Κούγιας για υπόθεση Ολυμπιακού-Πλατανιά: «Οι δικαστές δεν είναι κορόιδα να μην αντιλαμβάνονται τη σκοπιμότητα κάθε ενέργειας»

*** «Οι συμπεριφορές που είναι φανερό ότι υπάκουσαν στη διοίκηση του Πλατανιά, δείχνουν ότι όλα αυτά δεν γίνονται για το καλό του ποδοσφαίρου, ούτε για την αξιοπρέπεια της ομάδας. Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε οι καταγγελίες να έχουν γίνει την ίδια την ημέρα του αγώνα»
*** «Το ότι ασκείται πειθαρχική δίωξη δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά την αρχή της διερευνήσεως μίας υποθέσεως. Μόνο το 10% αυτών γίνεται δεκτό και είτε τροποποιείται η κατηγορία είτε απαλάσσονται, ακόμα και στα ποινκά δικαστήρια»
*** «Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση θα οδηγήσει σε διάλυση τον Πλατανιά


ΠΗΓΗ: www.briefingnews.gr
"Καταπέλτης" είναι ο Αλέξης Κούγιας για την υπόθεση των καθυστερημένων καταγγελιών παικτών του Πλατανιά ότι ξυλοκοπήθηκαν άγρια στο ημίχρονο του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

του Σταύρου Ζαγκανά

Ο πολύπειρος ποινικολόγος, μιλώντας αποκλειστικά στο BriefingNews, αναλύει όλα τα δεδομένα της υπόθεσης, ενώ σημειώνει με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο, ότι "οι δικαστές δεν είναι κορόιδα, να μην αντιλαμβάνονται τη σκοπιμότητα κάθε ενέργειας".
Διαβάστε το σκεπτικό του κου Κούγια, όπως αποκλειστικά ανέλυσε στο BriefingNews.     
"Tο πειθαρχικό δίκαιo όπως έχει πλέον διαμορφωθεί μετά το νόμο Κοντονή πέρυσι, είναι αναλογική εφαρμογή του κώδικα ποινικής δικονομίας.
Η δια νόμου επιβολή στην ΕΠΟ και στις διοργανώτριες αρχές της Super League και της Football League να επανδρώσουν τόσο τις θέσεις των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων, όσο και τις θέσεις των προέδρων των μελών των πειθαρχικών επιτροπών από τακτικούς δικαστές κατέστησε ουσιαστικά την αθλητική δικαιοσύνη αντιγραφή της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης.
Αποτέλεσμα ήταν να ανέβει ιδιαίτερα το επίπεδο και των διαδικασιών και του επιπέδου των δικηγόρων οι οποίοι για να ανταποκριθούν δεν αρκεί πλέον να έχουν καλές δημόσιες σχέσεις με προέδρους και μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ και προέδρους και ιδιοκτήτες ΠΑΕ και σωματείων, αλλά να είναι και επαρκείς ως επιστήμονες.
Οι πειθαρχικές διώξεις πλέον δεν είναι αντιγραφή των φύλλων αγώνων και των εκθέσεων των παρατηρητών και των υπολοίπων αξιωματούχων, (αστυνομίας, ΔΕΑΒ) ούτε αντιγραφή καταγγελιών, αλλά είναι αποτέλεσμα σοβαρής επεξεργασίας από αληθινούς εισαγγελείς όπως είναι οι κ.κ. Σιμιτζόγλου και Μπαξεβάνης οι οποίοι ουσιαστικά επιδεικνύουν σε κάθε τους πράξη νομικό και προσωπικό αυτοσεβασμό.
Γι' αυτό και παρουσιάζεται το φαινόμενο της θέσεως στο αρχείο εκ μέρους των εισαγγελέων διαφόρων υποθέσεων. π.χ. η υπόθεση της Λαμίας, παρά το ότι οι αντίπαλοι της Λαμίας έφτασαν μέχρι τον Αρειο Πάγο για να πετύχουν εκδίκαση μίας ανύπαρκτης υποθέσεως. Το ίδιο είναι πιθανότατο να συμβεί και με την υπόθεση του Απόλλωνα Σμύρνης στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ όπου ένας ανεκδιήγητος παρατηρητής την μία ημέρα έκανε μία έκθεση επιβαρυντική για τον Απόλλωνα γράφοντας αντίθετα από αυτά που έγραφαν αστυνομία, διαιτητές, παρατηρητής ΔΕΑΒ και μόλις οι τακτικοί δικαστές και μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόεδρος του πειθαρχικού οργάνου της Football League τον κάλεσε σε προκαταρκτική εξέταση, τα ανακάλεσε όλα.
Τώρα έχουμε την υπόθεση της, με πολύ μεγάλη καθυυστέρηση καταγγελίας του Πλατανιά εις βάρος του Ολυμπιακού και τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί γι' αυτήν την καταγγελία. Εχουμε παρατηρήσει τους μισούς παίκτες του Πλατανιά να καταθέτουν δημοσίως (Μπανανά, Μανούσος, Μενδρινός) ότι τίποτα δεν συνέβη και τους άλλους μισούς με επικεφαλής τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ Αποστολόπουλο, να ισχυρίζονται ότι ξυλοκοπήθηκαν.
Σε μία υπόθεση που ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το σίγουρο είναι ότι θα οδηγήσει σε διάλυση τον Πλατανιά.
Ανεξαρτήτως του τι ηθικά μπορεί να παρατηρήσει κάποιος, αφού είναι γνωστό ότι ο Πλατανιάς, μία ομάδα που δεν υπήρχε στον ποδοσφαιρικό χάρτη πριν 7 χρόνια και είναι δημιούργημα του Στέλιου Βαρουξάκη του ισχυρού άνδρα της ΕΠΣ Χανίων και το γεγονός ότι παρά το ότι ο Πλατανιάς όλα αυτά τα χρόνια αποτελούσε το προπύργιο των ομάδων-σφραγίδων χωρίς ιστορία τις οποίες το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου εις βάρος ιστορικών ομάδων έκανε κατεστημένο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η οποία τώρα εμφανίζεται ως ποδοσφαιρική ΠΑΕ επικεφαλής της εξυγίανσης με τον αλαλάζοντα με χαρακτηριστικό τρόπο ιδιοκτήτη της κ. Μαθιουλάκη, η υπόθεση αυτή θα κριθεί με τον ίδιο τρόπο που οποιοσδήποτε Ελληνας τακτικός δικαστής καλείται να αξιολογήσει με την παντοδύναμη αρχή της ηθικής εκτιμήσεως των αποδείξων κάθε αποδεικτικού στοιχείου.
Οι τακτικοί δικαστές δηλαδή της πειθαρχικής επιτροπής της Super League θα διαβάσουν το φύλλο αγώνος, θα διαβάσουν την έκθεση του παρατηρητή, την έκθεση της αστυνομίας, την έκθεση της ΔΕΑΒ και θα διαβάσουν και τις ένορκες καταθέσεις, αλλά και τα δημοσιεύματα που αφορούν στις δηλώσεις όλων των ποδοσφαιριστών, των προπονητών και των συνοδών και σύμφωνα με την αρχή που σας είπα προηγουμένως, θα αποφασίσουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, κυριαρχικά για το ποια κατά την κρίση τους είτε έγγραφα, είτε μαρτυρικές καταθέσεις, είναι αξιόπιστα. Οπότε το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αφού για να έχεις άποψη, πρέπει να γνωρίζεις όλα τα στοιχεία τι γράφουν και συγχρόνως κατά την ακροαματικά διαδικασία έχοντας μπροστά τους μάρτυρες να τους αξιολογήσεις.
Πάντως, οι δικαστές δεν είναι κορόιδα να μην αντιλαμβάνονται τη σκοπιμότητα κάθε ενέργειας. Κορόιδα είναι αυτοί οι δικηγόροι και οι διάδικοι που το νομίζουν αυτό. Οι συμπεριφορές που είναι φανερό ότι υπάκουσαν στη διοίκηση του Πλατανιά, δείχνουν ότι όλα αυτά δεν γίνονται για το καλό του ποδοσφαίρου, ούτε για την αξιοπρέπεια της ομάδας. Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε οι καταγγελίες να έχουν γίνει την ίδια την ημέρα του αγώνα.

Να κλείσουμε λέγοντας, ότι το ότι ασκείται πειθαρχική δίωξη δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά την αρχή της διερευνήσεως μίας υποθέσεως. Μόνο το 10% αυτών γίνεται δεκτό και είτε τροποποιείται η κατηγορία είτε απαλάσσονται, ακόμα και στα ποινκά δικαστήρια".