ΕΠΟ: «Ήρθε ο καιρός να πούμε ότι η απευκταία πιθανότητα να γίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο ο απόκληρος της Ευρώπης είναι επιδίωξη του κ. Κοντονή»

***«Αυτό δείχνουν οι πράξεις του. Αυτό μαρτυρούν οι αλλεπάλληλες ανακολουθίες του. Αυτό πιστοποιεί, πάνω απ’ όλα, το διαρκές παιχνίδι με τις λέξεις. Ο κ. Κοντονής, ωστόσο, δεν παίζει με τις λέξεις. Παίζει με τη φωτιά»!
*** «Τον καλούμε, έστω και την ύστατη ώρα, να αλλάξει την ανεύθυνη στάση του, για να μην υποστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα. Τον καλούμε να τηρήσει, αν μη τι άλλο, τη διαδικασία που συμφώνησε με την αντιπροσωπεία της UEFA ενώπιον των εκπροσώπων όλων των κομμάτων και όχι να παραπλανεί την κοινή γνώμη και τους εκπροσώπους των κομμάτων υποστηρίζοντας ότι το κείμενο τροπολογιών που κατέθεσε αποτελεί προϊόν συμφωνίας με την UEFA και έχει την αποδοχή της»
*** «Αίφνης, χάθηκε το κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης, το οποίο η ΕΠΟ με συνέπεια καλλιεργεί με τη στάση της, τη σιωπή της απέναντι σε επικοινωνιακά παιχνίδια και τις πράξεις της»
*** «Ο κ. Κοντονής έσπευσε να επιρρίψει την ολοκληρωτική ευθύνη μιας πιθανής αποβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου στην ΕΠΟ, στην FIFA και στην UEFA! Της ίδιας πιθανής αποβολής που εκείνος απέκλειε μέχρι και χτες σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του»


Στην αντεπίθεση πέρασε η ΕΠΟ μετά την τοποθέτηση του Κοντονή στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ευθέως η ομοσπονδία κατηγορεί τον υφυπουργό ότι παίζει με τη φωτιά και τον καλεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στη ΦΙΦΑ και στην ΟΥΕΦΑ «και όχι να παραπλανεί την κοινή γνώμη και τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Αναλυτικά:
Με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα του αθλητικού νομοσχεδίου και τις τοποθετήσεις του κ. Κοντονή στη σημερινή συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, από την ΕΠΟ ανακοινώνονται τα ακόλουθα.
«Κατά τη χτεσινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία της UEFA και εκπρόσωποι κομμάτων, συμφωνήθηκε σαφώς να τηρηθεί συγκεκριμένη διαδικασία, όπως, άλλωστε, αυτή περιγράφηκε από τον κ. Ινφαντίνο, καθώς επίσης από τη σχετική επίσημη ενημέρωση της UEFA. Στην ενημέρωση της UEFA, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: “Συμφωνήσαμε ένα επικαιροποιημένο προσχέδιο να σταλεί για περαιτέρω ανάλυση από την FIFA και την UEFA. Ακολούθως, η UEFA και η FIFA θα απαντούσαν αν το σχέδιο νόμου ήταν σύμφωνο με τις καταστατικές απαιτήσεις της FIFA και της UEFA, σύμφωνα με τις οποίες κάθε ομοσπονδία-μέλος τους είναι πλήρως υπεύθυνη για τη διαχείριση των θεμάτων του ποδοσφαίρου. Αν αυτό συμβεί, δεν θα είναι απαραίτητη η πιθανή αποβολή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας”.
Η αλήθεια είναι ότι η UEFA παρέλαβε (μόνο στην ελληνική γλώσσα) την τελική μορφή του νόμου, επί του οποίου ούτε η FIFA ούτε η UEFA έχουν κάνει, προς το παρόν, τις παρατηρήσεις τους. Συνεπώς, δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνημένη διαδικασία, αλλά αυτό είναι το λιγότερο…
Αίφνης, χάθηκε το κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης, το οποίο η ΕΠΟ με συνέπεια καλλιεργεί με τη στάση της, τη σιωπή της απέναντι σε επικοινωνιακά παιχνίδια και τις πράξεις της, όπως, για παράδειγμα, η μεσολάβησή της στην προσέγγιση του κ. Κοντονή με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές. Και χάθηκε διότι σήμερα, ενόσω μια συμφωνημένη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και απ’ ό,τι φαίνεται για άλλη μια φορά δεν τηρείται, ο κ. Κοντονής έσπευσε να επιρρίψει την ολοκληρωτική ευθύνη μιας πιθανής αποβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου στην ΕΠΟ, στην FIFA και στην UEFA! Της ίδιας πιθανής αποβολής που εκείνος απέκλειε μέχρι και χτες σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Ήρθε ο καιρός να πούμε ότι η απευκταία πιθανότητα να γίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο ο απόκληρος της Ευρώπης είναι επιδίωξη του κ. Κοντονή. Αυτό δείχνουν οι πράξεις του. Αυτό μαρτυρούν οι αλλεπάλληλες ανακολουθίες του. Αυτό πιστοποιεί, πάνω απ’ όλα, το διαρκές παιχνίδι με τις λέξεις. Ο κ. Κοντονής, ωστόσο, δεν παίζει με τις λέξεις. Παίζει με τη φωτιά!
Τον καλούμε, έστω και την ύστατη ώρα, να αλλάξει την ανεύθυνη στάση του, για να μην υποστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα. Τον καλούμε να τηρήσει, αν μη τι άλλο, τη διαδικασία που συμφώνησε με την αντιπροσωπεία της UEFA ενώπιον των εκπροσώπων όλων των κομμάτων και όχι να παραπλανεί την κοινή γνώμη και τους εκπροσώπους των κομμάτων υποστηρίζοντας ότι το κείμενο τροπολογιών που κατέθεσε αποτελεί προϊόν συμφωνίας με την UEFA και έχει την αποδοχή της.
Τον καλούμε, επίσης, να σεβαστεί τους συνομιλητές του, τους οποίους επιχειρεί να φέρει προ τετελεσμένων με διάφορους τρόπους. Άλλοτε προσπαθώντας να δημιουργήσει τεχνηέντως σύγχυση άλλοτε αγνοώντας τους. Καιρός, όμως, είναι να πάψει ο κ. Κοντονής να αγνοεί κάτι πολύ σημαντικότερο: τον κίνδυνο στον οποίο έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο ελληνικός αθλητισμός εξαιτίας δικών του ακροβασιών».
Ακολουθεί, αυτούσια, η ανακοίνωση που εξέδωσε η UEFA μετά τη χτεσινή συνάντηση:
 "We had a constructive meeting in Athens, involving the Greek deputy minister of sport, Stavros Kontonis, representatives from other parties in the Greek parliament, representatives from the Hellenic Football Federation, including president Giorgios Girtzikis, and members of the UEFA administration," said UEFA General Secretary, Gianni Infantino. "At this meeting, Mr Kontonis stated that the draft law which was being proposed would be amended. It would now take into account the comments already provided by UEFA and FIFA. It was agreed that a revised draft would be circulated later today for UEFA’s and FIFA's further analysis. UEFA and FIFA would then provide subsequent feedback as soon as possible on whether the proposed revised draft law was compliant with UEFA's and FIFA's statutory requirements that each member association must be fully responsible for the organisation of football-related matters in its territory. If so, no further action in relation to the possible suspension of the Hellenic Football Federation would be necessary".