Grexit προ των πυλών…

Η σκιά του αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου (Εθνικές ομάδες, σύλλογοι, διαιτητές, αλληλογραφία της ΕΠΟ) έγινε πιο βαριά, σχεδόν ήρθε το σκοτάδι, μετά τη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή με το κλιμάκιο της FIFA και της UEFA, ενώ από πλευράς ΕΠΟ συμμετείχαν ο πρόεδρός της Γιώργος Γκιρτζίκης και ο Εκτελεστικός Γραμματέας Παυσανίας Παπανικολάου.
«Από την εμπειρία που έχουμε από τέτοιες αποστολές τα νέα δεν είναι καλά», σχολίασε ο επικεφαλής του κλιμακίου των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών, ο Κύπριος Κώστας Κουτσοκούμνης. Και πρόσθεσε: «Εμείς σαν επιτροπή θα αναφέρουμε στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA τι κάναμε και εκείνη θα πάρει τις αποφάσεις. Από την εμπειρία που έχουμε από τέτοιες αποστολές τα νέα δεν είναι καλά. Ίσως όχι από 1η Απριλίου, αλλά αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολα. Το λέμε από την εμπειρία που έχουμε. Δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά η επίσκεψή μας ήταν διαφωτιστική και εποικοδομητική από πολλές απόψεις».
Ο Κοντονής για να πάρει πίσω της απόφασή του για την κατάργηση του Κυπέλλου ζήτησε να φύγουν όλα τα μέλη της ΕΠΟ που εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το τεκμήριο της αθωότητας. Η πλευρά του οργανωμένου ποδοσφαίρου πρότεινε ο τελικός να γίνει με ξένους διαιτητές ή και με μαθητές στις εξέδρες. «Χρυσή τομή με παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει. Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης.
Εμμέσως πλην σαφώς ο Κουτσοκούμνης θεωρεί αβάσιμη την απόφαση Κοντονή για την κατάργηση του Κυπέλλου: «Θα μπορούσαμε να δούμε μια απόφαση του υπουργού να διακόψει όλες τις διοργανώσεις, εφόσον υπάρχει κίνδυνος βίας. Στοχευμένα για το Κύπελλο, δεν το βλέπουμε έτσι. Θα πρέπει το Κύπελλο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί. Υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Θα μπορούσε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών ή και σε ουδέτερο γήπεδο, θα μπορούσε να γίνει ο τελικός ακόμη και με ξένο διαιτητή. Ο κ. Κοντονής τα συζητά όλα αυτά, αλλά απαιτεί πρώτα να γίνουν κάποιες ενέργειες από πλευράς ΕΠΟ. Εύχομαι να γίνουν και νέες συζητήσεις και να δοθεί μια εβδομάδα τουλάχιστον διορία, προκειμένου να αλλάξει απόφαση ο υπουργός. Πολύ φοβάμαι όμως πως αυτό δεν θα γίνει».
Οσον στο τι θα συμβεί σε περίπτωση GREXIT, ο Κύπριος παράγοντας ξεκαθάρισε: «Θα υπάρχουν συνέπειες για την Εθνική, για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και για τους Έλληνες αξιωματούχους, ενώ θα χαθεί μία θέση από το Europa League».
Για το αποτέλεσμα της συνάντησης ο Κοντονής σχολίασε: «Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της ΕΠΟ και αυτή μπορεί να το λύσει». Επίσης, πρόσθεσε: «Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Μας ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου και μας είπαν ότι η ΕΠΟ προτίθεται να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ. Δηλώσαμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται, αλλά αντιθέτως επιθυμεί την έκδοση απόφασης. Όσο υπάρχει εκκρεμότητα, δεν είναι δυνατό να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της ειλημμένης απόφασής μας».
Για τις προϋποθέσεις που θέτει, ο υφυπουργός είπε: «Η κυβέρνηση θέτει προϋπόθεση προς οποιαδήποτε συζήτηση να πάρει η ίδια η ΕΠΟ τα μέτρα για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με πρώτο όλους όσους ασκούν εξουσία σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με όσα ισχύουν διεθνώς και όχι να υπάρχουν διατάξεις που να θέτουν στο απυρόβλητο μια μεγάλη μερίδα παραγόντων, διαιτητών και άλλοι, που έχουν διώξεις και τους έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι».
Μιλώντας για τις συνέπειες ενός Grexit, ο Κοντονής πέταξε το μπαλάκι στην ΕΠΟ: «Η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε μια κατάσταση σήψης ετών να πάρει τέλος. Δεν μπορεί να της επιβληθεί η κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της και αν θέλει μπορεί να το λύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα».
Τέλος, θεωρεί ότι με την παρέμβασή του για την κατάργηση του κυπέλλου «δεν υπάρχει παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Όσο για το Κύπελλο, είναι ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όταν ακούτε από εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών πως ίσως θα έπρεπε να σταματήσει και το πρωτάθλημα ή θα έπρεπε να έρθουν ξένοι διαιτητές, αυτό συνιστά παραδοχή όσων εμείς έχουμε επισημάνει».