Κουκουρούκου μανταλάκια

-Για επτά λόγους το σχέδιο-τέρας του Βασιλειάδη για την αναδιάρθρωση είναι μια τρύπα στο νερό


Το… ρεσιτάλ της παρέμβασης του Βασιλειάδη στο αυτοδιοίκητο καλά κρατεί, καθώς χθες ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε «αποφασισμένος να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος». Αρα επιμένει στην πρότασή του, με δυο λόγια, για πρωτάθλημα 10+10 ή 12+12 ομάδων, αυτό αλλάζει ανάλογα με τους ψηφοθηρικούς λόγους, ώστε από την μεθεπόμενη περίοδο να οδηγηθούμε σε ένα πρωτάθλημα Superleague με10 ή 12 ή 14 ομάδες, είπαμε εκλογές έρχονται, άρα παίζει ρόλο πως θα ξυπνήσουν το πρωί, και τεσσάρων γύρων.
Το σχέδιο-τέρας του Βασιλειάδη έχει πολλά κενά και πολλά προβλήματα:
1) Η επιμονή του να επιβάλει το σχέδιο-τέρας αποτελεί ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο. Δεν είναι δυνατόν ο εκάστοτε Υφυπουργός να έχει λόγο στο πως θα γίνουν τα πρωταθλήματα και είναι απορίας άξιο πως δεν αντιδρά η FIFA, δεδομένου ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό την επιτροπεία της.
2) Όποιες αλλαγές στο ποδόσφαιρο προβλέπονται από τη μεθεπόμενη αγωνιστική σεζόν, άρα δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν από την περίοδο 2018-19, καθώς θα έπρεπε ήδη να είχαν αποφασιστεί. Απορούμε πως η FIFA, που αύριο έχει νέο ραντεβού μαζί του, δεν του έχει… τραβήξει το αυτί για να του κόψει τη φόρα.
3) Εξίσου παράδοξο είναι πως ο Βασιλειάδης δηλώνει «αποφασισμένος» να προχωρήσει το σχέδιο-τέρας, την στιγμή που δεν ρώτησε την άποψη των ομάδων, ούτε της Superleague, ούτε της ΕΠΟ.
4) Χώρια που ο Υφυπουργός Αθλητισμού θυμήθηκε τελευταία στιγμή να… σώσει το ποδόσφαιρο, καταθέτοντας μάλιστα ένα πλάνο με πολλά κενά. Ένα πλάνο που δεν υπάρχει σε έγγραφη μορφή, παρά έγινε γνωστό μέσω διαρροών και από αυτές έχουν όλες οι ομάδες την πληροφόρηση.
5) Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τη ΓΓΑ, ο Γιώργος Βασιλειάδης υπόσχεται πρωτάθλημα που θα έχει έσοδα 30.000.000 ευρώ από τηλεοπτικά έσοδα (ΕΡΤ) και 40.000.000 ευρώ (NOVA). Το ερώτημα είναι πως θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, παρότι υπάρχουν τηλεοπτικά άστεγες ομάδες και οι χορηγοί, κυρίως για τις μικρομεσαίες ομάδες, είναι είδος προς εξαφάνιση. Μια άλλη παράμετρος είναι ότι η αριστερή κυβέρνηση αποφάσισε σε προεκλογική περίοδο να βάλει χρήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο αντί να δώσει κίνητρα για επενδύσεις;
6) Για να γίνουν αλλαγές σε τέτοιο επίπεδο χρειάζονται μελέτες, όπως είχε κάνει η Λίγκα. Όμως, παραμένει άγνωστο ποιοι είναι οι εμπνευστές του σχεδίου Βασιλειάδη. Τον Μάρτιο ήταν υποστηρικτής της μείωσης των ομάδων και στο τέλος Απριλίου επανήλθε με την αναδιάρθρωση-τέρας, με 20, 22, 24 (και βάλε) ομάδες σε Superleague δυο ομίλων! Παράλληλα, μέγα ερώτημα αποτελεί πως ο Βασιλειάδης θα εξασφαλίσει στις ομάδες τα «αστρονομικά» ποσά που υπόσχεται και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς για χορηγίες και διαφημίσεις.
7) Ηδη οι ομάδες έχουν αρχίσει τον προγραμματισμό για τη νέα σεζόν, όρισαν τις ημερομηνίες για προετοιμασία, φιλικά, κάνουν μεταγραφές κτλ. Επίσης, έχει αποφασιστεί η σέντρα της Superleague για τις 25 Αυγούστου, επικυρώθηκε και ο υποβιβασμός της Κέρκυρας και του Πλατανιά που ο Βασιλειάδης θέλει να τις κρατήσει στην Superleague.
Επίλογος: Θυμίζουμε ότι πέρσι το καλοκαίρι η Superleague είχε απορρίψει πανηγυρικά σχέδιο για μείωση των ομάδων, παρότι προηγήθηκε μελέτη των διεθνών οίκων Deloitte και Price WaterhouseCoopers που το είχε στηρίξει και η NOVA, η οποία είχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των ομάδων. Αυτό έγινε επί Βασιλειάδη στο Υφυπουργείου Αθλητισμού, ο οποίος δεν… ασχολήθηκε με το θέμα. Όμως, φέτος άλλαξαν τα δεδομένα και θέλει να έχει λόγο στο πως θα γίνει το πρωτάθλημα.