Τριπλή …ασπίδα για τον Ολυμπιακό

Τριπλή …ασπίδα για τον Ολυμπιακό

Οι «ερυθρόλευκοι» εν μέσω απίστευτης προπαγάνδας κλήθηκαν χθες να απολογηθούν σήμερα στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ για τον ημιτελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ, όμως αν υπάρξει ισονομία δεν θα έχουν πρόβλημα * Βγάζει μάτια ειδικά η υπόθεση του Σπανού που έπιασε από το λαιμό βοηθό και ο Ατρόμητος τιμωρήθηκε με μια αγωνιστική

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Η ισονομία είναι το ζητούμενο, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» χθες κλήθηκαν να απολογηθούν σήμερα στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, αν μη τι άλλο με πρωτοφανείς διαδικασίες που σπάνε κάθε προηγούμενο χρονικό ρεκόρ. Κατά τα άλλα, αν και η προπαγάνδα οργιάζει, ο Ολυμπιακός δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα, αν και στο κατηγορητήριο συμπεριλήφθη και το άρθρο 29 του Πειθαρχικού Κώδικα που ξεκινά από τιμωρία της έδρας και φτάνει μέχρι την αφαίρεση βαθμών.
Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης ο Ολυμπιακός έχει τριπλή νομική… ασπίδα, με βάση προηγούμενες αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης. Και φυσικά αυτό παίζει μεγάλο ρόλο, όταν για σοβαρότερα περιστατικά βγήκαν αποφάσεις που δεν άγγιξαν καθόλου ή άγγιξαν ελάχιστα τις ομάδες. Τα δεδικασμένα έχουν σχέση με την έκθεση του παρατηρητή αγώνα Θεμιστοκλή Βαλσαμή, ο οποίος αναφέρει  «στο ημίχρονο του αγώνα και κατά την είσοδό μας στα αποδυτήρια, ο βοηθός παρατηρητής εδέχθη επίθεση από άτομα της γηπεδούχου ομάδος οι οποίοι τον εξύβρισαν και τον απώθησαν. Μετά την λήξη του αγώνος, κατά την είσοδο των διαιτητών στα αποδυτήρια, εμποδίστηκαν και προπηλακίστηκαν λεκτικά από άτομα χωρίς διακριτικά και με την επέμβαση της αστυνομίας εισήλθαν στα αποδυτήριά τους». Βοηθός παρατηρητής ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλίας, Περικλής Λασκαράκης, που δεν έχει διαψευστεί ότι είναι δικηγόρος του Αχιλλέα Μπέου, ενώ από τον Ολυμπιακός διέρρευσε πως ήταν προκλητικός απέναντι στους ανθρώπους του. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση της αστυνομίας γράφει ότι ο Λασκαράκης προπηλακίστηκε από άτομα χωρίς διακριτικά. Τι ισχύει; Ο Ολυμπιακός έχει πει τίποτα από τα δυο!
Τα δεδικασμένα που αποτελούν… ασπίδα στον Ολυμπιακό είναι τα εξής:
1)Η αθώωση του διοικητή της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, μετά τη φραστική επίθεση στον παρατηρητή διαιτησίας του περσινού αγώνα πρωταθλήματος ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Μάλιστα η όλη διαδικασία κόντεψε να κρατήσει έναν ολόκληρο χρόνο. Στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής Καλογερόπουλος έγραψε τα εξής: «Μετά τη λήξη του αγώνα ο παρατηρητής διαιτησίας κ. Κύρκος Δημήτριος μας δήλωσε ότι: Στο 30’ του αγώνα κινήθηκε απειλητικά εναντίον του και του επιτέθηκε φραστικά ο κ. Μελισσανίδης Δημήτρης, λέγοντας του σε έντονο ύφος: Αρχ... τι ήρθες να κάνει εδώ; Πάλι στον ίδιο αγώνα ρε ξεφτιλισμένε; Καλά τα γράφει ο Δουκάκος ότι είσαι κολλητός του Βασσάρα και παίζεις συνέχεια. Θα σε λιώσω. Θα σε πνίξω με το κασκόλ. Θα σε γ.... Γ... τη συμμορία σας. Μετά το τέλος του ημιχρόνου κινήθηκε πάλι ο ίδιος προς το μέρος του και τον απείλησε λέγοντάς του: Θα σε τινάξω στον αέρα. Ξέρω που μένεις και τι κάνεις. Είσαι μέλος της συμμορίας».
2) Απαλλαγή και για τον Αλαφούζο από την Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας παρά το «καυτό» φύλλο αγώνα του διαιτητή Μάνταλου (Καβάλας). Συγκεκριμένα, μετά την περσινή ήττα του ΠΑΟ στη Λεωφόρο από την Ξάνθη, ο διεθνής ρέφερι έγραψε στο φύλλο αγώνα ότι ο Αλαφούζος έκανε «ντου» στα αποδυτήρια και του είπε τα εξής: «Δεν έχω ξαναμιλήσει ποτέ σε διαιτητή αλλά θα είναι η πρώτη φορά. Σου υπόσχομαι να ασχοληθώ μαζί σου, να μη ξανασφυρίξεις ποτέ, όταν θα αλλάξει η κατάσταση και θα πέσει η ΕΠΟ. Απέδειξες ότι ανήκεις στην εγκληματική οργάνωση. Δεν φταίει κανείς, φταίει η κυβέρνηση που ανέχεται αυτή την κατάσταση».
Ακόμη οι Παναγόπουλος, Βλάχος που συνόδευαν τον Αλαφούζο, είπαν στον Μάνταλο: «Είσαι εγκληματίας. Αυτό που έκανες σήμερα ήταν έγκλημα. Θα σε τελειώσουμε».  
Σύμφωνα πάντα με το φύλλο αγώνα, φεύγοντας ο Αλαφούζος έλεγε και τα εξής: «Αντε γ… που…η, γ… την Πα… σου».
3) Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση έχει να κάνει με τον πρόεδρο του Ατρομήτου Γιώργο Σπανό. Μετά τη λήξη του φετινού αγώνα με τον Ολυμπιακό, σύμφωνα με το φύλλο αγώνα έπιασε από τον λαιμό τον βοηθό Ευθύμιο Κούρεντα (Τρικάλων) και του είπε: «Θα σε βρω ρε αρχ… και θα σε σκοτώσω. Εκανες έγκλημα σήμερα θα σε εξαφανίσω. Τελείωσες από το ποδόσφαιρο». Ο Σπανός τιμωρήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και η ομάδα του Περιστερίου με μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ, όπως εκδόθηκε χθες: «Σας ενημερώνουμε ότι κατά την αυριανή (σ.σ.σημερινή) συνεδρίαση της Πειθαρχικής Επιτροπής (16:00) κλήθηκαν σε απολογία οι παρακάτω:
-ΠΑΕ Ολυμπιακός για παράβαση του άρθρου 14 παρ. 1, 2 του άρθρου 15 παρ. 2 περ. α΄ και παρ. 5 περ. ε΄ και άρθρου 29 του Πειθ. Κωδ. της ΕΠΟ, καθώς και του άρθρου 2 παρ. 1 περ. α΄, άρθρου 3 παρ. 1 περ. α΄, άρθρου 12 παρ. 5 ( σε συνδυασμό με το άρθρο 26 του Πειθ. Κωδ. της ΕΠΟ), άρθρου 37 (σε συνδυασμό με το άρθρο 2 περ. β΄της προκήρυξης αγώνων Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων περιόδου 2016-2017) και άρθρου 47 του ΚΑΠ Επαγγελματικών Ομάδων (ημιτελικός αγώνας Κυπέλλου Ελλάδας Ολυμπιακός-ΑΕΚ).
-ΠΑΕ Ολυμπιακός βάσει των διατάξεων των άρθρων 1, 2, 3, 14 και 15 παρ. 2, 6 (περ. α΄, β΄, γ΄), 35 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, κατόπιν άσκησης δίωξης από τον αναπληρωτή υπεύθυνο άσκησης πειθαρχικής δίωξης Στέφανο-Κωνσταντίνο Μπαξεβάνη (ημιτελικός αγώνας Κυπέλλου Ελλάδας Ολυμπιακός-ΑΕΚ).
Τέλος κλήθηκε σε απολογία και ο παρατηρητής του ημιτελικού του «Γ. Καραϊσκάκης» Θεμιστοκλής Βαλσαμής, επειδή δεν έκθεσή του δεν ήταν αναλυτικός για τα καπνογόνα και τους πυρσούς, όμως ούτε ένα δεν έπεσε στον αγωνιστικό χώρο!



Διάτρητο το κατηγορητήριο

***Αυτό δεν… υπάρχει πουθενά! * Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας άσκησε δίωξη για εκτεταμένα επεισόδια και η Πειθαρχική Επιτροπή για μεμονωμένα!

Μέγα θέμα υπάρχει με το κατηγορητήριο, καθώς νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι έχει αντιφάσεις και κενά. Από τη μια ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ Σπύρος Μπαξεβάνης κάλεσε τον Ολυμπιακό για εκτεταμένα επεισόδια, από την άλλη η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ έβγαλε κατηγορητήριο για μεμονωμένα επεισόδια! Δηλαδή άλλα έγγραφα είδε η μια πλευρά της δικαιοσύνης και άλλα η άλλη;
Αν ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας βασίστηκε στην έκθεση της αστυνομίας και άσκησε δίωξη για εκτεταμένα επεισόδια, έκανε μεγάλο λάθος. Η έκθεση της δεν έχει καμία ισχύ στα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 1 β του Πειθαρχικού Κώδικα «απαγορεύεται στα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου η επιβολή ποινών, ως ποδοσφαιρικών ποινών, που προβλέπονται σε διατάξεις εκτός του καταστατικού και των κανονισμών της Ε.Π.Ο. Οι ποινές αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη από το ποδόσφαιρο και τα όργανά του (Ε.Π.Ο. και Ενώσεις – Μέλη της).
Ετσι οι εκθέσεις της αστυνομίας έχουν πλέον συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ειδικότερα με βάση το άρθρο 3 παράγραφος 2 «σε κάθε  περίπτωση δίωξη δεν μπορεί να ασκηθεί και ποινές δεν μπορούν να επιβληθούν σε βάρος των φυσικών ή νομικών προσώπων του άρθρου 2 μόνο με βάση τις εκθέσεις της αστυνομικής αρχής».


Ακραίο σενάριο ακόμη και η τιμωρία έδρας
***Και οι ίδιοι αμφισβητούν την εγκυρότητα του παρατηρητή!

Αφήστε την προπαγάνδα να κινδυνολογεί. Δεν υπάρχει περίπτωση αφαίρεσης βαθμών για τον Ολυμπιακό, δηλαδή εφαρμογής του άρθρου 29 για τη βία, από τη στιγμή που στηρίζουν την υπόθεση στο ανύπαρκτο περιστατικό με τον βοηθό παρατηρητή, ο οποίος είναι πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλίας. Είναι σημαντικό ότι ακόμη και οι ίδιοι αμφισβητούν την εγκυρότητα του πρώτου παρατηρητή του προέδρου της ΕΠΣ Κεφαλληνίας Θεμιστοκλή Βαλσαμή (και όχι Βαλσάμη, όπως τον έγραψαν), καθώς τον παρέπεμψαν στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ για ελλιπή άσκηση καθηκόντων του. Δηλαδή με τον Λασκαράκη ήταν σωστός και στα υπόλοιπα παρέλειψε να γράψει πράγματα; Αυτό δεν είναι περίεργο (και λίγα λέμε)! Ο Βαλσαμής κάνει ή δεν κάνει για παρατηρητής;
Πάντως, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα αναγραφόμενα για τον Λασκαράκη, ο κίνδυνος είναι μέχρι τιμωρία της έδρας και βαρύ πρόστιμο αλλά και αυτό το σενάριο είναι ακραίο με βάση τα δεδικασμένα. Ακόμη και το άρθρο 29 του Πειθαρχικού Κώδικα δεν προβλέπει μόνο αφαίρεση έξι βαθμών, παρά ξεκινά από ποινή κεκλεισμένων των θυρών και ακολουθεί ποινή σε ουδέτερο γήπεδο.


Εσπασαν κάθε ρεκόρ
Κανονικά ο Ολυμπιακός έπρεπε να κληθεί σήμερα Πέμπτη σε απολογία για την άλλη Πέμπτη. Αυτό γινόταν μέχρι πρότινος. Όμως, η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς χθες έβγαλε το κατηγορητήριο και κάλεσε τον Ολυμπιακό σε απολογία για σήμερα. Αφού βιάζονταν, δεν μπορούσαν να δώσουν προθεσμία μέχρι αύριο; Περίεργα πράγματα.


Καμία τύχη ο ΠΑΟΚ

Μπράβο… εξυγίανση! Ο ΠΑΟΚ, από τη στιγμή που ούτε η ΑΕΚ πλην της περίπτωσης του Σεμπά δεν έχει κάνει καταγγελία σε βάρος του Ολυμπιακού, θα ζητήσει να κάνει πρόσθετη παρέμβαση. Ούτε τους κανονισμούς δεν ξέρουν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από πουθενά. Δεν είναι ένσταση ομάδας εναντίον άλλης για να έχει κάποια τέτοιο δικαίωμα. Αρα, το αίτημά του θα απορριφθεί.


Το ξύλο στους παίκτες

Μην ξεχνάτε ότι ο Ολυμπιακός δεν κατήγγειλε μόνο την προκλητική συμπεριφορά του Λασκαράκη σε βάρος των ανθρώπων του αλλά και το γεγονός ότι η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον παικτών και ανθρώπων της ομάδας. Που είναι τα… μεμονωμένα επεισόδια;


Αντιφάσεις…


Ο Παπαπέτρου γράφει στο φύλλο αγώνα ότι τους ρέφερι έβρισαν άτομα χωρίς διακριτικά. Ο Βαλσαμής είδε διακριτικά των «ερυθρολεύκων». Περίεργα πράγματα.