Μνημείο για τη γενοκτονία των Ποντίων, δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη

Αξιέπαινη πρωτοβουλία από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τον πρόεδρό της Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος δείχνει έμπρακτα ότι είναι στο πλευρό της κοινωνίας και δεν ξεχνά την ιστορία. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση που δείχνει έμπρακτα ότι στον Πειραιά δεν ξεχνούν τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.
Την Κυριακή (21/5), λοιπόν, θα γίνουν στην πλατεία Αλεξάνδρας του Πειραιά τα αποκαλυπτήρια ειδικού μνημείου για να τιμηθούν τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας, με το έργο να υλοποιείται χάρη στη δωρεά του προέδρου της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο διοικητικός ηγέτης των πρωταθλητών έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα, καθώς η μητέρα του Ειρήνη είναι ποντιακής καταγωγής, ενώ με την ιδιότητα και του δημοτικού συμβούλου του Πειραιά προφανώς και δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί άμεσα στο κάλεσμα που του απηύθυνε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πόντιων Εκπαιδευτικών.
Σε ό,τι αφορά το μνημείο και με όσα έχουν γίνει γνωστά, εξωτερικά είναι σαν ένα μεγάλο κύμα που ξεκινά από τη μία πατρίδα για να φτάσει στην άλλη, με τα ελατήρια να δημιουργούν 353.000 μικρότερα κύματα, όσοι και οι νεκροί της γενοκτονίας.
Στο εσωτερικό του ένα προσφυγοπούλι μεταφέρει διάφορα αντικείμενα αλλά και έννοιες, συνθέτοντας 17 παραστάσεις και μεταξύ αυτών είναι οι κλειδαριές από τα λουκέτα που έκλεισαν τα σπίτια πίσω στον Πόντο, η λύρα, ο αργαλειός, αλλά και τα κιάλια, μια σύνθεση που υπενθυμίζει ότι η ζώσα μνήμη δεν πρέπει να παρατηρείται από μακριά.
Επίσης, στον πυρήνα του γλυπτού θα είναι χαραγμένες οι πόλεις του Πόντου και η αφιερωματική επιγραφή με λέιζερ.
Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η τελετή θα διεξαχθεί στην ανακατασκευασμένη πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι και ήταν ο Β. Μαρινάκης που κάλυψε εξ ολοκλήρου το κόστος της μελέτης και των εργασιών, για να τιμηθεί από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη με ειδική πλακέτα.
Τέλος, η τελετή θα συνοδευθεί και από την άφιξη λιτανευτικής πομπής της ιερής εικόνας της Παναγίας της Σουμελά, που αποτελεί σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού και εκείνες τις μέρες θα βρίσκεται στον Πειραιά στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.
Την εικόνα θα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, που θα τελέσει λίγο μετά τις 11 το πρωί και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων.
Παρόντες θα είναι μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος - Δημήτρης Τοπαλίδης, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Στέφανος Τανιμανίδης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης, ο δημιουργός του έργου Παναγιώτης Τανιμανίδης, καθώς και μέλη ποντιακών οργανώσεων.
ΜΩΡΑΛΗΣ: «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ευχαρίστησε τον ηγέτη του Ολυμπιακού και πρώτο δημοτικό σύμβουλο Πειραιά, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα για τη δημιουργία του Μνημείου για την Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και για την ανακατασκευή της Πλατείας Αλεξάνδρας.
 «Φέτος στον Πειραιά τιμούμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τον τρόπο που αρμόζει στη μνήμη αυτών των 353.000 Ελλήνων που θυσιάστηκαν. Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για την πόλη μας, αλλά και για τον ποντιακό ελληνισμό, η ανέγερση του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αλεξάνδρας, ένα μνημείο το οποίο έλειπε από τον Πειραιά. Ο Πειραιάς υπήρξε ανέκαθεν μια πόλη συνδεδεμένη με την προσφυγιά αφού έχει φιλοξενήσει χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός και Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα για τη δημιουργία του Μνημείου αλλά και για την ανακατασκευή μιας από τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης μας, η οποία και θα φιλοξενήσει το μνημείο. Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, που τιμά τον Δήμο, τιμά την πόλη του Πειραιά και μας γεμίζει περηφάνια. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, η οποία αποφάσισε ο φετινός εορτασμός της Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου να γίνει στον Πειραιά». 
 Για την τελετή μίλησε και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία τόνισε: «Τιμούμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, επιτελώντας το επιτακτικό χρέος της Μνήμης. Γιατί η Μνήμη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη Γνώση, για τον Πολιτισμό, για την Κοινωνία, για το Μέλλον. Για την Ανθρωπιά. Τιμούμε λέγοντας ‘όχι’ στην άγνοια, την αδιαφορία, την παραχάραξη της Ιστορίας. Τιμούμε όχι γιατί έτσι επιβάλλει κάποιο πρωτόκολλο αλλά γιατί έτσι επιβάλλει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ευθύνη όλων μας απέναντι στις νέες γενιές».

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστος-Δημήτρης, Τοπαλίδης, δήλωσε: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ένα φρικτό έγκλημα που στοίχισε την ζωή σε 353.000 αθώους ανθρώπους, αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σατανικού σχεδίου που εξύφαναν τα νοσηρά μυαλά των Νεοτούρκων και μετέπειτα Τούρκων εθνικιστών του Μουσταφά Κεμάλ, ενάντια σε όλους τους χριστιανικούς λαούς της ανατολής, Έλληνες  του Πόντου και της Μ. Ασίας, Αρμενίους και Ασσυρίους, προκειμένου να ομογενοποιήσουν θρησκευτικά και φυλετικά την Μικρά Ασία και να σφυρηλατήσουν ένα νέο Τουρκικό κράτος σύμφωνα με το όραμα του παντουρκισμού/ παντουρανισμού.
 Οι επιζώντες, ξεριζωμένοι από την φυσική τους εστία, τον ιστορικό πόντο με την τρισχιλιετή παρουσία του Ελληνισμού, κατέληξαν και στην μητέρα πατρίδα, μέσω των μεγάλων λιμανιών. Σε ένα από αυτά, στο μεγαλύτερο της χώρας, εκατό χρόνια αργότερα ένα πάγιο αίτημα του οργανωμένου ποντιακού χώρου αλλά και όλων των ποντιακής καταγωγής Ελλήνων ικανοποιείται. Η ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς μνημείου, του μεγαλυτέρου στον ελλαδικό χώρο, ως ελάχιστη τιμή προς την θυσία των 353. 000 Γενοκτονημένων και των εκατοντάδων χιλιάδων επιζώντων ξεριζωμένων προγόνων μας, πρέπει να αποτελέσει οδηγό και το παράδειγμα τόσο του Δήμου Πειραιά και του Δημάρχου του κ. Μώραλη, όσο και του δωρητού κ. Μαρινάκη, στους οποίους εκφράζουμε τις βαθιές μας ευχαριστίες, να βρει μιμητές. Γιατί το ζήτημα της Γενοκτονίας δεν αφορά μόνον τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες μα ολόκληρη την ανθρωπότητα».
 Τέλος, ο Εικαστικός που φιλοτέχνησε το Μνημείο, Παναγιώτης Τανιμανίδης, επισήμανε: «Εδώ στον Πειραιά, στην πρώτη γη, στην πρώτη θάλασσα που άγγιξαν οι κυνηγημένοι πρόσφυγες του Πόντου, εδώ δίπλα στα αρχαία τείχη σηκώνουμε και εμείς με αυτό το έργο «Πυρρίχιο Πέταγμα», ένα άυλο τοίχος μνήμης για τις 360.000 ψυχές που χάθηκαν.  Απ΄ έξω το έργο είναι ένα τεράστιο κύμα και από μέσα ένα πέταγμα από ένα προσφυγοπούλι που ξεκινάει διωγμένο το ταξίδι του και φέρει τα κομμάτια της ζωής του και της πίστης του, για να τα κάνει κεραυνό, Ευαγγέλιο, αλέτρι. Αυτά τα κομμάτια ανασυνθέτω κι εγώ σε αυτό το έργο 101 χρόνια μετά. Αυτό το αχάδευτο προσφυγοπούλι μας μοιράζει μια πένα για να ψιθυρίσουμε  τις 360.000 άγραφες ιστορίες. Πρόσφυγας είναι ένας άνθρωπος χωρίς ίσκιο. Ο Πειραιάς του έδωσε το πρώτο φως και τον πρώτο ίσκιο».