Η FIFA άδειασε το δίδυμο της ΚΕΔ


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ (13/07)
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Φρένο στα σχέδια των Τριτσώνη, Κουκουλάκη, του παράνομου διδύμου της ΚΕΔ, έβαλε η FIFA και δεν βγαίνουν πίνακες διαιτητών, για τους οποίους υπήρχε και έντονη φημολογία ότι είναι έτοιμοι, όπως κατήγγειλε στη ΓΣ της ΕΠΟ και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας, Τάκης Καρράς. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το Πάρκο Γουδί, ζητώντας να μην γίνει η παραμικρή κίνηση που να έχει σχέση με τη διαιτησία, πέραν των προβλέπονων για την προετοιμασία (απομένουν οι αγωνιστικές δοκιμασίες και τα σεμινάρια), ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου (2017-18).
Για αυτό χθες η ΚΕΔ αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, εκδίδοντας ανακοίνωση ότι ακολουθούν τα αγωνιστικά τεστ, με την οποία παραδέχονται εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν οι αξιολογήσεις διαιτητών. Υπενθυμίζουμε ότι εξηγήσαμε αναλυτικά , πάντα με βάση τον κανονισμό,, τους λόγους που οι πίνακες θα ήταν παράνομοι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΔ: «Από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ ανακοινώνεται ότι οι επιτυχόντες στις γραπτές εξετάσεις διαιτητές και βοηθοί διαιτητές 1ης & 2ης κατηγορίας, θα περάσουν αγωνιστικές δοκιμασίες (ΥοΥο & Ariet) την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Η ακριβής ημερομηνία (σ.σ. πιθανόν 2-6/8)  και τοποθεσία θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση». 
Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό, πρέπει πρώτα να γίνουν τα αγωνιστικά τεστ και μετά οι πίνακες. Και για τη FIFA πάνω από όλους είναι ο κανονισμός και όχι τα «θέλω» του καθενός.
Αλλωστε είναι γνωστό ότι η ΚΕΔ θα στελεχωθεί με ξένους αρχιδιαιτητές, πιθανόν τρεις, και δεν έχει ανάγκη από τους πίνακες των Τριτσώνη, Κουκουλάκη. Επίσης, είναι γνωστό ότι η FIFA έχει ενημερωθεί για όλους και για όλα και αν θέλει να αλλάξει κάτι στην ελληνική διαιτησία θα πρέπει να ξεκινήσει από την αποπομπή του διδύμου.


Πως θα μείνουν Τριτσώνης, Κουκουλάκης; Ποιοι φταίνε που η διαιτησία για δυο χρόνια θα είναι σε επιτήρηση;


Τους Κόβουν την φόρα

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης είναι στην ΚΕΔ για τυπικούς λόγους. Οι σχετικές εξαγγελίες για το μέλλον της διαιτησίας στην Ελλάδα έγιναν με τον πλέον επίσημο τρόπο. Τόσο οι απεσταλμένοι των FIFA, UEFA, και μάλιστα στη ΓΣ της ΕΠΟ, όσο και ο Βασιλειάδης σε συνέντετυξή του, προαννήγγειλαν ότι τη διαιτησία θα αναλάβουν παράγοντες από το εξωτερικό (πιθανόν από Ιταλία ή Σουηδία), οι οποίοι ταυτόχρονα θα επιβλέπονται από πενταμελή επιτροπή. Ο κανονισμός δεν προβλέπει πίνακες με τη διεξαγωγή μόνο και μόνο των γραπτών εξετάσεων, όπως σχεδίαζε το δίδυμο της ΚΕΔ.



Στο μηδέν

Τι σημαίνουν οι επερχόμενες αλλαγές στη διαιτησία; Οτι όσοι είναι στους πίνακες, ακόμη και αυτούς που δεν όριζαν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης με αποτέλεσμα να τους στοχοποιήσουν, έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους. Ολα είναι στο μηδέν. Το πιο πιθανό είναι να μη βγουν πίνακες, ώστε η νέα ΚΕΔ να διαμορφώσει άποψη για όλους τους διαιτητές, βοηθούς και παρατηρητές και ακολούθως να αποφασίσει. Αυτό είναι το λογικό.


Σοβαρό

Η FIFA, κλιμάκιο της οποίας προς το παρόν ερευνά τι έγινε και στη συνέχεια θα σχεδιάσει και θα δώσει τον κανονισμό, δίνει μεγάλη βάση στη διαιτησία. Δεν θέλει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα με κόντρες. Για αυτό και μόνο αυτή θα αποφασίσει, όμως πρέπει να κλείσει τα αυτιά της στα εγχώρια παράκεντρα.


Ρουσφέτια

Ο ένας ήθελε να επαναφέρει στη διαιτησία τον ξάδερφό του και μάλιστα ως βοηθό, αν και κρέμασε το σημαιάκι εδώ και μια πενταετία. Ο άλλος στήριξε να δώσει εξετάσεις ο διαγραμμένος κολλητός του, ο οποίος δεν είχε απολυτήριο. Για ποια εξομάλυνση μιλάμε; Πλάκα κάνουμε; Γελούσε το σύμπαν μαζί τους. Και τα τριετή συμβόλαια είναι για να σπάνε, καθώς όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Που κάνουμε λάθος;


Ανοχή
Τι έκαναν οι στοχοποιημένοι διαιτητές και δεν τους όριζαν αυτοί που ανέχθηκαν το πιο σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα; Όπως κατάγγειλε ο Ολυμπιακός ο Μάνταλος κλειδώθηκε στα αποδυτήρια με παράγοντες της ΑΕΚ μετά το ματς, διεγράφη ο παρατηρητής αγώνα, τιμωρήθηκαν οι παράγοντες, όμως ο διεθνής ρέφερι γιατί είναι κανονικά στον πίνακα;



Καμία απάντηση

Κάποιοι από τους στοχοποιημένους διαιτητές, αυτούς που δεν όριζαν, έστειλαν επιστολές στην ΚΕΔ, ζητώντας να τους εξηγήσουν τους λόγους που δεν τους ορίζουν, από τη στιγμή που έπαιζαν και στα τοπικά και είχαν περάσει και τα αγωνιστικά τεστ του Φεβρουαρίου. Δυο από αυτούς είναι οι Βοσκάκης (φωτ.), Σπάθας, όμως υπήρχαν κι άλλοι. Πάντως, το παράνομο, με βάση τον κανονισμό, δίδυμο της ΚΕΔ δεν μπήκε ούτε στον κόπο για τυπική απάντηση.


Υποσχέσεις του… αέρα

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κάποιοι άλλοι από τους στοχοποιημένους διαιτητές και βοηθούς επέλεξαν άλλη μέθοδο. Πήγαν να μιλήσουν από κοντά με τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη (φωτ.). Δυο-τρεις απέσπασαν υποσχέσεις ότι θα ορίζονταν προσεχώς, κάτι που φυσικά δεν έγινε! Σε άλλους ως δικαιολογία βρήκαν λάθος που έκαναν πριν από 3-4 χρόνια και ενώ από τότε είχαν παίξει καμιά εικοσαριά παιχνίδια χωρίς πρόβλημα. Κάποιοι έφευγαν νευριασμένοι, κάποιοι άλλοι κουνώντας με νόημα το κεφάλι.



Μια συνάντηση που μπορούσε να προκαλέσει… θέματα αποφεύχθηκε, αν και ο ένας επέστρεψε από το εξωτερικό. Και αποφεύχθηκε επειδή απουσίαζε το ένα καλό παιδί της διαιτησίας. Η γκάφα του δεύτερου ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να εκθέσει και τον διπλανό του. Αν και κατά την άποψή μας, κακώς τους διαχωρίζουν.



Στην υπόθεση των στοχοποιημένων διαιτητών, που όλως τυχαίως ήταν σε μαύρες λίστες συγκεκριμένων ΠΑΕ, οι παράγοντες της ΚΕΔ ενήργησαν σαν δικαστές. Οι ρέφερι δεν κατηγορούνταν για κάτι, ούτε είχαν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχαν καλές εκθέσεις στα περισσότερα παιχνίδια. Από τους ίδιους παρατηρητές που βαθμολογούσαν τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη, όταν σφύριζαν. Η FIFA δεν δικαιολογεί ότι υπήρχαν ρέφερι που δεν ορίζονταν.