Επιτέλους λύση για τις αμοιβές των διαιτητών


Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αμοιβών των διαιτητών, των βοηθών και των παρατηρητών. Με τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας και πλέον οι ρέφερι μπαίνουν στον ΕΦΚΑ, όπου θα καταβάλουν εργόσημο. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπάρχει από τις αρχές του χρόνου, όμως τη λύση δεν έδωσε ούτε η ΕΠΟ, ούτε ο Βασιλειάδης αλλά ένας Βουλευτής που είναι πρώην διαιτητής. Στους ρέφερι της Λίγκας οφείλεται όλος ο δεύτερος γύρος και της Football League όλο το πρωτάθλημα, ενώ όπως ανέφερε ο Γραμμένος στη ΓΣ της ΕΠΟ τα χρήματα βρίσκονται στο ταμείο της ομοσπονδίας και θα καταβληθούν άμεσα, μόλις λυθεί το πρόβλημα.
Ο Κωνσταντινέας κατέθεσε τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Επέκταση κάλυψης εργοσήμου στους διαιτητές». Η αιτιολογική έκθεση για να ενταχθούν στο εργάσημο αναφέρει:
Με την προτεινόμενη διάταξη επιλύεται το ζήτημα που είχε ανακύψει σχετικά με την αμοιβή και ασφάλιση των διαιτητών. Οι υπηρεσίες του διαιτητή έχουν περιστασιακό χαρακτήρα, αφού προσφέρονται συνήθως μια φορά την εβδομάδα ή και σε αραιότερα χρονικά διαστήματα και αποκλειστικά στο γήπεδο. Ακόμα, οι διαιτητές αμείβονται μόνο όταν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη διενέργεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και πληρώνονται από την εκάστοτε γηπεδούχο ομάδα, κάτι που έχει ως συνέπεια η γηπεδούχος Π.Α.Ε ή το ποδοσφαιρικό σωματείο αποτελεί τον οιονεί «εργοδότη» τους.
Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια να υπάρχει ένα καθεστώς αβεβαιότητας σχετικά με τον τρόπο αμοιβής και ασφάλισης των διαιτητών των αγώνων ποδοσφαίρου.
Με τη διάταξη επιλύεται με οριστικό τρόπο το ζήτημα αυτό προς όφελος των διαιτητών που θα μπορούν πλέον να αμείβονται και να ενταχθούν σε ένα καθεστώς ασφάλισης και προς όφελος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που θα εισπράττει ασφαλιστικές εισφορές από την απασχόληση των διαιτητών. Η οριστική αυτή διευθέτηση του θέματος θα γίνει με την ένταξη των διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών αγώνων στο εργόσημο.