Το τέλος της περιπλάνησης

Oπως όλες οι ενδείξεις επισημαίνουν (και οι γνωρίζοντες κολλητοί αναπαράγουν σε γνωστά ηλεκτρονικά ΜME) οι περιπλανήσεις του υφυπουργού αθλητισμού κ. Βασιλειάδη σε διάφορων προελεύσεων θεωρίες για τον οργάνωση και λειτουργία της διαιτησίας έλαβαν τέλος. Ο φέρελπις υπουργεύων τον ελληνικό αθλητισμό, αφού άκουσε πολλούς ¨ειδικούς" από αυτούς που σε επαγγελματική βάση περιβάλλουν τους εκάστοτε υπουργεύοντες και προσφέρουν "για το καλό της κυβέρνησης" τις πολύτιμες γνώσεις τους περί τις θεσμικές δυνατότητες που προσφέρει η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, αντιλήφθηκε ότι όλοι οι συνομιλητές του έλεγαν (και το ουσιαστικότερο επέμεναν να υποστηρίζουν) νεοελληνικές ηλιθιότητες, όπως σε χιλιάδες άλλους κυβερνητικούς τομείς δεκαετίες τώρα.
Το διεθνές θεσμικό πλαίσιο περί την οργάνωση και λειτουργία των παραμέτρων που συγκροτούν την ουσία της Ρήτρας Ανεξαρτησίας του αθλητικού φαινομένου, άρα και του ποδοσφαίρου, είναι δεδομένο, παγκοσμίως εφαρμοστέο και , προς απογοήτευση των εγχώριων αναλυτών - αριστερών και μη- της συνταγματικής υπεροχής,  εξαιρετικά ισχυρό για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να το προσαρμόζει στις επιθυμίες του ή στις θεόσταλτες επιταγές της σέχτας στην οποία ανήκει και την οποία υπηρετεί.
Η κατάληξη των περιπλανήσεων του κ. Βασιλειάδη ήταν δεδομένη και εξαιρετικά προβλέψιμη για όσους σκέφτονται και ενεργούν με βάση την διεθνή πρακτική σε ζητήματα θεσμικής θωράκισης της Ρήτρας Ανεξαρτησίας. Ήταν βέβαιο ότι ο κ. Βασιλειάδης, όπως και πριν από αυτόν, θα κατέληγε στο συμπέρασμα που ήδη ο ίδιος διαρρέει ( " η διαιτησία δεν μπορεί να φύγει από την ΕΠΟ"), με το "κλάμα" των απανταχού φαντασιόπληκτων ( εντός και εκτός του ποδοσφαίρου) να ηχεί, ήδη, γοερό, καθώς άλλα ετοίμαζαν ( σε συνεργασία με παλιούς, προς εικοσαετίας, φίλους τους) και άλλα τους προκύπτουν.
Ενημερώνουμε τον κ. Βασιλειάδη, ότι ίδια, ακριβώς, θα είναι η κατάληξη και σε άλλες, πιθανές, περιπλανήσεις του εντός του ποδοσφαιρικού θεσμικού πλαισίου, όπως είναι τα ζητήματα των σχολών προπονητών και τα αντίστοιχα με την επιθυμία κάθε υπαλληλίσκου της ΓΓΑ να "ελέγχει", ο ταλαίπωρος, την ορθότητα των κανονισμών της ΕΠΟ, τις τυχόν τροποποιήσεις τους και άλλα αριστερά ανάλογα "με βάση το νόμο". Στα θέματα αυτά ακόμη και το εκ Κύπρου παγκόσμιο ποδοσφαιρικό τίποτε δεν τολμάει να διαπραγματευτεί ούτε αράδα έξω από το καταστατικό και τους κανονισμούς της FIFA, επειδή πολύ απλά είναι ένας έξυπνος φιλοτομαριστής.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να αργεί η εναρμόνιση της εθνικής αθλητικής νομοθεσίας με το καταστατικό και τους κανονισμούς της FIFA, να καταναλώνεται ο υπουργεύων σε άσκοπες θεωρητικές αναζητήσεις, να συσκέπτονται εναντίον με θέμα ημερήσιας διάταξης " την απεμπόληση των αποφάσεων του τάδε συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ" οι περί τον μοναδικό Τζούλιο Συναδινό κομματικοί ινστρούχτορες, να τον απειλούν (ευθέως ή πλαγίως δεν έχει σημασία) περιφερόμενα κομματόσκυλα και να του προσφέρουν δήθεν υπηρεσίες υπόδικοι κάθε λογής συνομιλητές του.
Μια βαθιά ανάσα χρειάζεται και μια απόφαση. Η εθνική αθλητική (και γενικότερη εάν απαιτείται) νομοθεσία θα εναρμονιστεί με τα διαλαμβανόμενα στο καταστατικό και τους κανονισμούς της FIFA.
Το αντίθετο δεν πρόκειται να συμβεί σε καμία περίπτωση πριν παγώσει ο ήλιος. Για το λόγο αυτό ας ξεκινήσει ο ίδιος, άμεσα, τις διαδικασίες αυτής της εναρμόνισης με μια ουσιαστική προσαρμογή που θα λύσει το πρόβλημα και - το βασικότερο- δεν θα επιτρέψει να επανεμφανιστεί.
Και μια προσφορά "άνευ ανταλλάγματος". Ο προσφορότερος τρόπος, για να μην ξαναβρεθεί η χώρα στο μάτι του κυκλώνα για τις σχέσεις με τη FIFA, είναι να συνταχθεί και υπογραφεί μια ¨διμερής συμφωνία" ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, που θα επέχει θέση διεθνούς συνθήκης, άρα πολύ δύσκολα θα μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω στο μέλλον από οποιονδήποτε νέο "ηγέτη της εξυγίανσης, εξομάλυνσης, κάθαρσης" και όλων αυτών των ιδεοληψιών στις οποίες επιδίδονται εμμονικοί κάθε ιδεολογικής απόχρωσης.

Μια διεθνής συνθήκη λοιπόν. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.