Παραμένει το τεράστιο θέμα με τον κανονισμό


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ (15/07)
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

«Ως μέλη της Κ.Ε.Δ. διορίζονται πρώην διαιτητές υψηλού κύρους που δεν έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους, έχει παρέλθει ένα (1) έτος από τη λήξη της θητείας τους ως διαιτητών και διαθέτουν απολυτήριο Λυκείου ή άλλης, ισότιμης, σχολής τουλάχιστον και να έχουν ασκήσει καθήκοντα παρατηρητή διαιτησίας για ένα (1), τουλάχιστον, έτος στην 1η κατηγορία», αναφέρει το άρθρο του κανονισμού διαιτησίας, της σεζόν 2016-17, με τον τίτλο «προσόντα-κωλύματα μελών της ΚΕΔ». Οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης  δεν έχουν το προσόν της προϋπηρεσίας, καθώς ο μεν πρώτος διετέλεσε μόλις δυο μήνες παρατηρητής διαιτησίας στη Football League, ο δε Κρητικός, όταν μπήκε, ήταν ακόμη εν ενεργεία, καθώς δεν είχε κάνει δήλωση αποχώρησης!
Το συγκεκριμένο άρθρο του κανονισμού διαιτησίας, επαναλαμβάνουμε ότι οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης μπήκαν παράνομα στην ΚΕΔ, αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» για το μέλλον τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η FIFA δεν είναι διατεθειμένη να το βγάλει από τον κανονισμό ώστε να τους… καθιερώσει, άρα υπάρχει θέμα και είναι δύσκολο να συνεχίσουν. Εκτός αν υπάρξουν πιέσεις και περάσει διάταξη, πάντα σύμφωνα με πηγές, την οποία έχουν εισηγηθεί οι ίδιοι, ώστε πρώην διεθνείς ρέφερι να μπαίνουν απευθείας στην ΚΕΔ χωρίς την ανάλογη προϋπηρεσία ως παρατηρητές. Από την άλλη πλευρά θα δεχθεί η FIFA να περάσει άρθρο που θα χαρακτηριστεί «φωτογραφικό», τη στιγμή που θέλει να καταργήσει άλλα τέτοια, τα οποία υπάρχουν στον κανονισμό;
Επίσης, από τη στιγμή που στην ΚΕΔ θα μπουν ξένοι αρχιδιαιτητές, από την στιγμή που θα υπάρχει και η επιτήρηση του κορυφαίου οργάνου της διαιτησίας από άλλη πενταμελή επιτροπή, κινήσεις που δείχνουν ότι η… εξυγίανση έφτασε στον πάτο την ελληνική διαιτησία, δεν πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες για όσα έγιναν την τελευταία αγωνιστική περίοδο;

ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ της FIFA δεν έχει συναντηθεί ακόμη με κάποιον την ΚΕΔ ούτε υπάρχει απευθείας επικοινωνία

Προσοχή στο… βράσιμο!
 Στη ΓΣ της ΕΠΟ, η οποία διεξήχθη στη 30 Ιουνίου, ο πρόεδρος της διοικούσας Ιωάννης Δρόσος επανέλαβε κάποιες φορές ότι είναι έτοιμοι ο ΚΑΠ και ο νέος κώδικας δεοντολογίας. Όμως, παρότι πέρασαν τόσες μέρες σημειώστε ότι δεν τους έχει δει κανείς, ενώ πρόσθεστε ότι έγινε κλήρωση της Λίγκας, χωρίς να είναι γνωστός, τόσο ο ΚΑΠ, όσο και Πειθαρχικός Κώδικας, κάτι που αποτελεί ευθύνη της ομοσπονδίας. Τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε διαφάνεια και οι κανονισμοί έβγαιναν από τα μέσα Μαϊου στο σάιτ της ΕΠΟ. Φέτος τους… βράζουν για να τους… εξυγιάνουν;
 

Εκκρεμεί
Τόσο στη ΓΣ της ΕΠΟ, όσο και στη Βουλή ο πρόεδρος της διοικούσας Ιωάννης Δρόσος τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με τη FIFA για τον κανονισμό διαιτησίας. Όμως, από το ρεπορτάζ, δηλαδή από πληροφορίες, άλλα πράγματα προκύπτον. Αυτές τις μέρες κλιμάκιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας εξετάζει τα …πεπραγμένα της ΚΕΔ και δεν έχει περάσει ακόμη στο… κεφάλαιο του κανονισμού διαιτησίας που δεν αναμένεται να έχει πολλές αλλαγές.

Ετοιμος
 Οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης θα μάθουν κατόπιν… εορτής τον κανονισμό διαιτησίας. Σύμφωνα πάντα με πηγές, το κλιμάκιο της FIFA (Ακχαλάτζε, Λάκοβιτς, Ρηγόπουλος) θα έρθουν στην Ελλάδα προς το τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας και μάλιστα με έτοιμο τον κανονισμό διαιτησίας. Ακολούθως θα υπάρξει απόφαση για τους τρεις ξένους αρχιδιαιτητές που θα στελεχώσουν την ΚΕΔ.



Το πλάνο

 Ο στόχος της FIFA είναι η υπόθεση της στελέχωσης της ΚΕΔ να έχει τελειώσει το αργότερο μέχρι τις 28 Ιουλίου. Ακολούθως πρέπει να διεξαχθούν τα αγωνιστικά τεστ, οι πίνακες και στο τέλος να διεξαχθούν τα σεμινάρια, όπου θα λάβουν μέρος μόνο οι αξιολογημένοι. Εκεί ο Βασάρας θα έχει πολύ δουλειά, καθώς υπάρχουν αρκετοί νέοι κανονισμοί και θα πρέπει να διδάξει και για το video asistanse referee.

Απόφαση

 Ακόμη και αν οι πίνακες διαιτητώ, βοηθών και παρατηρητών είναι ίδιοι θα πρέπει να μπει… σφραγίδα επιβεβαίωσης και για αυτό θα αποφασίσει η νέα ΚΕΔ. Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε φυσικά και κάποιος λόγος να γίνει πρώτα το σεμινάριο για να ακολουθήσουν οι αξιολογήσεις. Δεν έγινε ποτέ και φυσικά ούτε πρόκειται να συμβεί.