Το μήνυμα και οι οδηγίες της UEFA στους διαιτητές, μέσω του Χιού Ντάλας


Οι κορυφαίοι διαιτητές (73 άνδρες και 21 γυναίκες) στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και ο Τάσος Σιδηρόπουλος που ανήκει στην ελίτ κατηγορία, έδωσαν το παρών στο σεμινάριο της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας που έγινε αρχές του μήνα, ενόψει της νέας αγωνιστικές περιόδου, και η επιτροπή διαιτησίας τους έδωσε καθοριστικές συμβουλές.
«Το μήνυμά μας προς τους διαιτητές είναι ότι δεν μας ενδιαφέρει τίποτα λιγότερο από το καλύτερο», τόνισε δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησιας της UEFA Χιού Ντάλας. Και πρόσδεσε: «Είμαστε πάντα υπερήφανοι για τις, υψηλής ποιότητας, επιδόσεις όσον αφορά την ευρωπαϊκή διαιτησία. Δεχόμαστε ότι οι διαιτητές κάνουν λάθη - όπως και οι παίκτες και οι προπονητές, είναι άνθρωποι αλλά η δουλειά μας ως …προπονητές διαιτητών είναι να τους διδάξουμε, ώστε να περιορίσουν αυτά τα λάθη στο ελάχιστο και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα έχουν καμία επίδραση στην τελική έκβαση των αγώνων. Ο ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος είναι ένα χαρακτηριστικό των συζητήσεών μας με τους διαιτητές, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να φτάσουν στα υψηλότερα πρότυπα και ο ρόλος μας είναι να τα προετοιμάσουμε και να τους βοηθήσουμε να μείνουν εκεί».
Ο Ντάλας, με βάση την εικόνα της διαιτησίας στο μουντιάλ της Ρωσίας, επικεντρώθηκε και στη διαιτησία των άλλων ηπείρων: «Νομίζω ότι έχουμε δει με την πάροδο των ετών ότι οι ευρωπαίοι διαιτητές ανέλαβαν πάντα την πρωτοπορία στην παγκόσμια σκηνή αλλά τώρα βλέπουμε σαφώς ότι η ποιότητα της διαιτησίας σε άλλα μέρη του κόσμου συνεχίζει να αυξάνεται. Άλλες συνομοσπονδίες έχουν μάθει από την UEFA και έχουν ακολουθήσει τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα - έχουν τεθεί νέα σημεία αναφοράς και τώρα οι διαιτητές μας πρέπει να κρατηθούν στην κορυφή».
Οσο για τις συμβουλές, είναι οι εξής:
«Οι διαιτητές έχουν επίσης υπενθυμιστεί το καθήκον τους να προστατεύουν τόσο τους παίκτες όσο και την εικόνα του ποδοσφαίρου. Ένα από τα καθήκοντα του διαιτητή είναι να καθοδηγήσει, να διαχειριστεί και να κρατήσει και τους 22 παίκτες στο πεδίο του παιχνιδιού.Τότε μπαίνουν στο παιχνίδι οι δεξιότητές τους για τη διαχείριση των ανθρώπων - μιλώντας στους παίκτες, δημιουργώντας σχέσεις και προσπαθώντας να κάνουν τους παίκτες να κατανοήσουν τον ρόλο του διαιτητή. Στόχος μας είναι να συνεργαστούν με τους παίκτες και να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός επιτυχημένου προϊόντος. Επιπλέον, πρέπει να προστατεύουν τους παίκτες από σοβαρό τραυματισμό στον αγώνα. Δεν θέλουμε να βλέπουμε τους παίκτες μόνο στο πρώτο μέρος των αγώνων μας - θέλουμε να τους βλέπουμε καθ 'όλη τη διάρκεια των αγώνων».