Ο ΚΑΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ: Η μια παρανομία μετά την άλλη…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
Από τη μια απέκλεισαν από τους ορισμούς διαιτητές, βοηθούς και παρατηρητές που κατά σύμπτωση κάποιοι εξ αυτών βρίσκονται σε «μαύρες λίστες» συγκεκριμένων ΠΑΕ, ίσως επειδή προτίμησαν να παραμείνουν ανεξάρτητοι και δεν προσκύνησαν στη δήθεν εξυγίανση. Κατά τα άλλα ούτε κατηγορούνται, ούτε έχουν καταδικαστεί για κάτι και ξεκάθαρα τους στοχοποιούν.
Από την άλλη πλευρά, όμως, όχι μόνο επιμένουν να διατηρούν στον πίνακα των παρατηρητών της Football League τον Τάσο Κάκο, ο οποίος μόνος του… αποσύρθηκε από την ιδιότητα του διαιτητή, επειδή συμφώνησε με τον Ιβάν Σαββίδη να αναλάβει team manager στον ΠΑΟΚ, άσχετα αν τελικά δεν προσελήφθη επειδή αντέδρασαν οι οπαδοί της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Επίσης, παράνομα άλλαξαν τον κανονισμό μεσούσης της περιόδου για να ορίζεται ως παρατηρητής και σε παιχνίδια της Superleague, όπως και έγινε.
Σημαντική ευθύνη γι’ αυτό φέρει και η προηγούμενη ΚΕΔ που δεν τόλμησε να τον διαγράψει, όμως μεγαλύτερη είναι και η ευθύνη της τωρινής (μέχρι να φύγει) παράνομης ΚΕΔ των Τριτσώνη, Κουκουλάκη. Το δίδυμο υποτίθεται ότι ανέλαβε να κάνει… εξυγίανση, όμως από τη μια απέκλεισε διαιτητές για τα «θέλω» κάποιων ομάδων, από την άλλη πλευρά όριζε συνέχεια τον Κάκο που μπορεί να πρόσφερε στη διαιτησία, όμως ο ίδιος προτίμησε να γίνει παράγοντας.
Κανονικά ο Κάκος δεν πρέπει να υποβάλει καν αίτηση να λάβει μέρος στις γραπτές εξετάσεις των διαιτητών. Είναι δυνατόν ο κόσμος να ξεχάσει τις φωτογραφίες του στις 8 Νοεμβρίου 2015 στη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη, από όπου παρακολούθησε το παιχνίδι ΠΑΟΚ-Πανθρακικός 3-3, ενώ υπήρξε και τηλεοπτικό πλάνο που τον έδειξε να χτυπιέται σε μια χαμένη ευκαιρία; Αν αυτό είχε γίνει με κάποιον άλλο παράγοντα της διαιτησίας και με άλλη ομάδα, η προπαγάνδα θα ζητούσε μέχρι και την παρέμβαση του Πούτιν…


ΠΟΙΟΣ μπορεί να ξεχάσει τη φωτογραφία του Κερκυραίου στη σουίτα του Σαββίδη;

Υπάρχει και παράδειγμα
Για να καταλάβετε τι γίνεται, παραθέτουμε το εξής παράδειγμα: Στις 23 Νοεμβρίου 2009 ανακοινώθηκε ότι ο πρώην διεθνής διαιτητής Ηρακλής Τσίκινης (Μεσσηνίας), με προσφορά 22 ετών στον χώρο, αποφάσισε να τον εγκαταλείψει οριστικά, αναλαμβάνοντας χρέη team manager στον Παναιγιάλειο. Ομως, ουσιαστικά η συμφωνία δεν ενεργοποιήθηκε, καθώς στις 26 Νοεμβρίου 2009 η αχαϊκή ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι «δεν καρποφόρησε τελικά η συνεργασία με τον Ηρακλή Τσίκινη λόγω διαφοράς φιλοσοφίας».
Και επειδή και τότε κάναμε ρεπορτάζ διαιτησίας, γνωρίζουμε ότι ο Τσίκινης ήθελε να επιστρέψει, όμως ίσχυσε η διαγραφή του. Γιατί με τον Κάκο να ισχύουν άλλοι κανονισμοί;


Για την ΚΕΔ

Και μέσα σε όλα ακούγεται έντονα ότι ο Τάσος Κάκος θα αναλάβει και πόστο στην ΚΕΔ. Πώς θα γίνει νέο ξεκίνημα στη διαιτησία, όταν από τους παράνομους (σύμφωνα με τον κανονισμό) Τριτσώνη, Κουκουλάκη αναλάβει πόστο και ο Κερκυραίος που αν και παρατηρητής σφυρίζει αγώνες της Εθνικής του 2004 και δεν αφήνει κάποιον εν ενεργεία ρέφερι; Πώς να μη θέλει λοιπόν η FIFA να βάλει ξένο αρχιδιαιτητή;


Εμπόδιο
Και ο καλύτερος αρχιδιαιτητής του κόσμου να γίνει ο Κάκος, είναι αδύνατον να ξεπεραστεί ότι εγκατέλειψε, έστω προσωρινά, τον χώρο της διαιτησίας και επανήλθε επειδή τελικά δεν ίσχυσε η συμφωνία του με τον ΠΑΟΚ. Είναι αδύνατον να μην υπάρξουν συνειρμοί και αυτό θα γινόταν με τον οποιονδήποτε, όχι μόνο με τον Κερκυραίο.


Ασυλία
Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι ο Κάκος ήταν καλός διαιτητής, όμως ποτέ δεν έκανε πορεία στην Ευρώπη. Δεν είχε δα και την πορεία του Βασάρα, ούτε καν του Κασναφέρη. Εκείνο που βλέπουμε είναι ότι είχε ασυλία ως διαιτητής, η οποία καλά κρατεί και τώρα που κρέμασε τη σφυρίχτρα του. Μπορεί ο χώρος ως διαιτητή να τον είχε ανάγκη, όμως προέκυψε κώλυμα για παράγοντας της διαιτησίας.


Πάνελ
Ρεσιτάλ… ανεξαρτησίας από την κρατική ΠΔΕ/ΕΠΟ. Εκανε πρόταση στη FIFA η ΚΕΔ να εκλέγεται από τους ρέφερι από λίστα πρώην διεθνών διαιτητών! Τι σας θυμίζει αυτό; Είναι απόψεις που ακούγονται στο πάνελ της «Δίκης στον ΣΚΑΪ»! Φυσικά είναι εκτός τόπου και χρόνου επειδή αυτό δεν γίνεται σε κανένα μέρος του κόσμου.

 Επιλογή για… πουθενά
Εγινε η έκπληξη στις αξιολογήσεις των διεθνών διαιτητών από την UEFA. Ο μόνος που ανέβηκε κατηγορία είναι ο Γιώργος Κομίνης (Θεσπρωτίας), συγκεκριμένα προβιβάστηκε από την τρίτη στη δεύτερη, όπου βρίσκεται και ο Καλογερόπουλος. Πρόκειται για μια επιλογή χωρίς προοπτική, δεδομένου ότι ο Κομίνης είναι 38 ετών, άρα δεν έχει περιθώρια εξέλιξης, χώρια που είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία από όλους όσους έγιναν διεθνείς πριν από δύο χρόνια (Παπαπέτρου, Αρετόπουλος, Κύζας, Μάνταλος).


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ξεμπλόκαραν οι λογαριασμοί της ΕΠΟ, αλλά η καταβολή των αμοιβών των διαιτητών της Λίγκας, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν και από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, δεν αποτελούν προτεραιότητα. Τις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί. Ομως, μην κάνουν όνειρα, δεν πρόκειται να πάρουν ούτε τα μισά από τα χρωστούμενα.

Το θέμα δεν είναι ότι ο Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου) τελικά διεσώθη και παρέμεινε στην ελίτ κατηγορία της UEFA. Το θέμα είναι ότι ο… κορυφαίος έχει χάσει πολύτιμο έδαφος σε σύγκριση με άλλους ρέφερι της σειράς του (Μαρτσίνιακ, Τουρπέν, Χάτεγκαν, Καράσεφ) και με τους ορισμούς που παίρνει φαίνεται πως είναι η… ουρά της ελίτ. Χώρια που έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιλεγεί για το Μουντιάλ.