών Δ.Σ. στα οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ομάδα, αντίγραφο εκκαθαρίσεων των τελικών κυπέλλου του 2015 και του 2016 και κάποια άλλα, για τα οποία έχει βγει απόφαση του Δ.Σ. να δοθούν.
Μετά από κάποιες εξηγήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν (καθώς ο νομικός κ. Σπυράτος διευκρίνισε ότι το κείμενο της αίτησης του Αχιλλέα ήταν ακατάληπτο και δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς ζητούσε το σωματείο) ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ κ. Γρηγορίου διαβεβαίωσε τον κ. Μπασαγιάννη ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόφαση του Δ.Σ. να μην υλοποιηθεί, άρα το συντομότερο δυνατό θα του δοθούν τα έγγραφα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπασαγιάννης ανέφερε ότι τον τηλεφώνησε εκπρόσωπος της Γήπεδο ΑΕ και του είπε ότι η Ένωση χρωστάει από πέρσι τα κατεστραμμένα καθίσματα του Αχιλλέα Φαρσάλων από τον τελικό του κυπέλλου.
Πάντως από την πλευρά του ο κ. Δημεράς τον διαβεβαίωσε ότι και για τους δύο τελικούς κυπέλλου έχουν γίνει εκκαθαρίσεις, έχουν υπογραφεί και θα του δοθούν τα σχετικά έγγραφα.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΛΑΡ.
Μία από τις ευχάριστες νότες της Γ.Σ. ήταν η απόφαση του Απόλλωνα Λάρισας να δώσει δωρεάν σε κάθε σωματείο του νομού ένα εισιτήριο διαρκείας, πρωτοβουλία την οποία χειροκρότησαν οι εκπρόσωποι όλων των σωματείων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Λίγες ήταν οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά των σωματείων. Συγκεκριμένα αυτές αφορούσαν στις δωρεάν αποδεσμεύσεις παικτών, στο γηπεδικό και την παρέμβαση της ΕΠΣΛ στο θέμα αυτό, ενώ σε ό,τι αφορά στους φυσικοθεραπευτές για τα σωματεία της Ελασσόνας, εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. να αποφασίσει με ποιον θα συνεργαστεί τη νέα σεζόν.