Πέρασαν οι εποχές που η ΕΠΟ έκανε ό,τι ήθελε – Η Σούπερ Λίγκα θα βάλει ασπίδα την ΟΥΕΦΑ στην επαγγελματική διαιτησία


«Ομόφωνα αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής, αποτελούμενης από τις ΠΑΕ ΑΕΚ, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος Αθ., Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, για το θέμα της Επαγγελματικής Διαιτησίας», αναφέρει η Super League για την απόφαση του ΔΣ που έγινε με τηλεδιάσκεψη, στις 26/5. Η λέξη «ομόφωνα» δείχνει την αποφασιστικότητα της διοργανώτριας να γυρίσει σελίδα και να δρομολογήσει μια, πραγματικά, ανεξάρτητη διαιτησία, στα πρότυπα της Premier League. Γίνεται αντιληπτό ότι το σχέδιο έχει να κάνει με την επαγγελματική διαιτησία.

Επίσης, καταδεικνύει και την αποδοκιμασία στους Μάνταλο, Μπένετ καθώς θεωρούν ότι ευθύνονται για τα χάλια της διαιτησίας. Αν ισχύει κάτι αντίθετο, οι ΠΑΕ δεν θα είχαν βγάλει καμιά εξηνταριά επίσημες ανακοινώσεις (χώρια τις δηλώσεις προπονητών και παραγόντων) για λάθη που έγιναν όλη τη σεζόν. Αν τους θεωρούσαν πετυχημένους δεν θα αποφάσιζαν αλλαγές, καθώς οι ομάδες επιβεβαίωσαν ότι θέλουν αναβάθμιση της διαιτησίας.

Στο τελευταίο ΔΣ της Super League επιβεβαιώθηκε και ότι οι παράγοντες των ΠΑΕ είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση της επαγγελματικής διαιτησίας. Αν η ΕΠΟ δεν δεχθεί το μοντέλο της Σούπερ Λίγκας, το οποίο είναι στα πρότυπα της Premier League, του MLS, της λίγκας της Πορτογαλίας αλλά και της Αυστραλίας, τότε οι ΠΑΕ θα απευθυνθούν στην UEFA και θα ζητήσουν τη μεσολάβησή της. Να επισημάνουμε ότι η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να το δεχθεί, με δεδομένο ότι υπάρχει νόμος για την επαγγελματική διαιτησία.

Πως είναι δυνατόν η ΕΠΟ να θέλει να κάνει την επαγγελματική διαιτησία, όταν πληρώνει η Super League; Οι ΠΑΕ θέλουν να απαλλαγούν από τα… χαράτσια της (ποσοστά από συμβόλαια προπονητών και παικτών αλλά και από αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών), θα βάλουν κι άλλους μπελάδες; Παράλληλα, με αυτή την ομοσπονδία, του Μπαλτάκου και των «συμμάχων», αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει 50-50 στη διαιτησία, άρα δεν είναι δυνατόν να αναλάβουν το νέο ξεκίνημα αυτοί που απέτυχαν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΕΠΟ δεν έχει πλάνο για την επαγγελματική διαιτησία. Ο Μπαλτάκος έκανε συνάντηση με τους διεθνείς και τους ζητούσε να κάνουν προτάσεις! Αντίθετα, η Super League, έχοντας ενημερώσει και την UEFA, μίλησε με ειδικούς από την Premier League, έφτιαξε εταιρία και όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν.

Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι πρέπει να μιλήσουν με τους διαιτητές. Δεν θα βάλουν οι ρέφερι τους όρους αλλά αυτοί που θα πληρώνουν, δηλαδή οι ΠΑΕ. Οι υποχρεώσεις των διαιτητών θα είναι συγκεκριμένες και θα προβλέπονται τα ίδια (προπονήσεις κτλ) που ισχύουν και για συναδέλφους τους που είναι επαγγελματίες διαιτητές σε άλλες χώρες.

Σχόλια