Μετεξεταστέα η εκπαίδευση

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Είναι ένα από τα προβλήματα της διαιτησίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι ενόψει της επερχόμενης αγωνιστικής περιόδου άλλαξαν οι κανονισμοί, όμως οι διαιτητές, οι βοηθοί και οι παρατηρητές θα τους διδαχθούν λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα και παράλληλα σε… ταχύρυθμη διαδικασία, αφού ταυτόχρονα θα πρέπει να διεξαχθούν και τα αγωνιστικά τεστ. Αλλη μια πραγματικότητα είναι ότι τους κανονισμούς που άλλαξαν πέρσι, και ήταν περισσότεροι, τους διδάχθηκαν σε μόλις δύο σεμινάρια και από κει και πέρα ό,τι δουλειά έγινε στην κάθε ένωση ξεχωριστά.
Ενόψει της σεζόν 2017-18 οι κανονισμοί που άλλαξαν δεν είναι και λίγοι. Διαβάστε την αναφορά που έκανε προ ημερών σε αυτούς ο Βασάρας: «Θα καταλογίζεται άμεσο ελεύθερο λάκτισμα, όταν ένας παίκτης ξαναμπαίνει στον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή και επηρεάζει το παιχνίδι. Οσον αφορά το εναρκτήριο λάκτισμα, όλοι οι παίκτες, εκτός από τον παίκτη που το εκτελεί, πρέπει να είναι στο δικό τους μισό. Σε ένα πέναλτι, σε περίπτωση που γίνει μία παράβαση κι από τον παίκτη και από τον τερματοφύλακα, τιμωρούνται και οι δύο παίκτες με κίτρινη κάρτα. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι όταν γίνεται μια παράβαση μες στην περιοχή πέναλτι, όταν υπάρχει μια προφανής ευκαιρία, η οποία δεν έχει την πρόθεση ο αμυνόμενος να αποκρούσει την μπάλα, αυτή η παράβαση τιμωρείται με κόκκινη, αν όμως έχει την πρόθεση να παίξει την μπάλα, τότε δίνεται πέναλτι και κίτρινη κάρτα. Τροποποιήθηκε τώρα ο κανονισμός σε μια πιο πλήρη μετάφραση. Ας πούμε ότι ένας ποδοσφαιριστής μπαίνει στην περιοχή πέναλτι, δεν έχει προφανή ευκαιρία και ανατρέπεται από έναν αμυνόμενο στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα. Πλέον δεν χρειάζεται να του δείξουμε την κίτρινη κάρτα. Δίνουμε, όμως, το πέναλτι. Αν ο αμυντικός σταματάει τον επιτιθέμενο με ένα σπρώξιμο, με ένα κράτημα, τότε και πέναλτι δίνεται, και κίτρινη κάρτα».


ΣΕ κάποιους αγώνες φάνηκε το πρόβλημα που έχουν οι ρέφερι με τους κανονισμούς

Δεν αφήνουν τον Βασάρα να σχεδιάσει τη σωστή και προβλεπόμενη εκπαίδευση

Τριτσώνης, Κουκουλάκης τα έμαθαν αμέσως όλα αν και δεν είχε εμπειρία ως παράγοντες

Πολλές οι ελλείψεις
Οι αρμόδιοι δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Στο σάιτ της ΕΠΟ οι Κανόνες του Παιχνιδιού έχουν αναρτηθεί μέχρι τη σελίδα 108 των αντίστοιχων της FIFA που συνολικά είναι 169 σελίδες! Επίσης, δεν αναρτήθηκε το δεύτερο μέρος «ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ» που είναι από σελίδα 171 έως 200 (οι οποίες από το 2016-17 εντάχθηκαν στους Κανόνες του Παιχνιδιού). Δηλαδή αποσύρθηκαν οι προηγούμενες του 2014-15 και τα πρωταθλήματα 2016-17 έγιναν χωρίς να γνωρίζουν οι διαιτητές αν υπάρχουν και ποιες είναι οι πρακτικές οδηγίες 2016-17 που θα βοηθούσαν οι ρέφερι να κατανοήσουν καλύτερα τους κανονισμούς! 


Εξάσκηση
Από την εκπαίδευση λείπουν κι άλλα. Οπως το… κομμάτι της πρακτικής εξάσκησης. Στα σεμινάρια τα μάτια των ρέφερι πρήζονται από τα πολλά βίντεο που τους δείχνουν, όμως δεν γίνεται αναπαράσταση φάσεων στο γήπεδο, προκειμένου να κατανοούν καλύτερα τους κανονισμούς ή να κάνουν διάφορα τρικ για σωστότερες αποφάσεις. Αντίθετα η FIFA και η UEFA πάντα υποβάλλουν τους ρέφερι σε πρακτική εξάσκηση πριν από σημαντικές διοργανώσεις.


Οργάνωση
Στον… πάγο βρίσκονται οι περιφερειάρχες διαιτησίας. Τους έβαλαν πριν από δύο χρόνια (και μάλιστα με βοηθούς), όμως τους ξέχασαν αμέσως. Ουσιαστικά δεν ανέλαβαν ποτέ! Υποτίθεται θα οργάνωναν καλύτερα την εκπαίδευση που τώρα βρίσκεται στον… αυτόματο πιλότο. Και να σκεφθεί κανείς ότι οι περιφερειάρχες είναι υποχρέωση απέναντι στη συνθήκη διαιτησίας της UEFA!


Το βίντεο
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο νέο πρωτάθλημα να εισαχθεί για το βίντεο για τη βοήθεια του διαιτητή, όπου θα γίνεται προσωρινή διακοπή αγώνα για αμφισβητούμενες φάσεις (πέναλτι, κάρτες κτλ.). Ομως, κι αυτό οι ρέφερι θα το διδαχθούν τελευταία στιγμή, για το πώς θα γίνεται η όλη διαδικασία. Ο μόνος που γνωρίζει είναι ο Σιδηρόπουλος επειδή τέτοια καθήκοντα εκτέλεσε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου εθνικών ομάδων U20.


Δήλωση
«Εν ενεργεία διαιτητή», χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρτζογλου το μέλος της ΚΕΔ Μιχάλη Κουκουλάκη στην επιστολή που απέστειλε προς τη FIFA! Από τη συγκεκριμένη επιστολή προκύπτει ότι δεν έκανε ακόμη δήλωση αποχώρησης από την ενεργό δράση και ο Τζώρτζογλου το ξέρει, επειδή ο Κουκουλάκης ανήκει στην ΕΠΣ Ηρακλείου!


ΚΕΔ του… Κουτσοκούμνη
Στην επιστολή προς τη FIFA o πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, αναφέρεται αναλυτικά στη διαιτησία και… καρφώνει τον Κουτσοκούμνη. «Τι έπραξε, στο όνομα πάντα της FIFA: Σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ./Ε.Π.Ο. κατάργησε, χωρίς δικαιολογία, βασικές διατάξεις του Κανονισμού Διαιτησίας, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με τον αντίστοιχο κανονισμό της FIFA και τη Σύμβαση Διαιτησίας της UEFA. Για τις τεράστιες αλλαγές που έκανε, αυθαίρετα και χωρίς να έχει αρμοδιότητα, επικαλέστηκε εντολή της FIFA».


«Παράνομη επιλογή»
«Βρέθηκαν σε ανώτερη κατηγορία διαιτητές, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν περάσει επιτυχώς τα αγωνιστικά τεστ και δεν δικαιούνταν να είναι εκεί. Η επιλογή τους είναι απολύτως παράνομη και παράτυπη και ήδη τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την απόδοσή τους στα γήπεδα είναι τεράστια», αναφέρει επίσης ο Νίκος Τζώρτζογλου. Ενας από αυτούς που δεν δικαιούνταν να ανέβουν είναι ο Ζαχαριάδης (Μακεδονίας), ο οποίος πέρασε τα τεστ της Γ’ Εθνικής!


Ο Τζώρτζογλου ζητεί από τη FIFA να μην αλλάξουν οι πίνακες των διαιτητών: «Οπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση τους νέους πίνακες διαιτητών να τους βγάλει η σημερινή ΚΕΔ (ΤΡΙΤΣΩΝΗΣ - ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ) η οποία με τη μέχρι σήμερα στάση της και υπηρεσία έχει κάνει μονό ζημιά στο ποδόσφαιρό μας…».

«Διεθνείς διαιτητές έχουν μήνες ολόκληρους να οριστούν, επειδή “έτσι αποφασίζουν” ο κ. Τριτσώνης με τον κ. Κουκουλάκη με εντολή του κ. Κουτσοκούμνη. Επίσης, προσπάθησε να αλλάξει, χωρίς πάντως να το πετύχει, τον πίνακα των διεθνών διαιτητών», καταγγέλλει επίσης ο Νίκος Τζώρτζογλου στη FIFA ταυτόχρονα με αδικαιολόγητους αποκλεισμούς και άλλων ρέφερι «υπακούοντας σε εντολή της κυβέρνησης και ενός αριθμού Π.Α.Ε. της Superleague».