Εκτός τόπου και χρόνου

***Για ποιους λόγους η αφαίρεση βαθμών από τον Ολυμπιακό ισοδυναμεί με πρόκληση
***Στο σκεπτικό της απόφασης του αθλητικού δικαστή υπάρχουν γεγονότα που δεν έχει γίνει
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ (ΓΑΥΡΟΣ)
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
Η ποινή της αφαίρεσης τριών βαθμών στον Ολυμπιακό και των δυο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών συν το πρόστιμο των 90.000 ευρώ που επιβλήθηκε από το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Οργανο της Superleague για όσα έγιναν στο παιχνίδι με την ΑΕΚ δεν έχει προηγούμενο αυστηρότητας στην αθλητική δικαιοσύνη, πάντα σε συνδυασμό με τα πραγματικά γεγονότα. Κατ’ αρχήν δεν ελήφθησαν υπόψη οι δυο σοβαρές καταγγελίες των «ερυθρόλευκων» σύμφωνα με τις οποίες  η αστυνομία προχώρησε σε «αναίτια η  χρήση δακρυγόνων, ενώ  ο επικεφαλής τους τα κρατούσε, επιχειρώντας να τα ανοίξει πριν καν υπάρξει η ένταση», όπως επίσης και ότι «οι αστυνομικοί πρώτη φορά ήταν τόσο επιθετικοί», δεδομένου ότι και τα δυο έπαιξαν τον ρόλο τους.
Ακόμη δεν ελήφθη υπόψη ότι αφενός ο αγώνας διεξήχθη χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, αφετέρου ο Ολυμπιακός εξασφάλισε την ασφάλεια των αξιωματούχων του αγώνα (σ.σ. των παικτών και των διαιτητών), οι οποίοι έφυγαν ανενόχλητοι για τα αποδυτήρια, ενώ η ΑΕΚ όχι μόνο δεν προέβη σε κάποια καταγγελία βίαιης συμπεριφοράς κατά ποδοσφαιριστή της αλλά ευχαρίστησε τον Ολυμπιακό για τη φιλοξενία. Αρα δεν ισχύει το περιστατικό ότι «έξι άγνωστα άτομα, τα οποία έφεραν διαπιστεύσεις της γηπεδούχου και ήδη εγκαλούμενης Π.Α.Ε. εισήλθαν εντός του αγωνιστικού χώρου και επιτέθηκαν λεκτικά κατά των αθλητών και των παραγόντων της φιλοξενούμενης ομάδας», καθώς τα συγκεκριμένα άτομα μπήκαν για να παραπονεθούν στους παίκτες του Ολυμπιακού και ούτε  χρειάστηκε ποτέ επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, «που ευρίσκονταν στη φυσούνα», ούτε υπήρξε κάποια ένταση. Απλά η αστυνομία άρχισε την χρήση δακρυγόνων, αφού προηγήθηκε η αναίτια επιθετικότητά της.
Για τους παραπάνω και όχι μόνο λόγους η ποινή αναμένεται να καταπέσει στην έφεση…


Ούτε καδρόνια, ούτε σπασμένα καθίσματα

Στο σκεπτικό της απόφασης του αθλητικού δικαστή περιλαμβάνεται ο ισχυρισμός περί «βίαιων συμπλοκών» που δεν είναι δυνατόν να ισχύει, καθώς αναιρείται από την παραδοχή ότι τα γεγονότα διήρκησαν λίγα λεπτά. Επίσης, άνδρες της ασφάλειας του Ολυμπιακού συνέβαλαν στο να απομακρυνθούν γρήγορα οι εισβολείς, ενώ καδρόνια δεν ήταν δυνατόν να περάσουν μέσα στο γήπεδο λόγω των μέτρων ασφαλείας, όχι μόνο στο Καραϊσκάκη αλλά και σε όλα τα γήπεδα. Ακόμη, και μόνο αν δει κανείς τα γεγονότα στο βίντεο, δεν επιβεβαιώνεται ότι «ήταν αναγκαία η χρήση δακρυγόνων».
Αξιο αναφοράς και ότι σπασμένα πλαστικά καθίσματα δεν υπήρξαν ποτέ, παρόλα αυτά αναγράφεται σχετικά στο σκεπτικό και είναι ένα ακόμη λάθος, επειδή είναι κατασκευασμένα από ειδικό υλικό για να μην σπάνε. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να φαίνονται τέτοια πράγματα από το βίντεο και δεν εξετάζεται καν το ενδεχόμενο να υπερβάλει στην έκθεσή της. Κανονικά εδώ έπρεπε να γίνει αντιπαραβολή με την έκθεση του παρατηρητή. Επιπλέον οι διαφημιστικές πινακίδες είναι ηλεκτρονικές. Εν ολίγοις δεν ισχύει τίποτα.   
Επίσης, δεν ισχύει ότι υπήρξαν φθορές στο Καραϊσκάκη. Οσο για την αναφορά περί τραυματισμού αστυνομικού είναι αόριστη, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το ίδιο το σκεπτικό, καθώς αναφέρει ότι «χωρίς, όμως, να προκύπτει (σ.σ. ο τραυματισμός) από οιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο η βαρύτητα του τραυματισμού του, ως και το είδος της τυχόν προκληθείσης σε αυτόν σωματικής βλάβης». Αν μην τι άλλο είναι εύλογη και η απορία νομικών κύκλων πως γίνεται ένα αόριστο περιστατικό να θεωρείται δεδομένο, προκειμένου να επιβαρυνθεί η θέση μιας ομάδας . Όλα αυτά ο Ολυμπιακός αναμένεται να τα καταρρίψει στη διάρκεια της συζήτησης της έφεσής του.


Λάθος εκτιμήσεις

Ένα σοβαρό ερώτημα είναι ότι από πού προκύπτει ότι το επεισόδιο «έθεσε εν αμφιβόλω την τήρηση της τάξεως στο γήπεδο, διακινδυνεύοντας συνάμα και εν τέλει βλάπτοντας τα έννομα αγαθά της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των ευρισκόμενων στο γήπεδο προσώπων», όταν όλοι οι υπόλοιποι φίλαθλοι, είτε αποχωρούσαν πικραμένοι από το γήπεδο, είτε έβλεπαν αμήχανοι τα όσα εκτυλίσσονταν στον αγωνιστικό χώρο; Τότε γιατί δεν αυξήθηκε ο αριθμός των συμμετοχόντων στα επεισόδια, παρά σταδιακά μειώνονταν μετά από παρέμβαση των ατόμων ασφαλείας της ΠΑΕ Ολυμπιακός; Σε αυτά τα ερωτήματα δεν απαντά το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της Superleague και κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι υπάρχει και λάθος εκτίμηση των πραγματικών γεγονότων.
Όπως λάθος εκτίμηση υπάρχει στον ισχυρισμό «ότι η πειθαρχικώς εγκαλουμένη (σ.σ. ο Ολυμπιακός) ευχερώς θα μπορούσε να ταυτοποιήσει, με βάση το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας του γηπέδου της, και να υποδείξει τόσο στις αρμόδιες Αρχές (αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών), όσο και στο παρόν Δικαιοδοτικό Όργανο, τα υπαίτια φυσικά πρόσωπα, τα οποία συνεπλάκησαν στο ως άνω περιστατικό, ώστε να δυνηθεί να αποδείξει ότι αυτά δεν συνδέονταν με αυτήν, ως φίλαθλοί της». Αφενός η «ερυθρόλευκη» πλευρά υποστήριξε ότι τα άτομα αυτά δεν είχαν σχέση με τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας αλλά με άτομα του αντεξουσιαστικού χώρο, αφετέρου πως μπορεί να γίνει ταυτοποίηση με βάση το ηλεκτρονικό εισιτήριο, από τη στιγμή που τα άτομα αυτά δεν έκαναν επεισόδια καθήμενοι στις θέσεις τους και καλά καλά δεν είναι γνωστό από ποιες θύρες μπήκαν, όχι πάντως, από αυτή του πυρήνα των οργανωμένων. Ακόμη είναι γνωστό πως τις κάμερες στο «Γ. Καραϊσκάκης» τις χειρίζεται αποκλειστικά η αστυνομία και όχι ο Ολυμπιακός.   

 «Πληρώνει» την προχειρότητα

Ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ ετοιμάστηκε την τελευταία στιγμή και αναρτήθηκε στο σάιτ της ΕΠΟ μια μέρα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Αυτό δείχνει ότι έτρεχαν να προλάβουν και για αυτό τον λόγο, δηλαδή εξαιτίας της προχειρότητας, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεμονωμένων και εκτεταμένων επεισοδίων. Αν υπήρχε, λόγω της μικρής συμμετοχής οπαδών, θα χαρακτηρίζονταν μεμονωμένα και ο Ολυμπιακός θα πλήρωνε μόνο πρόστιμο, το πολύ και τιμωρία μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών. Ακόμη με βάση τον κανονισμό η έκθεση της αστυνομίας συμπεριλαμβάνεται στα «λοιπά αποδεικτικά στοιχεία» και όχι στα βασικά.

Δεδικασμένο με την ΑΕΚ

Είναι το λιγότερο περίεργο που ο αθλητικός δικαστής της Superleague δεν έλαβε υπόψη του το δεδικασμένο με την ΑΕΚ για τα επεισόδια και τα μαχαιρώματα στον περσινό Τελικό Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, επεισόδια που επεκτάθηκαν και στο τερέν του Πανθεσσαλικού, όμως αναγνωρίστηκε ως… ελαφρυντικό ότι δεν είχε ξεκινήσει ο αγώνας. Όμως, στην περίπτωση του Ολυμπιακού δεν αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό ότι τα γεγονότα, ασφαλώς πολύ μικρής έκτασης επεισόδια, δεν επηρέασαν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, ούτε κινδύνεψε κανείς αξιωματούχος. Ασχετα αν η ΑΕΚ «δικάστηκε» από την Πειθαρχική της ΕΠΟ και ο Ολυμπιακός στην Λίγκα.

 «Μαγείρεμα» με ΠΑΟΚ

Ο Τελικός Κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 διεξήχθη στις 6 Μαΐου 2017 και η απόφαση της Πειθαρχικής της ΕΠΟ βγήκε την 1η Ιουνίου, ευτυχώς του ίδιου έτους. Γίνεται αντιληπτή η πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να τιμωρήθηκε με αφαίρεση έξι βαθμών (σ.σ. οι τρεις επειδή ήταν υπότροπος), όμως ποτέ δεν του αφαιρέθηκαν οι βαθμοί, διότι, κατά σύμπτωση, τα πλέι οφ είχαν τελειώσει και η ποινή ήταν «αφαίρεση έξι βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει»! Αρα, η αφαίρεση βαθμών ήταν για τα μάτια του κόσμου, καθώς η τιμωρία της έδρας (= επτά αγωνιστικές) ίσχυσε μόνο την τρέχουσα σεζόν.