Να γιατί δεν έπρεπε να γίνει ο τελικός

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την έκθεση του παρατηρητή αγώνα Νίκου Βακάλη, προέδρου της ΕΠΣ Σάμου, έτσι όπως την παρουσιάζει, πρόκειται για αναλυτική περιγραφή, η εφημερίδα «Live Sport».
Το πιο βασικό είναι ο τελικός που είχε προγραμματιστεί για τις 20:30 δεν έπρεπε να ξεκινήσει. Λόγω επεισοδίων αποφάσισαν δεκαπεντάλεπτη παράταση και εν συνεχεία, αφού ξεκίνησε στις 21:00, δόθηκε νέα παράταση. Προφανώς, επειδή στις 20:44, όπως γράφει ο κ. Βακάλης στην έκθεσή του προέκυψε είσοδος φιλάθλων του ΠΑΟΚ από σπασμένη πόρτα και συμπλοκή με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.
Αντιγράφουμε το άρθρο 15, παράγραφος 4 Α, του Πειθαρχικού Κώδικα: «Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου μία ώρα πριν και μέχρι δεκαπέντε (15) λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, τιμωρείται με χρηματική ποινή από δεκαπέντε (15.000,00) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ. Ο διαιτητής κρίνει αν θα προχωρήσει στην έναρξη του αγώνα με βάση την σοβαρότητα του περιστατικού σύμφωνα με τον κανόνα 5 των κανόνων παιχνιδιού (Low of the games). Αν μέχρι δεκαπέντε (15) λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα έχει αποκατασταθεί πλήρως η τάξη και ο Αστυνομικός Διευθυντής τον διαβεβαιώσει ότι δεν υφίσταται κίνδυνος, αυτά είναι στοιχεία που αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στην λήψη της απόφασής του για την έναρξη του αγώνα».
Εφόσον ο αγώνας δεν μπορούσε να ξεκινήσει την προκαθαρισμένη ώρα ο κανονισμός δεν προβλέπει παράταση. Σημειώστε πως υπάρχει και είσοδος φιλάθλων στις 20:44 και η απορία που προκύπτει είναι αν η ΕΛ.ΑΣ έδωσε τη συγκατάθεσή της.
Από όσα θα διαβάσετε θα συμφωνήσετε πως η έκθεση του κ. Βακάλη είναι πιο επιβαρυντική για τον ΠΑΟΚ:

«Προκάλεσα σύσκεψη στις 19:31 έως 19:41 με εκπροσώπους των δύο ΠΑΕ και τους διαιτητές. Οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. προσήλθαν στις 20:03. Οι ομάδες εξήλθαν για αναγνώριση στις 19:55-20:19. Προεκλήθη η δεύτερη σύσκεψη στις 20:05-20:20 με κοινή απόφαση για 15λεπτη καθυστέρηση της έναρξης, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση. Στις 20:25 παρατήρησα φωτιά στην κερκίδα της ΑΕΚ. Στις 20:27 παρατήρησα στις θέσεις κάτω από τα VIP εισχώρηση οπαδών του ΠΑΟΚ που προσπάθησαν να επιτεθούν στη συνεχόμενη κερκίδα των οπαδών της ΑΕΚ. Με παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. και παραγόντων των δύο ΠΑΕ η κατάσταση ηρέμησε. Στις 20:44 είσοδος φιλάθλων του ΠΑΟΚ από σπασμένη πόρτα στην 117 θύρα και συμπλοκή με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Κατά τη συμπλοκή είχαμε ρίψη διαφόρων αντικειμένων, τα οποία, όπως παρατήρησα μετά, ήταν σπασμένα τούβλα ή κομμάτια από σπασμένα είδη υγιεινής, δηλαδή κομμάτια πορσελάνης. Κατά την περιήγησή μου περιμετρικά του γηπέδου, παρατήρησα και σπασμένη πόρτα μεταξύ των θυρών 101-102, όπου υπήρχαν φίλαθλοι της ΑΕΚ, χωρίς όμως να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο. Ο αγώνας άρχισε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση γύρω στις 21:00», γράφει ο παρατηρητής του τελικού ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 Νίκος Βακάλης, πρόεδρος της ΕΠΣ Σάμου, στην έκθεσή του.