Μένουν θεατές στην καταστροφή…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη, από πέρσι, άσχημη κατάσταση στη διαιτησία, η οποία συνδυάζεται και με τη μη λήψη δραστικών μέτρων, πέραν κάποιων που περισσότερο είναι για λόγους… βιτρίνας, οι αρμόδιοι (FIFA, ΚΕΔ) δείχνουν ανήμποροι να αντιδράσουν στο επιβεβαιωμένο πρόβλημα. Από τη στιγμή που τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, διάστημα που η πίεση είναι μικρότερη, γίνονται τεράστια και λάθη πέρα από κάθε λογική, εύκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος τι θα ακολουθήσει όχι μόνο με τα ντέρμπι, αλλά και με τα υπόλοιπα παιχνίδια, το διάστημα που οι ομάδες θα είναι στα… κόκκινα σχετικά με την επίτευξη των στόχων τους.
Οι αρμόδιοι δεν βλέπουν τη διαιτησία να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, τη βλέπουν να καταστρέφεται. Η περσινή κατάσταση υποτίθεται (κι αυτό επικοινωνιακό αποδείχθηκε) ότι προκάλεσε την παρέμβαση της FIFA με τον ερχομό του Περέιρα. Ομως, η φιλοσοφία είναι ίδια με πέρσι, διάστημα που πρώτοι και καλύτεροι οι διεθνείς αμφισβητήθηκαν.
Την περασμένη Παρασκευή ο Περέιρα προανήγγειλε ότι «θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σύντομα σημαντικά μέτρα για θέματα που θεωρούμε σημαντικά και ωφέλιμα για το μέλλον της διαιτησίας στην Ελλάδα». Βλέπει ότι η διαιτησία χρειάζεται λύσεις, όμως η… συνταγή του είναι λάθος.
Ποιο πρόβλημα μπορεί να λύσει η προσθήκη του Τσαχειλίδη στην ΚΕΔ; Ποιο το όφελος να κληθούν οι διαιτητές την Τρίτη (ημέρα που θα γίνουν τα αγωνιστικά τεστ για διεθνείς και υποψήφιους) για σεμινάρια;
Ο Πορτογάλος δεν βλέπει ότι η φιλοσοφία είναι ίδια με αυτή που είχαν πέρσι οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης; Δεν πρέπει να φύγουν για να αλλάξει η κατάσταση; Δεν ξέρει ότι σε 30-40 μέρες οι Βάτσιος, Καλογερόπουλος θα οριστούν ξανά για να κάνουν τα ίδια και τα ίδια; Δεν πρέπει να τεθούν εκτός ή να υποβιβαστούν μόνιμα για παραδειγματισμό;


ΜΕ αυτά που δεν κάνουν, η διαιτησία θα χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται. Μακάρι να μην επιβεβαιωθούμε…

Για γέλια η παραπομπή
Ο χαμηλός βαθμός στον Βάτσιο (φωτ.) για το πέναλτι-προκλησάρα στην ΑΕΚ στον αγώνα με τη Λαμία από τον παρατηρητή του Μαυρόπουλο (Μακεδονίας) είναι το αυτονόητο. Ομως, η έκθεση που υποβάλλουν οι παρατηρητές πάσχει σε ένα σημαντικό πράγμα. Αναφέρεται σε αριθμό λαθών και δεν προβλέπει κάτι για λάθη που ξεφεύγουν από τα όρια, όπως το πέναλτι που έδωσε ο Βάτσιος. Οπως και στη ζωή, έτσι και στη διαιτησία, λάθος από λάθος έχει διαφορά. 

Κάποιος να πει στον Περέιρα τι έκαναν στα ντέρμπι όλοι ανεξαιρέτως οι διεθνείς, ειδικά ο Σιδηρόπουλος, ειδικότερα οι Μάνταλος (φωτ.) και Καλογερόπουλος. Γι’ αυτό και η λύση για ξένο διαιτητή είναι μονόδρομος. Το Κύπελλο με επιπρόσθετους έγινε, αλλά τα έκαναν μαντάρα. Γι’ αυτό και δεν είχαν διαιτητές να βάλουν στα πλέι οφ.

Καλούν τους διεθνείς να περάσουν από αγωνιστικές δοκιμασίες ενόψει των προτάσεων προς τη FIFA. Σωστό! Ομως, το λάθος είναι ότι καλούν ταυτόχρονα όλους τους ενδιαφερόμενους να γίνουν διεθνείς, τη στιγμή που άπαντες γνωρίζουν ότι τη θέση του Κύζα θα πάρει ένας εκ των Βάτσιου, Παπαδόπουλου (φωτ.). Μπορεί και δύο, αν βγάλουν και δεύτερο εκτός. Από τους βοηθούς το σήμα θα πάρει ο Ηρακλειώτης Νικολακάκης.