Αυτές οι ομάδες θα παίζουν στις εθνικές κατηγορίες, αυτά αλλάζουν σε Superleague και Κυπέλλο


Όλα όσα αλλάζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα την νέα σεζόν

Ο χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου για την αγωνιστική περίοδο 2019-20 θα είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα.
ΠΗΓΗ: www.eleftherostypos.gr

Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν τόσο ο αριθμός των ομάδων όσο και το σύστημα διεξαγωγής. Η σέντρα της Super League 1 έχει οριστεί για τις 24 Αυγούστου και σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής σάς παρουσιάζει τις αλλαγές που είναι δεδομένες στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και τα πράγματα που είναι ακόμη μετέωρα.

Οι ομάδες που θα αποτελούν τις νέες κατηγορίες
Με βάση την αναδιάρθρωση οι επαγγελματικές κατηγορίες που δημιουργήθηκαν είναι η Super League 1, η Super League 2 και η Football League. Οι ομάδες που θα αποτελούν τις παραπάνω κατηγορίες είναι:

› 14 ομάδες η Super League 1: Οι πρώτες 12 της βαθμολογίας (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Αρης, Ξάνθη, Πανιώνιος, Παναιτωλικός, Λαμία, Πανιώνιος, ΑΕΛ, Αστέρας Τρίπολης), ο πρωταθλητής της Football League (Βόλος) και ο ΟΦΗ που νίκησε τον Πλατανιά στα μπαράζ.

› 12 ομάδες της Super League 2: Οι 8 ομάδες από τις θέσεις 3 έως 10 της φετινής Football League (Απόλλων Λάρισας, Εργοτέλης, Παναχαϊκή, Κισσαμικός, Απόλλων Πόντου, Δόξα, Κέρκυρα, Καραϊσκάκης), οι ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός και Απόλλων Σμύρνης που υποβιβάστηκαν και ο χαμένος στο μπαράζ Πλατανιάς.

› 14 ομάδες της Football League: Οι Ηρακλής και Τρίκαλα που υποβιβάστηκαν, οι 8 ομάδες που τερμάτισαν πρώτες φέτος στην Γ’ Εθνική (Καβάλα, Βέροια, Κρόνος Αργυράδων, Ολυμπιακός Βόλου, Ο.Φ. Ιεράπετρας, Ιαλυσός, Αιγάλεω και Ασπρόπυργος) και οι 4 ομάδες που προέκυψαν από τα μπαράζ της Γ’ Εθνικής (Διαγόρας Ρόδου, Θεσπρωτός, Ιωνικός, Τριγλία).

Πλέι οφ και πλέι άουτ στη Super League 1
Tα πλέι οφ επιστρέφουν στη Super league 1 και μάλιστα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν εξαιρούνταν από τη διαδικασία, θα παίρνει μέρος σε αυτά και ο πρωτοπόρος, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχουν πλέι άουτ για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν. Στα πλέι οφ θα μετέχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στην κανονική περίοδο στις θέσεις 1-6 (σύνολο αγώνων δέκα) και θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Με το νέο σύστημα στον γύρο των πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή θα γίνονται γνωστές και οι ομάδες που θα παίρνουν τις θέσεις για τα προκριματικά του Champions League και του Europa League. Ετσι από τις έξι ομάδες που θα συμμετάσχουν μόνο μία δεν θα πάρει στο τέλος της χρονιάς ευρωπαϊκό εισιτήριο. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 7-14 (σύνολο αγώνων 14) θα αγωνιστούν για την αποφυγή του υποβιβασμού. Επίσης αποφασίστηκε ότι οι ομάδες θα μεταφέρουν αυτούσιους τους βαθμούς που θα έχουν μαζέψει στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, χωρίς να ακολουθείται το παλαιότερο σύστημα με τον συντελεστή που μείωνε τη διαφορά που είχε δημιουργηθεί. Δύο ομάδες θα υποβιβάζονται από την πρώτη στη δεύτερη κατηγορία και ακόμη μένει να διευκρινιστεί εάν θα είναι απευθείας δύο ή ο ένας θα προκύψει μέσα από διαδικασία μπαράζ με ομάδα της Super League 2.

Παραδείγματα από το εξωτερικό
Ψάχνοντας στο εξωτερικό για να βρούμε περιπτώσεις πρωταθλημάτων που έχουν ίδιο ή σχεδόν ίδιο σύστημα με αυτό που θα εφαρμόζεται στην ερχόμενη αγωνιστική περίοδο στην Ελλάδα καταλήξαμε σε τρεις περιπτώσεις. Στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας στην Κύπρο συμμετέχουν 12 ομάδες. Στην πρώτη φάση, οι ομάδες παίζουν εντός κι εκτός έδρας. Μετά την ολοκλήρωση των 22 αγωνιστικών οι ομάδες συμμετέχουν σε δυο ομίλους και δίνουν αγώνες κατάταξης. Οι ομάδες στις θέσεις 1-6 παίζουν για το πρωτάθλημα και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Οι ομάδες στις θέσεις 7-12 παίζουν μεταξύ τους εντός κι εκτός έδρας. Οι δύο τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται.

Στη Σερβία από το 2015 και μετά, μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας οι ομάδες χωρίζονται σε δυο γκρουπ (1-8, 9-16) και παίζουν αντίστοιχα για το πρωτάθλημα και τον υποβιβασμό. Στο Βέλγιο παίζονται 30 αγωνιστικές ως τον Μάρτιο και δυο κατηγορίες πλέι οφ: Οι πρώτοι 6 για τον πρωταθλητή και οι υπόλοιποι 9 για τη θέση του Europa League. Ο τελευταίος υποβιβάζεται.

 Νέο σύστημα διεξαγωγής και στο Κύπελλο

Εκτός από το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας θα είναι διαφοροποιημένο την επόμενη αγωνιστική περίοδο και η προκήρυξη του θεσμού για την αγωνιστική περίοδο 2019-20 θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του.

Οι Ευρωπαίοι της νέας σεζόν, δηλαδή οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο, θα ξεκινούν από τη φάση των «16», θυμίζοντας πως μέχρι τώρα όλες οι ομάδες της Super League συμμετείχαν από τους «32». Μέχρι και τους «16» όλα τα παιχνίδια θα είναι μονά, ενώ ως την 4η φάση οι αγώνες θα γίνονται στην έδρα του πιο «αδύναμου» (βάσει κατηγορίας) συλλόγου. Από την 5η και 6η φάση τα ματς θα γίνονται στην έδρα της ομάδας που θα κληρωθεί πρώτη, ενώ οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί αγώνες θα είναι διπλοί. Ο τελικός θα είναι μονός σε ουδέτερη έδρα, ακόμα και σε γήπεδο εκτός Ελλάδας, όπως αποφασίστηκε απ’ την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ. Αναλυτικά το πλάνο του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-20 έχει ως εξής:

› 1η φάση: Συμμετοχή μόνο των Κυπελλούχων των ΕΠΣ.

› 2η φάση: Συμμετοχή 24 Κυπελλούχων ΕΠΣ.

› 3η φάση: Συμμετοχή 12 Κυπελλούχων ΕΠΣ, συν 14 ομάδων της Football League (τρίτη κατηγορία).

› 4η φάση: Συμμετοχή των 13 «νικητών» της 3ης φάσης συν τις 12 ομάδες της Super League 2.

› 5η φάση: Συμμετοχή των 13 ομάδων που προκρίθηκαν απ’ την 4η φάση, συν των 9 («μη Ευρωπαίων») ομάδων της Super League.

› 6η φάση («16»): Συμμετοχή των 11 ομάδων που προκρίθηκαν απ’ την 5η φάση, συν των 5 «Ευρωπαίων» της περσινής Λίγκας (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Αρης).

› 7η φάση (προημιτελικά): Κλήρωση των 8 ομάδων που προκρίθηκαν απ’ την 6η φάση.

› 8η φάση (ημιτελικοί): Κλήρωση των 4 ομάδων που προκρίθηκαν απ’ τους προημιτελικούς.

› 23 Μαΐου 2020: Τελικός.

Δεν θα αφαιρούνται βαθμοί από τις ομάδες σε περίπτωση επεισοδίων

Ακόμη μία σημαντική αλλαγή είναι και η κατάργηση της ποινής αφαίρεσης βαθμών στις ομάδες που εισηγήθηκε η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ (αποτελείται από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και εκπροσώπους της Super League 1 και της Super League 2). Oι ομάδες της Super League 1 πέτυχαν να αλλάξει το άρθρο 15 το οποίο προέβλεπε ότι σε περιπτώσεις εκτεταμένων επεισοδίων οι ομάδες τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο, ποινή αποκλεισμού της έδρας και αφαίρεση βαθμών.

Αβεβαιότητα για τα τηλεοπτικά συμβόλαια και… οιωνοί καθυστέρησης για το VAR

Τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων και ο χρόνος της καθολικής λειτουργίας του VAR αποτελούν αυτή τη στιγμή τα πιο καυτά ερωτήματα σχετικά με τη νέα αγωνιστική περίοδο. Oσον αφορά το επόμενο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1, η NOVA έχει συμβάσεις με τις ΠΑΕ ΑΕΚ, ΑΕΛ, Ολυμπιακός, ΟΦΗ, Πανιώνιος και Αστέρας. Η ΕΡΤ έχει συμβάσεις με τις ΠΑΕ Αρης, Ατρόμητος, Λαμία, Ξάνθη, Παναθηναϊκός και Παναιτωλικός. Χωρίς σύμβαση είναι αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ και ο Βόλος. Οσον αφορά τη Σούπερ Λιγκ 2, για την οποία, βάσει νόμου, ισχύει η κεντρική διαχείριση, η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε κονδύλι ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Αβέβαιο είναι το τοπίο για τη νέα Football League όπως και το Κύπελλο, το οποίο διαπραγματεύεται η ΕΠΟ. Η σύμβαση με την ΟΤΕ TV έληξε και θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης για την τριετία 2019-2022. Η τιμή εκκίνησης που έχει ορίσει η Ομοσπονδία είναι οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το VAR ο στόχος είναι με την πρώτη σέντρα να είναι όλα έτοιμα, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα τόσο στις υποδομές σε κάποια γήπεδα όσο και στην εκπαίδευση των διαιτητών. Οπότε δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν καθυστερήσει.