Διαιτησία: Ο ΠΑΟΚ θέλει, οι κανονισμοί όχι!

«Η διαιτησία πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ομοσπονδίας. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διαιτησία. Είναι τελείως ανεξάρτητη από Λίγκες, ομάδες και κυβερνήσεις», αναφέρει το παράρτημα Α της Συνθήκης Διαιτησίας που έχει υπογράψει η ΕΠΟ με την UEFA, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες.
Τι είναι η Συνθήκη Διαιτησίας η οποία είναι εν ισχύ, άσχετα αν δεν την προβάλλουν επειδή κάνουν παρανομίες (π.χ. οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης δεν έπρεπε να είναι στην ΚΕΔ με βάση τον κανονισμό, ούτε έπρεπε να επιστρέψουν οι διαιτητές που κόπηκαν το καλοκαίρι); Πρόκειται για επιδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, ύψους 100.000 ευρώ τον χρόνο, το οποίο έχει σχέση με τη διοίκηση, την οργάνωση, τη λειτουργία, την εκπαίδευση και τους ορισμούς των διαιτητών. Προβλέπει τα πάντα…
Κι όμως, ο ΠΑΟΚ, μετά τις πιέσεις του Σαββίδη στους αθλητικούς δικαστές για να αφαιρεθούν βαθμοί από τον Ολυμπιακό, έχει το θράσος να ζητά αλλαγές στη διαιτησία, τις οποίες αποφάσισαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο την περασμένη Πέμπτη. Παραπάνω αναφέρουμε τι γράφει ο κανονισμός της UEFA για τις Λίγκες, φανταστείτε πόσο τεράστιο είναι το απαγορευτικό για τις ομάδες. Μάλιστα η υπεροψία τους είναι τόσο μεγάλη που βγάζουν τις προτάσεις αυτές ως… περίπου δεδομένες και δεν αναφέρουν ούτε αυτό που πρέπει να γίνει. Δηλαδή να τις φέρουν προς ψήφιση στη Λίγκα. Ετσι για τα μάτια του κόσμου, αν και επαναλαμβάνουμε ότι δεν προβλέπεται η διοργανώτρια να παρεμβαίνει στη διαιτησία.
Ενα… παράθυρο υπήρχε με το ισπανικό μοντέλο, όμως το έκλεισαν οριστικά, καθώς απέτυχε παταγωδώς. Το κατάργησε η ΠΔΕ/ΕΠΟ και η Superleague δεν μπήκε καν στον κόπο να το υπερασπιστεί. Κι ύστερα είναι γνωστό, φαίνεται δηλαδή πως ο ΠΑΟΚ κοιτάει μόνο το συμφέρον του και γι’ αυτό τον απομονώνουν ο ένας μετά τον άλλον.

Από πουθενά δεν προβλέπεται οι ομάδες και οι Λίγκες να κάνουν προτάσεις για τη διαιτησία

Θέλει, θέλει, θέλει…

Με αυτά που κάνει ο ΠΑΟΚ στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να δείξει στους οπαδούς του ότι έχει λόγο, ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Οι Θεσσαλονικείς δεν συζητούν, δημιουργούν αίσθηση ότι επιθυμούν να επιβάλλουν.
Ο Σαββίδης θέλει την εφαρμογή του instant replay στα παιχνίδια, διαλαλώντας ότι αναλαμβάνει τα έξοδα. Αντίθετα δεν τηρεί τη συμφωνία με τη Superleague για τη χορηγία. Παράλληλα, λόγω του τελευταίου η διοργανώτρια αντιμετωπίζει προβλήματα και έχει χρωστούμενα στους διαιτητές από πέρσι, ενώ φέτος έλαβαν αμοιβές τεσσάρων αγωνιστικών!
Αν κάποιος βρίσκει κάποια λογική σε αυτά, παρακαλούμε να μας απαντήσει. Κάνουμε κάπου λάθος;


Οι ξένοι

Μια άλλη πρόταση του ΠΑΟΚ, όπως διέρρευσε μετά την τηλεδιάσκεψη των στελεχών με τον Σαββίδη, είναι ότι θέλει ξένους διαιτητές σε περίπτωση που δεν βελτιωθούν τα πράγματα. Δεν πληρώνουν τους Ελληνες και θα πληρώνουν τους ξένους, παρότι κάθε διαιτητική ομάδα θα έχει τριπλάσιο κόστος; Εμείς έχουμε την εντύπωση ότι πέφτει πολύ… δούλεμα. Είναι ή όχι εκτός τόπου και χρόνου οι προτάσεις του ΠΑΟΚ;

Ο ένας

Επειδή δεν είναι δυνατόν να έρθουν για όλα τα ματς ξένοι διαιτητές, φανταζόμαστε ότι η εισήγηση του ΠΑΟΚ θα είναι από τους Ελληνες να μείνει μόνο ο Κύζας (Δράμας) για να θυμάται ο κόσμος ποιος ευνοείται και ποιος αδικείται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο κορυφαίος είναι αμφίβολος, καθώς τον αδίκησε στη Λεωφόρο.

Εντυπώσεις

Αδύνατον ο ΠΑΟΚ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το «πέτσινο γκολ», μετά το λάθος του Καλφόγλου (Θεσπρωτίας) στον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Δεν πρόκειται να ξεχαστεί ότι πήρε ένα τρόπαιο με διαιτητικό… χειρουργείο, όπως λέγεται στην ποδοσφαιρική γλώσσα. Οι φίλαθλοι θα το θυμούνται, όπως δεν θα ξεχάσουν ότι αλλοιώθηκε ολόκληρος ο θεσμός. Αλλωστε ο Ολυμπιακός αδικήθηκε και στα δύο παιχνίδια με την ΑΕΚ.


Δύσκολο

Αυτό το «επιμονή του ΠΑΟΚ στις αξιολογήσεις των διεθνών» που γράφτηκε… καρμπόν, πώς το εννοούν; Να έχουν λόγο οι Θεσσαλονικείς ποιοι θα γίνουν διεθνείς και ποιοι όχι; Συμφωνούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους, με 2-3 εξαιρέσεις, είναι αλλού για αλλού και ότι με την απόδοσή τους δυσφημούν, παρά διαφημίζουν τη διαιτησία;