Διαιτησία Κύπρου: Ένα άρθρο για τους ξένους (αρχιδιαιτητές, συμβούλους κτλ) με πολλά κοινά σημεία με την Ελλάδα

-Στην φωτογραφία πρώτος από δεξιά στο κεντρικό πάνελ, ο Λάκοβιτς και δεύτερος ο Βασάλο, τοποτηρητές της UEFA και της FIFA, αντίστοιχα, στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Το κείμενο (σ.σ. υπογράφει ο Ανδρέας Σταυρινίδης) δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ» της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Σαββάτου 15/9)
Η μεγάλη ευθύνη του προέδρου της ΚΟΠ για τη διαιτησία
Παρά τις προσπάθειες δεν διαπιστώσαμε να γίνονται βήματα προόδου, αντιθέτως, μείναμε στάσιμοι, χωρίς τομές και αναδιάρθρωση, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές
Με το καλημέρα της ανάληψης της προεδρίας της ΚΟΠ, ο Γιώργος Κούμας κατέταξε το θέμα της διαιτησίας ψηλά στην ατζέντα του. Ως όφειλε, δηλαδή, ανέδειξε το πρόβλημα και υποσχέθηκε βελτίωση της εικόνας της διαιτησίας.
Εδώ που τα λέμε, είναι αδύνατο να κρυφτούν κάτω από το χαλί τα τραγικά διαιτητικά λάθη που βλέπουμε κάθε χρόνο. Όπως στις σειρές που παίζουν σε επανάληψη κάθε καλοκαίρι, έτσι και στο κυπριακό ποδόσφαιρο ο ποδοσφαιρόφιλος βλέπει το ίδιο έργο στους αγωνιστικούς χώρους κάθε Σαββατοκύριακο. Και δεν είναι τυχαίο που διάφορες έρευνες δείχνουν μια μερίδα φιλάθλων να αποχωρεί από τα γήπεδα διότι βλέπει το ίδιο έργο σε επανάληψη. Η ευθύνη του Γιώργου Κούμα για διόρθωση της κατάστασης μεγαλώνει από τη στιγμή που πολύ συχνά όχι μόνο αναδεικνύει το ζήτημα, αλλά δεσμεύεται ότι θα επιτύχει γρήγορα αποτελέσματα, ενώ αντιλαμβανόμενος το πόσο κομβικό είναι το θέμα, το συνδέει με τη γενικότερη εικόνα της ΚΟΠ και σωστά πράττει.
Μάλιστα, στις 27/3, στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της ΚΟΠ, εξήγγειλε αποφάσεις, τις οποίες άρχισε να υλοποιεί με τη δημιουργία ακαδημίας διαιτητών. Μόνο που ο Κούμας θα κριθεί από τα αποτελέσματα, δηλαδή την εικόνα  της διαιτησίας. Δυστυχώς, παρότι η ΚΟΠ από το 2012 προσέλαβε δύο ξένους αρχιδιαιτητές (πρώτα ήταν ο Χανς Ρέικβαρντ, μετά προσέλαβε τον Άλαν Σνόντι, μετά ήρθε πάλι ο Ρέικβαρντ) και ξένους συμβούλους και διευθυντές εκπαίδευσης, δεν διαπιστώσαμε να γίνονται βήματα προόδου, αντιθέτως, μείναμε στάσιμοι, χωρίς τομές και αναδιάρθρωση, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.
Τα σεμινάρια, οι διαλέξεις, οι προσλήψεις ειδικών, η ακαδημία διαιτητών που δημιουργήθηκε τώρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πλην όμως, αυτά δεν βοηθούν σε τίποτα όταν δεν υπάρχει βελτίωση, αντιθέτως, μπορεί να αποτελούν και φύλλο συκής, στάχτη στα μάτια του κόσμου, που είναι αγανακτισμένος με τα όσα βλέπει κάθε χρόνο.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΟΠ καλείται να αρχίσει να ανταμείβει και τους καλύτερους διαιτητές, αλλιώς πώς μπορεί να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα προς τους υπόλοιπους; Πώς αλλιώς θα έχουν νόημα η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία; Για παράδειγμα, ενώ η ΚΟΠ ανέδειξε κορυφαίο διαιτητή τον Λούκα Σωτηρίου τον Μάιο του 2017, λίγους μήνες αργότερα αποφάσισε να δηλώσει άλλους στον κατάλογο των διεθνών. Με ποια λογική; Το βάρος που δίνει ο Κούμας στο πολύκροτο θέμα της διαιτησίας φαίνεται από πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του.
Για παράδειγμα, στις 27/3/2018, αναλαμβάνοντας τα ηνία του κυπριακού ποδοσφαίρου, είπε πως η διαιτησία χρειάζεται νέο αίμα, προσθέτοντας πως «δεν φτάνουν μόνο οι διαπιστώσεις, γι’ αυτό ήδη επεξεργάζομαι ένα σχέδιο σε δύο άξονες. Πρώτον, τη δημιουργία ακαδημίας διαιτητών κατά τα πρότυπα προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών και, δεύτερον, την εισαγωγή του θεσμού του ημιεπαγγελματισμού».
Στις 10/8/2018, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του ετήσιου σεμιναρίου διαιτησίας για τους διαιτητές κατηγορίας Elite, αφού έστειλε μήνυμα στήριξης στους διαιτητές, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Δεν μας ικανοποιεί, πλέον, το μέτριο και το υποφερτό. Δεν είναι αυτό που περιμένουμε από εσάς. Αν εσείς αποτύχετε, τότε δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα η προσπάθεια και το έργο σε άλλους τομείς που καθημερινά εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Κατανοούμε τα ανθρώπινα λάθη, φτάνει να μην είναι επαναλαμβανόμενα. Κατανοούμε ότι μπορεί να γίνουν λανθασμένα σφυρίγματα, φτάνει να μην είναι εσκεμμένα. Προσωπικές ατζέντες, εμπάθειες και συμπάθειες δεν έχουν καμία θέση στη διαιτησία. Αν χρειαστεί, θα φθάσουμε μέχρι τα άκρα για να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων μας».
Τις προάλλες (11/9/2018) δήλωνε στον Active: «Αν τα σφυριά δεν σφυρίζουν σωστά, όλα τα άλλα περνούν απαρατήρητα. Η τελευταία εικόνα που έχει ο κόσμος είναι η διαιτησία. Είναι πάρα πολύ σοβαρό κομμάτι, με τους ξένους εμπειρογνώμονες και με νέους ανθρώπους που είναι κοντά στη διαιτησία προσπαθούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναβαθμίσουμε την ποιότητα και να φέρουμε νέους διαιτητές στον χώρο, καταρτισμένους και μορφωμένους».
Ως όφειλε, ο Κούμας τοποθέτησε το θέμα στη σωστή του βάση και περιμένουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών του για ένα θέμα που απασχολεί όλους τους ποδοσφαιρόφιλους…
 

Σχόλια