Το βίντεο που ανέβασε ο Μαρινάκης για την εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων


Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου στις 21:00 στην Πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά. Η εκδήλωση θα γίνει στο «Πυρρίχιο Πέταγμα», στο μνημείο που κατασκευάστηκε με έξοδα του πρώτου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά και εκ νέου υποψήφιου Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, από το γένος των Υψηλαντών.
Δείτε το βίντεο που ανάρτησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο Facebook για τη συγκεκριμένη πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση μνήμης:


Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

«100 χρόνια ανέσπερης μνήμης» – Εκδήλωση στο μνημείο του Πειραιά για τα 100 χρόνια από τα Γενοκτονία των Ποντίων
Ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό δρώμενο με την υπογραφή του Ηλία Υφαντίδη αναμένεται να παρουσιαστεί το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 21:00, στο Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων Πόντου στην πλατεία Αλεξάνδρας (Ακτή Κουντουριώτου) στον Πειραιά, για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Το μουσικό-αφηγηματικό δρώμενο τιμής και μνήμης, με τίτλο «100 χρόνια ανέσπερης μνήμης», διοργανώνεται από το ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά.
Μια βραδιά στη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, στην οποία θα συμμετάσχουν διάσημοι μουσικοί και τραγουδιστές.
Τα κείμενα τις παράστασης έχει γράψει ο Ηλίας Υφαντίδης, ενώ συμμετέχουν πλήθος μουσικοί και τραγουδιστές που με τη στάση τους έχουν αποδείξει την αγάπη τους προς τον ποντιακό ελληνισμό κα βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην μεγάλη αυτή εκδήλωση «γι’ αυτούς που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν...».
Συμμετέχουν η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η οποία θα παρουσιάσει συνθέσεις της, κάποιες από τις οποίες είναι γραμμένες για τον Πόντο, η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, όπως επίσης και η Βασιλική Καρακώστα, η Μαρία Κοντογιαννοπούλου, ο Κώστας Αγέρης και ο ίδιος ο δημιουργός του δρώμενου Ηλίας Υφαντίδης.
Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χριστιανική και Παραδοσιακή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Αθηνών αναμένεται να συγκινήσει το κοινό, ενώ οι μουσικοί που θα συμμετάσχουν ανήκουν στην αφρόκρεμα της παραδοσιακής μουσικής: Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι-ούτι), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Θοδωρής Κοέλης (κοντραμπάσο), Χάρης Λαμπράκης (πνευστά), Γιώργος Κουλαξουζίδης (ποντιακή λύρα) και Παναγιώτης Κοπαλίδης (νταούλι).
Αφηγητές θα είναι η Άννα Καλαϊτζόγλου, η Σουλτάνα Βαρυτιμιάδη και ο Θοδωρής Ευστρατιάδης, ενώ στα δρώμενα και τους χορούς τον πρώτο λόγο θα έχουν χορευτές του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Εμφανίζονται 50 πυρριχιστές, 100 χορευτές και 30 κρουστοί.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο δωρητής του μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου Βαγγέλης Μαρινάκης, καθώς και ο μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ




Σχόλια