Αλλού η FIFA κάνει «μαγκιές»

-Η επίδειξη δύναμης στη Νιγηρία και στην Γκάνα, όμως πέρα βρέχει για την Ελλάδα, όπου ο Βασιλειάδης ομολογεί κρατικές παρεμβάσεις και παράλληλα την εκθέτει 

Αντιμέτωπες με απειλή αποβολής από κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση βρίσκονται οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Γκάνας και της Νιγηρίας, καθώς η FIFA προειδοποίησε για κυρώσεις λόγω κρατικών παρεμβάσεων στο ποδόσφαιρο. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία έδωσε προθεσμία ως τις 20 Αυγούστου στη Νιγηρία, προκειμένου να αποκαταστήσει τον εκλεγμένο το 2014 πρόεδρο Αμάτζου Μέλβιν Πίνικ και την Eκτελεστική Eπιτροπή της ομοσπονδίας. Η προθεσμία για τη Γκάνα λήγει στις 27 Αυγούστου και μέχρι τότε θα πρέπει να αποσυρθεί αίτημα του γενικού εισαγγελέα προς το Ανώτατο Δικαστήριο, που ζητά τη διάλυση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας.
Εκεί η FIFA κάνει… μαγκιές, αλλά στην Ελλάδα χτυπάει παλαμάκια. Αν και εδώ οι παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο διαδέχονται η μια την άλλη, επί Κοντονή και επί Βασιλειάδη.
 Φτάσαμε στο σημείο ο νόμος να είναι πάνω από το καταστατικό της ΕΠΟ, αν και έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, ο Κοντονής να διώχνει την προηγούμενη ΕΠΟ, να επιβάλλει τακτικούς δικαστές στην αθλητική δικαιοσύνη και να ορίζει διαιτητές σε τελικό Κυπέλλου, οι Υφυπουργοί (και ο πρώην και ο νυν) να έχουν τη δυνατότητα να διακόπτουν πρωταθλήματα και να επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα, ενώ τελευταία ο Βασιλειάδης επέβαλε και τους όρους διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, δηλαδή την αναδιάρθρωση.
Κατά τα άλλα για τη FIFA άλλα ισχύουν για τη Νιγηρία και τη Γκάνα, άλλα για την Ελλάδα. 


Η ομολογία στη Βουλή

Με αφορμή τις απειλές της FIFA για αποκλεισμό της Νιγηρίας και της Γκάνας από κάθε διοργάνωση, στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουμε ένα ακόμη παράδοξο φαινόμενο. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία ζητεί διαρκώς δεσμεύσεις, μέσω κανονισμών από το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει γεμίσει την ΕΠΟ με ξένους, παρότι διαπιστώνει ότι δεν λειτουργεί σωστή και παρότι στη διαιτησία δεν υπάρχει 50-50 ο Περέιρα έμεινε για έναν ακόμη χρόνο. Όμως, το θέμα μας, σε αυτή τη φάση, δεν είναι η ΕΠΟ, αλλά ότι η FIFA δεν έχει ζητήσει ουδεμία δέσμευση από τον Βασιλειάδη, επιτρέποντας και τις κρατικές παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο.
Δεν χρειάζεται κάποιος να πάει μακριά. Σε ομιλία του στη Βουλή, την 1η Αυγούστου, με αφορμή την τροπολογία (σ.σ. μια ακόμη κρατική παρέμβαση) που επιτρέπει στους νυν αθλητικούς δικαστές να είναι εκ νέου υποψήφιοι, καταργώντας το όριο των τριών ετών, τρεις φορές το ομολόγησε.
1)«Δεν υπάρχει καμία αποδόμηση (σ.σ. με την τροπολογία) στον νόμο Κοντονή. Υπάρχουν παρέμβαση και αλλαγές, διόρθωση εν λειτουργία, βλέποντας παράλληλα πως εξελίσσεται το θέμα, και σε συμφωνία πάντα με τους διεθνείς θεσμούς του ποδοσφαίρου, με τους οποίους έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία».
2) «Η ΕΠΟ διέπεται από τις διατάξεις του αθλητικού Νόμου, για πρώτη φορά»!
3) «Δεν θα ρωτήσω ούτε αν έχει αντιληφθεί ότι οι διεθνείς συνομοσπονδίες θεωρούν εταίρο και συνοδοιπόρο την ελληνική Κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να μπουν κανόνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Ειδικά η νο 2 ομολογία «η ΕΠΟ διέπεται από τις διατάξεις του αθλητικού Νόμου, για πρώτη φορά» είναι για κορνίζα, ενώ η νούμερο 3 δείχνει την ανοχή των FIFA, UEFA!!!