Μια ήττα γεμάτη από νίκες

***Επί της ουσίας από τον ΠΑΟΚ δεν …αφαιρείται ούτε ένας βαθμός!
Πολυήμερη προετοιμασία, κολοσσιαίο το αποτέλεσμα ή αλλιώς "ώδινεν όρος και έτεκεν μυ". Σε απλά ελληνικά η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ τιμώρησε βαρύτατα μεν τον ΠΑΟΚ για την πρωτοκαθεδρία στα γεγονότα του Μπερνα-Μπέου ( στο οποίο παρεπιπτόντως "ουδέν μεμπτόν" συνέβη, σύμφωνα με την ηλιθιωδέστερη των ανακοινώσεων που εκδόθηκαν ποτέ από οργανωμένο αθλητικό φορά) εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις εξαιρετικά σκληρές διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα, αλλά... τζίφος η τιμωρία!!!!!
Στην ουσία ο ΠΑΟΚ θα τιμωρηθεί, στο τέλος της διαδικασίας των υπόλοιπων βαθμών πειθαρχικής διαδικασίας, με 4-5 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και ένα βαρύ (όντως) χρηματικό πρόστιμο και τέλος.
Ο λόγος; Η (αναπάντεχη;) ήττα του από τον Παναθηναϊκό χθες στην Τούμπα. Μια ήττα εκτός προγράμματος (;) μεν, εξαιρετικά βολική δε καθώς προσέφερε απλόχερα το κατάλληλο έδαφος στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ και επίδειξη (ανέξοδης) δύναμης να κάνει και τον ΠΑΟΚ να διευκολύνει καθοριστικά. Αναλυτικά:
Η ήττα του ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό "καθάρισε" από κάθε "μολυσματικό ιό" την πρώτη θέση της ειδικής βαθμολογίας των αγώνων κατάταξης, καθώς ήταν γνωστό (και σωστό) ότι η ΑΕΚ δεν κινδύνευε, επί της ουσίας, με αφαίρεση βαθμών για τα γεγονότα του Βόλου, άρα η κατάληψη εκ μέρους της της κορυφής της βαθμολογίας έδινε το τέλειο άλλοθι για την επιβολή της σκληρότερης των ποινών στον ΠΑΟΚ.
Γιατί; Επειδή ο ΠΑΟΚ, ως Κυπελλούχος, δικαιούται να κάνει χρήση της ιδιότητας του αυτής και να μπει στη διαδικασία των προκριματικών γύρων του Europa League με τους καλύτερους όρους από τις άλλες τρεις ομάδες των play off ανεξαρτήτως της θέσης που θα καταλάμβανε στην ειδική βαθμολογία ( θέσεις 2-4). Και τελευταίος να τελείωνε το ειδικό αυτό πρωτάθλημα πάλι στην καλύτερη θέση από τις άλλες ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Europa League είναι.
Η λεπτομέρεια αυτή ( για την δυναμική της οποίας ευθύνεται ο Παναθηναϊκός με τη νίκη του ή ο ΠΑΟΚ με την ήττα του/ διαλέγετε και παίρνετε) καθιστά, στην ουσία, το σκέλος της ποινής που αφορά στην αφαίρεση βαθμών άνευ σημασίας. Από τον ΠΑΟΚ δεν αφαιρείται, όσο και να εμφανίζονται θιγμένοι και αγανακτισμένοι δήθεν οι Θεσσαλονικείς από την δήθεν σκληρότητα της απόφασης, ούτε ένας βαθμός!!!
Ο λόγος; Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ εκδόθηκε αμέσως μόλις έληξε το αγωνιστικό σκέλος του ειδικού πρωταθλήματος και πριν επικυρωθεί από τη διοργανώτρια ( δηλαδή τη Super League) η βαθμολογία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους κανονισμούς η επιβολή της ποινής πριν την επικύρωση της βαθμολογίας σημαίνει ότι οι ποινή εκτίεται από την ομάδα " στο πρωτάθλημα που μετέχει", ειδικά όταν η ποινή αυτή είναι άμεσης εφαρμογής. Από το πακέτο της ποινής που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ μόνο η αφαίρεση βαθμών και το πρόστιμο είναι άμεσης εφαρμογής. Η ποινή των εφτά αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών είναι μελλοντικής εφαρμογής, δηλαδή θα εφαρμοστεί στο επόμενο πρωτάθλημα μιας και το φετινό τελείωσε.
Η σωστή προετοιμασία της Πειθαρχικής Επιτροπής και η εκμετάλλευση των ειδικών λεπτομερειών των κανονισμών μετέτρεψαν μια όντως σκληρή ποινή σε ένα απλό χάδι (τηρουμένων των αναλογιών) και ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να πορεύεται στο δρόμο του χωρίς, επί της ουσίας, να έχει κανένα πρόβλημα.
Τι θα συνέβαινε αν ο ΠΑΟΚ νικούσε τον Παναθηναϊκό και καταλάμβανε την πρώτη θέση της ειδικής βαθμολογίας των play off, άρα έπαιρνε το εισιτήριο για την τρίτη προκριματική φάση του Champions League;
Τότε, η κατάσταση θα δυσκόλευε αλλά και πάλι υπήρχε διέξοδος. Η ποινή θα ανακοινώνονταν μετά την επικύρωση της ειδικής βαθμολογίας των play off, ο ΠΑΟΚ θα δηλώνονταν κανονικά στο Champions League, η αφαίρεση βαθμών θα εκτίονταν (αναγκαστικά) στο νέο πρωτάθλημα και στο μεταξύ θα υπήρχε ο χρόνος για να επιχειρηθεί να μειωθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Υ.Γ. Κάθε απόπειρα των Θεσσαλονικέων να κραυγάσουν επικοινωνιακά για την δήθεν αδικία που συντελείται σε βάρος τους είναι μια κακόγουστη φάρσα. Κεράκι στο μπόϊ του ψηλότερου της ομάδας πρέπει να ανάψουν (και να ανάβουν κάθε μέρα μέχρι να παίξουν στο Europa League), γιατί έπεσαν από την Ακρόπολη και βρήκαν και πορτοφόλι... Ας όψεται η επείγουσα ανάγκη του Παναθηναϊκού για εκδίκηση με κάθε κόστος...