Διαβάστε το βιβλίο των κανονισμών, καταργείται το σύστημα των εξετάσεων των ερωτήσεων με τις πολλαπλές απαντήσεις – Δεν ισχύει όριο πέντε αγώνων για να αξιολογηθεί κάποιος στην κατηγορία του

Αν και υπάρχουν ακόμη σκέψεις, όλα δείχνουν ότι η ΚΕΔ προχωρά στην κατάργηση του συστήματος των ερωτήσεων και πολλαπλών απαντήσεων, αναφορικά με τις γραπτές εξετάσεις των διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών στα σεμινάρια του καλοκαιριού. Η μέθοδος θα είναι η εξής: Ολη η ύλη του βιβλίου και παράλληλα οι προσφερόμενες γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις που ο συμμετέχων δεν θα γνωρίζει από πριν. Οι αρμόδιοι θεωρούν ότι με τη μέθοδο των 800 πολλαπλών ερωτήσεων και απαντήσεων οι ρέφερι τα μάθαιναν «παπαγαλία», κάτι που δεν θα γίνεται (όπως θεωρούν οι ίδιοι) με το νέο σύστημα.
Επειδή, όπως ξέρετε εμείς πάντα εκφράζουμε την άποψή μας, θεωρούμε ότι το νέο σύστημα που απεργάζονται μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Όταν είχε γίνει πριν από 7-8 χρόνια υπήρξαν αντιδράσεις αρκετών που κόπηκαν ότι αυτό έγινε άδικα και όπως έχουμε γράψει η ΚΕΔ των Τεροβίτσα, Γιαννόπουλου, Μπριάκου καθιέρωσε το σύστημα των εξετάσεων με τις ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων. Μια λύση είναι να το κάνουν δοκιμαστικά με την ύλη του βιβλίου των κανονισμών και άλλη να δίνονται από πριν σφραγισμένες οι απαντήσεις! Πάντως, το σωστό είναι να ενημερωθούν το συντομότερο οι διαιτητές, οι βοηθοί και οι παρατηρητές για το τι θα ισχύει.
Εάν πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι στο σάιτ της ΕΠΟ οι Κανόνες του Παιχνιδιού έχουν αναρτηθεί μέχρι την σελίδα 108 της FIFA. Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν αναρτήθηκε το δεύτερο μέρος ΄΄ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ΄΄ που είναι από σελίδα 171 έως 200 (οι οποίες από το 2016-17 εντάχθηκαν στους Κανόνες του Παιχνιδιού). Δηλαδή αποσύρθηκαν οι προηγούμενες του 2014-15 και τα πρωταθλήματα 2016-17 έγιναν χωρίς να γνωρίζουν οι διαιτητές αν υπάρχουν και ποιες είναι οι πρακτικές οδηγίες 2016/17! Εκτός αυτού, πάντα σε σχέση με το αντίστοιχο της FIFA, λείπουν και οι σελίδες από 111 έως 169.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν πρόκειται να μπει στον κανονισμό το όριο πέντε αγώνων για να αξιολογηθεί κάποιος στην κατηγορία του.