ΕΠΣ Καστοριάς: Αποχωρήσεις ομάδων παρά τα κίνητρα - Μεγάλη κρίση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο όλης της χώρας

- Εχουμε αποσύρσεις σωματείων (π.χ. ενδεικτικά αναφέρουμε στην ΕΠΣ Κοζάνης 6 ομάδες δεν δήλωσαν συμμετοχή, στην ΕΠΣ Κιλκίς 9 ομάδες, 12 στην ΕΠΣ Πιερίας κ.α.) και γενικότερα φέτος σε πανελλαδικό επίπεδο παρατηρήθηκε δραστική μείωση

Η έλλειψη παραγόντων οδηγεί σε μαρασμό το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, παρά τις προσπάθειες και τα κίνητρα της ΕΠΣ Καστοριάς


Μυστήριο αποτελεί το φετινό τοπίο στα δρώμενα της Β’ τοπικής κατηγορίας, καθώς μόλις εφτά ομάδες έχουν δηλώσει συμμετοχή εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι δύο σύλλογοι που υποβιβάστηκαν από την πρώτη κατηγορία (Κεραυνός Χιλιοδένδρου και ΠΑΟ Καλοχωρίου) δεν έδειξαν ενδιαφέρον να κατεβάσουν ομάδα στο προσεχές πρωτάθλημα, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και ο ΠΑΣ Κορεστείων, που μέχρι σήμερα δεν έχει φανερώσει κανένα δείγμα …ζωής.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ε.Ε. της Ε.Π.Σ.  αντιλαμβανόμενη έγκαιρα το πρόβλημα που υπάρχει  και πριν την λήξη της προθεσμίας δήλωσης συμμετοχής στα πρωταθλήματα για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, θέλοντας να ανακουφίσει το πρόβλημα των σωματείων, αποφάσισε να συνεχίσει και φέτος την παροχή βοήθειας προς όφελος όλων των ομάδων.
Έτσι, λοιπόν, αφού επεξεργάστηκε τους τρόπους στήριξης των σωματείων προχώρησε στην διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού αλλά και ουσιαστικού πλαισίου σύμφωνα με το οποίο θα παραχωρήσει  στα σωματεία μία έως πέντε δωρεάν διαιτησίες, αξιολογώντας, ωστόσο, κριτήρια που θα σχετίζονται με το fair play και τους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι, παιχτών, προπονητών, παραγόντων και γενικά της συνολικής εικόνας των σωματείων στα παιχνίδια (εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου).

Για την αξιολόγηση θα λαμβάνεται υπόψη η έκθεση του παρατηρητή και το φύλλο αγώνα. Το ποσό που αντιστοιχεί στην κάλυψη της δράσης αυτής προήλθε από τις  χορηγίες ονομασίας των πρωταθλημάτων, καθώς και της οικονομικής πολιτικής διαχείρισης της Ένωσης τα δύο χρόνια που ασκεί διοίκηση.
Όσον αφορά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις συμμετοχές των ομάδων στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας, η ΕΠΣ Καστοριάς εξασφάλισε χορηγούς για το κάθε σωματείο ξεχωριστά, οι οποίοι θα αναλάβουν να καλύψουν τα έξοδα των υπόλοιπων αγώνων της διαιτησίας, καθώς επίσης και τους γιατρούς αγώνων.
Παρόλα αυτά, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως κανένας από τους τρεις προαναφερθέντες συλλόγους της Β’ κατηγορίας, δεν δείχνει να κινητοποιείται και πλέον ο χρόνος κυλά αντίστροφα αναφορικά με την παρουσία τους στο πρωτάθλημα της β’ τοπικής κατηγορίας.
Το γεγονός αυτό, φυσικά, εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον διάθεση, ενδιαφέρον, αλλά και όρεξη, κυρίως, των παραγόντων να δραστηριοποιηθούν και να διατηρήσουν ζωντανά τα σωματεία τους.
Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα στο νομό Καστοριάς, αλλά και σε όλη την χώρα, έχει επηρεάσει σημαντικά και τον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, αφού σε όλες σχεδόν τις Ενώσεις, έχουμε αποσύρσεις σωματείων (π.χ. ενδεικτικά αναφέρουμε στην ΕΠΣ Κοζάνης 6 ομάδες δεν δήλωσαν συμμετοχή, στην ΕΠΣ Κιλκίς 9 ομάδες, 12 στην ΕΠΣ Πιερίας κ.α.) και γενικότερα φέτος σε πανελλαδικό επίπεδο παρατηρήθηκε δραστική μείωση των ομάδων που συμμετέχουν στα τοπικά πρωταθλήματα, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, θέμα που θα πρέπει άμεσα να απασχολήσει την ΕΠΟ, με δραστικά μέτρα και οικονομικές ενισχύσεις προς τα σωματεία-μέλη της, ώστε να διατηρηθεί ζωντανό το κύτταρο των ομάδων, σε κάθε χωριό ή συνοικία.
Τέλος, η συνάντηση της ΕΠΣ Καστοριάς με τα ποδοσφαιρικά σωματεία που θα λάβουν μέρος έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, όταν και θα συζητηθούν εκτενώς ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος και η ημερομηνία έναρξης του, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιας συμμετοχής ομάδων.
ΠΗΓΗ: www.sentranews.gr