ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Γιατί… τρελάθηκαν η FIFA και η UEFA

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Φύλλο και φτερό κάνουν οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές (FIFA, UEFA) τον κανονισμό διαιτησίας και ανακαλύπτουν ότι υπάρχει λάθος φιλοσοφία. Δεν κρίνουν ότι χρειάζονται αλλαγές στις διατάξεις, όμως, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, διαπιστώνουν ότι «ο γιαλός δεν ήταν στραβός στραβά αρμένιζαν» οι αρμόδιοι!
Ειδικά με την περίπτωση του Ζαχαριάδη (Μακεδονίας), ο οποίος επανήλθε στους πίνακες και ορίζονταν στην Superleague, παρότι είχε βγάλει μόνο τα τεστ της Γ’ Εθνικής! Παράλληλα διαπίστωσαν ότι ο κανονισμός… ξεχειλώνει από φωτογραφικά άρθρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιστροφή των μη αξιολογημένων διαιτητών από την προηγούμενη ΚΕΔ, της εκλεγμένης διοίκησης της ΕΠΟ, μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Θυμίζουμε πως δεν ήταν μόνο ο Ζαχαριάδης (φωτ.) αλλά και ο Στυλιαρά (Αιτ/νιας). Από τους βοηθούς χωρίς να υπάρχει σχετικός κανονισμός μπήκαν οι Καρατζίκας (Αθηνών), Μπαλτάς (Αχαϊας), Γκάγκας (Λάρισας), Σταθόπουλος (Ηλείας), Πασχάλης (Ηπείρου), Ποντίκης (Πρέβεζας), Δουδούμης (Αχαϊας) και από τους παρατηρητές Τεροβίτσας (Αιτ/νιας), Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας), Σταθόπουλος (Αχαϊας), Μητροφάνης (Αθηνών), Γκαϊτατζής (Δράμας), Βέλλιος (Ξάνθης). Αν οι ομάδες ήθελαν θα το έκαναν μπάχαλο το πρωτάθλημα, καταθέτοντας ενστάσεις για τους ορισμούς τους.
Τριτσώνης, Κουκουλάκης θα κριθούν να δώσουν εξηγήσεις για όλα αυτά. Κατά την άποψή μας FIFA και UEFA έπρεπε να είχαν ασχοληθεί από τότε με το θέμα, όμως δεν έγινε επειδή υπήρχε εμπιστοσύνη στην ΚΕΔ των «εκλεκτών» του Κουτσοκούμνη, από τον οποίο αφαιρέθηκε ο φάκελος του ελληνικού ποδοσφαίρου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασική αιτία είναι τα αίσχη στη διαιτησία. Φυσικά και η ΠΔΕ/ΕΠΟ έχει ευθύνη, καθώς ενέκρινε όλα τα παραπάνω.
Μια βασική επισήμανση των αρμοδίων της FIFA και της UEFA είναι ότι στη διαιτησία δεν υπάρχει σταθερότητα. Δηλαδή θεωρούν ότι δεν είναι καλό να αλλάζουν συνέχεια οι κανονισμοί, επειδή δημιουργούν αναστάτωση, ενώ πλήττεται και η αξιοπιστία.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ θα πρέπει να βγουν από τους πίνακες, όσοι μπήκαν τον περασμένο Δεκέμβριο

Το μεγάλο αλαλούμ

Οι υπεύθυνοι της FIFA και της UEFA έμειναν άφωνοι με τους ορισμούς των Τριτσώνη, Κουκουλάκη. Αφενός είδαν ότι ο πίνακας της Λίγκας έχει 32 διαιτητές, αφετέρου το δίδυμο της ΚΕΔ όριζε και ρέφερι από την Football League.  «Τι πράγματα είναι αυτά! Ο αριθμός των διαιτητών είναι υπερβολικός σε όλες τις κατηγορίας. Όμως, δεν μπορούμε να καταλάβουμε και γιατί κατά τη διάρκεια της χρονιάς ορίζονταν στη Superleague διαιτητές από τη δεύτερη κατηγορία. Γιατί γινόταν και το αντίθετο; Δεν υπάρχει λογική», σχολίαζαν χαρακτηριστικά. Καλό θα είναι να μην τους πουν ότι έκαναν… εξυγίανση.


Βασικό
Όπως αναφέρουμε στην αρχή, όλα δείχνουν ότι ο κανονισμός δεν θα έχει πολλές αλλαγές. Η βασική θα είναι μια. Θα θεσπιστούν διαφανή κριτήρια για την προώθηση και την ανάδειξη των διαιτητών. FIFA και UEFA δεν θέλουν οι ρέφερι να νοιώθουν αβεβαιότητα, επειδή αυτό δημιουργεί εξαρτήσεις. Πιθανόν να το κατάλαβαν και από τα αγωνιστικά αίσχη της τελευταίας περιόδου, επειδή οι αρμόδιοι έχουν πληροφορηθεί τα πάντα όλα.

Καλάθι

Εκτέθηκαν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης με τις εισηγήσεις τους για τις αλλαγές στον κανονισμό. Επειδή δεν ασχολήθηκαν με τα κριτήρια προώθησης και ανάδειξης διαιτητών. Αυτό ήθελαν να γίνει οι υπερκείμενες αρχές για να υπάρξει εξομάλυνση. Σύμφωνα πάντα με πηγές οι εισηγήσεις τους πήγαν στο… καλάθι, επειδή κρίθηκαν εκτός τόπου και χρόνου.

Το θέμα

Μπορεί να μην ασχολήθηκαν ακόμη, όμως με δεδομένο ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά, η FIFA θα ασχοληθεί και με τους ρέφερι που ορίζονταν ελάχιστα έως καθόλου που είναι οκτώ στον αριθμό (Γιάχος, Σπάθας, Δημητρόπουλος, Μήτσιος, Δελφάκης, Λαμπρόπουλος, Παππάς, Βοσκάκης). Οι αρμόδιοι έχουν την άποψη ότι κανένας διαιτητής ή βοηθός δεν πρέπει να μένει εκτός ορισμών και έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους, εφόσον είναι στους πίνακες.

Η αρχή
Το κεφάλαιο διαιτησία βρίσκεται στην πρώτη φάση και η FIFA με την UEFA θα ξεσκονίσουν τα πάντα όλα, δηλαδή τα πεπραγμένα της ΚΕΔ της δήθεν εξυγίανσης. Φυσικά και θα ζητήσουν εξηγήσεις για τις απορίες που έχουν. Θέλουν να είναι έτοιμοι και για αυτό δεν ήρθαν στην Αθήνα την εβδομάδα που μας τελείωσε.
  

Με τους κανονισμούς της εκλεγμένης διοίκησης της ΕΠΟ η FIFA και η UEFA δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Μάλιστα τη σχετική παρουσίαση στο κλιμάκιο που ήταν επικεφαλής ο Κουτσοκούμνης είχε κάνει πέρσι το καλοκαίρι ο Κύρος Βασάρας (φωτ.). Μέχρι και ο Κύπριος είχε παραδεχτεί ότι η ελληνική διαιτησία είχε κανόνες για όλα!


Η FIFA απέδειξε ότι δεν συνάδει με τα πεπραγμένα της παρούσας ΚΕΔ των Τριτσώνη, Κουκουλάκη. Δεν ξεχνάμε το ηχηρό χαστούκι στις αρχές του 2017, όταν απέρριψε πανηγυρικά την πρόταση της κωμωδίας της εξυγίανσης που ήθελαν να αλλάξουν τις προτάσεις της εκλεγμένης διοίκησης της ΕΠΟ για τους διεθνείς, καθώς ήθελαν να βγάλουν τους Αρετόπουλο (φωτ.), Μάνταλο, Τουμπακάρη, Κούρεντα και κάποιους άλλους.