Μια απλή ανατροπή της σειράς

***Το ισχύον καταστατικό της ΕΠΟ είναι πιστό αντίγραφο σχεδίου που η FIFA είχε αποστείλει στις εθνικές ομοσπονδίες από τον Σεπτέμβριο του 2013
Εξαιρετικά απλές και εύκολες στην ολοκλήρωσή τους εμφανίζονται οι εξελίξεις στην ΕΠΟ σχετικά με το κορυφαίο ζήτημα της οριστικοποίησης της εκλογικής διαδικασίας (την οποία, υποτίθεται, όλοι, εγχώριοι και διεθνείς παράγοντες, επιδιώκουν) αν, όσοι μπορούν να επιβάλλουν την άποψη τους, αποφασίσουν κάτι πολύ λογικό και αποδοτικό.
Αντί να αναμένουν, δήθεν, την ολοκλήρωση της σύνταξης και έγκρισης των τροποποιήσεων του καταστατικού της ΕΠΟ, ώστε - και πάλι δήθεν- αυτό να εναρμονιστεί με το αντίστοιχο της FIFA και στη συνέχεια να διεξαχθούν οι εκλογές να ανατρέψουν τη σειρά των γεγονότων. Να οργανώσουν την διεξαγωγή των εκλογών με βάση το ισχύον στο καταστατικό της ΕΠΟ εκλογικό σύστημα και στη συνέχεια η νέα, εκλεγμένη δημοκρατικά, διοίκηση να προχωρήσει, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην κατάθεση και έγκριση των αναγκαίων τροποποιήσεων (αν υφίστανται τέτοιες) του καταστατικού. Αμέσως μετά, με την υψηλή εποπτεία πάντα της FIFA, εντός ορισμένου από πριν χρονικού διαστήματος να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση της εθνικής αθλητικής νομοθεσίας με το καταστατικό της ΕΠΟ και το αντίστοιχο της FIFA και τα παραμύθι να λάβει τέλος.
Η προτεινόμενη νέα σειρά των εξελίξεων έχει ένα σημαντικό υπέρ της ατού. Απεγκλωβίζει άμεσα το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις σχεδιασμένες και οργανωμένες καθυστερήσεις όσων δεν επιθυμούν, για δικούς τους λόγους, την διεξαγωγή των εκλογών και ομνύουν στην διατήρηση της σημερινής κατάστασης, δίνει, μέσω της νομιμοποιημένης ενώπιον όλων εκλογικής αναμέτρησης, διέξοδο στην σημερινή ρευστή και απονομιμοποιημένη πλήρως κατάσταση και - το σημαντικότερο - βάζει στο παιχνίδι της εξουσίας μια νέα διοίκηση της ομοσπονδίας ισχυρή και εκλεγμένη, άρα απολύτως ικανή να διαπραγματευθεί το νέο θεσμικό καθεστώς και να το εγκρίνει σε μια ειδική προς τούτο γενική συνέλευση των ενώσεων - μελών.
Η FIFA, ο ρόλος της οποίας έως τώρα κρίνεται από περίεργος έως "εξυγιαντικά κατευθυνόμενος", έχει μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι "εκτός και υπεράνω εσωτερικών συμφερόντων", να υπερασπίσει τις πάγιες αποφάσεις της υπέρ εκλεγμένων διοικήσεων και να επιβάλλει, άμεσα και χωρίς αναστολές, την διεξαγωγή των εκλογών υιοθετώντας την αναστροφή της σειράς των εξελίξεων και προτάσσοντας το βασικό ποδοσφαιρικό συμφέρον έναντι κυβερνητικών ή επιχειρηματικών ανάλογων.
Γνωρίζει άριστα η παγκόσμια ομοσπονδία ότι έχει στο οπλοστάσιο της όλα τα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επιβάλλει την άμεση προσφυγή σε εκλογές από τη μια, αλλά και να εγγυηθεί όλες τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές από την άλλη, τόσο προς το ελληνικό ποδόσφαιρο όσο και προς την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανείς λόγος για να μην τα χρησιμοποιήσει αν αυτό απαιτηθεί από τις εξελίξεις.
Τώρα, όμως, σήμερα επείγει η διεξαγωγή των εκλογών εντός της προκαθορισμένης από την ίδια τη FIFA προθεσμίας χωρίς καμία καθυστέρηση. Η επιδιωκόμενη, υποτίθεται από όλους, επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει πριν και πάνω από όλα εκλογές με βάση το εκλογικό σύστημα που το καταστατικό της ΕΠΟ προβλέπει. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Υ.Γ. Το ισχύον καταστατικό της ΕΠΟ είναι πιστό αντίγραφο σχεδίου που η FIFA είχε αποστείλει στις εθνικές ομοσπονδίες από τον Σεπτέμβριο του 2013. Υιοθετήθηκε, μετά από συνεδριάσεις ειδικής προς τούτο επιτροπής με τη συμμετοχή του κ. Γραμμένου,από την Γ.Σ. της ΕΠΟ τον Ιούνιο του 2014 και επικυρώθηκε στη συνέχεια από την ίδια τη FIFA. Έτσι για να μην μιλάνε όλοι οι άσχετοι για τροποποιήσεις και αλλαγές.