Εστειλαν στα σκουπίδια τους κανονισμούς


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ


Ο Βίτορ Μέλο Περέιρα, ο οποίος απέτυχε στην Πορτογαλία και πέρασε από την Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA για… μισό φεγγάρι, νομίζει ότι θα φτιάξει την ελληνική διαιτησία μόνο με κινήσεις βιτρίνας. Απέστειλε στις επιτροπές διαιτησίας των ενώσεων ένα ερωτηματολόγιο 128 ερωτήσεων, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζει περιοδεία και σκοπεύει να πραγματοποιήσει εννέα συναντήσεις ανά περιφέρειες με τους προέδρους των Επιτροπών Διαιτησίας των ΕΠΣ, τους υπεύθυνους για την εκπαίδευση και τους υπεύθυνους για τους ορισμούς.
Από τώρα προβλέπουμε ότι θα κάνει μια… τρύπα στο νερό. Ο Πορτογάλος προσπαθεί να εντυπωσιάσει, όμως δεν ασχολείται με την κορυφή της πυραμίδας της διαιτησίας που είναι η Super League. Αν η βιτρίνα δεν είναι καλή, κανείς δεν μπαίνει σε ένα μαγαζί…
Ο Περέιρα ήρθε στην Ελλάδα επειδή τα έκαναν μαντάρα οι Κουκουλάκης, Τριτσώνης, τους οποίους κράτησε ως συνεργάτες του. Ο Περέιρα ήρθε στην Ελλάδα, επειδή δεν τηρούνταν οι κανονισμοί, οι οποίοι και επί… ηγεμονίας του παραμένουν στα σκουπίδια. Αν δεν εφαρμοστούν, η διαιτησία θα έχει σκόνη.
Είχε τη μεγάλη ευκαιρία να διαγράψει τον παρατηρητή Θανάση Βέλλιο (Ξάνθης), ο οποίος είχε πάει να βαθμολογήσει τον διαιτητή του αγώνα ΠΑΟΚ-Κέρκυρα και έβλεπε το ματς παρέα με τον παράγοντα του ΠΑΟΚ, Μάλαμα Τεβεκέλη. Ομως, αντί να τον διαγράψουν ή να τον τιμωρήσουν, αφού δεν ήταν απλή είδηση αλλά υπήρχε και φωτογραφία-ντοκουμέντο, έκαναν και επίδειξη χιούμορ (βλακείας, λένε οι κακές γλώσσες), ορίζοντας τον Βέλλιο πάλι σε ματς του ΠΑΟΚ, συγκεκριμένα στην Τούμπα με τον ΠΑΣ Γιάννινα.
Τι θα πει ο Βέλλιος είναι φίλος του Τεβεκέλη; Αν αυτό αποτελεί δικαιολογία, τότε προτείνουμε να κάνουν πίνακα παρατηρητών φίλων του παράγοντα του ΠΑΟΚ.
Εν κατακλείδι δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζουν αυτοί που παίρνουν (Περέιρα, Τσαχειλίδης, Καλύβας) ή δεν τις αποφάσεις.


Μένουν και προκαλούν
Πώς είναι δυνατόν να μένουν, ο μεν Μάνταλος στον πίνακα των διαιτητών της Super League, ο δε Κάκος σε αυτόν των παρατηρητών; Πώς μπορούν να σταθούν στη διαιτησία;
Ο μεν ρέφερι, όπως κατάγγειλε ο Σάββας Θεοδωρίδης, στο περσινό ματς πρωταθλήματος ΑΕΚ-Ολυμπιακός είχε κλειδωθεί στα αποδυτήρια με τους παράγοντες της ΑΕΚ, Δημητριάδη, Γιαννίση. Η Λίγκα διέγραψε τον παρατηρητή αγώνα επειδή κι αυτός ήταν μέσα, όμως ο Μάνταλος παραμένει στους πίνακες.
Πώς μπορεί να σταθεί ο Κάκος, ο οποίος είχε συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ και παρακολούθησε ματς της ομάδας της Θεσσαλονίκης από τη σουίτα του Σαββίδη;


Κανένας
Λέτε ο Περέιρα να έχει καταλάβει ότι κινδυνεύει να τον κατηγορήσουν ότι δεν κάνει τίποτα, αφού κανείς δεν έχει πειστεί ότι κάνει ορισμούς, και έστειλε ερωτηματολόγια για να καταγράψει τάχα την κατάσταση στη διαιτησία, ενώ προγραμματίζει και περιοδεία; Ομως, γιατί όταν ανήγγειλαν την πρόσληψή του, έγραψαν στην ανακοίνωση ότι θα κάνει ορισμούς; Ο Βασιλειάδης, στον οποίο υποσχέθηκαν τρεις ξένους αρχιδιαιτητές, τι λέει για τον… κανέναν;


Του χρόνου!
Με κινήσεις βιτρίνας το μόνο που καταφέρνει ο Περέιρα είναι να παρατείνει την παραμονή του, καθώς αφού ολοκληρώσει τις επαφές του απειλεί με… αποφάσεις αλλά για του (ποιανού;) χρόνου. Και γιατί να φύγει, αφού δεν έχει διαψευστεί ότι χρυσοπληρώνεται; Αν ο Πορτογάλος δεν αποφασίσει να έρθει σε ρήξεις, γρήγορα θα κριθεί αποτυχημένος.


Στη… σέντρα
Ενας ακόμη λόγος που Βέλλιος, Μάνταλος, Κάκος δεν έπρεπε να είναι στους πίνακες; Την επόμενη φορά θα βρεθεί άλλος που θα προκαλέσει, όμως πώς θα τιμωρήσουν αυτόν και όχι τους προηγούμενους; Αν υπάρξει πρόκληση, θα έχει σημασία αν αυτός είναι της… εξυγίανσης; Μα, έτσι, έχουμε την εντύπωση ότι «καρφώνονται» χειρότερα. Οπως και με τα λάθη των διαιτητών. Οι τιμωρίες είναι ανάλογα ποιος και πού το κάνει.


Ισονομία
Απορούμε πως οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν τον βασικό κανόνα στης ισονομία. Για να υπάρξει πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί και όχι να κοιτάζουν ποιος το κάνει. Αυτό αφορά και στις περιπτώσεις των Μάνταλου, Βέλλιου, Κάκου, αλλά και στην ασυλία που έχουν κάποιοι διαιτητές, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν. Ποια ισονομία, λοιπόν;