«Χωρίς αγωνιστικούς χώρους οι ομάδες της Δ. Σάμου δεν μπορούν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ»

-«Και χωρίς αυτές η ΕΠΣ δεν μπορεί να διοργανώσει πρωταθλήματα»
-Ζητούν τη συμπαράταξη με την ΕΠΣ για να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους


Κοινή Ανακοίνωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δυτικής Σάμου
www.samosport.blogspot.gr
Τα ποδοσφαιρικά Σωματεία Δυτικής Σάμου ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ, ΑΨΕΣ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ενάμιση μήνα πριν την έναρξη της προετοιμασίας τους και δυόμιση πριν την αγωνιστική δράση, αδυνατούν να προγραμματίσουν τις καταστατικές υποχρεώσεις τους και να σχεδιάσουν την πορεία τους, γιατί απλά δεν γνωρίζουν ακόμη που θα προπονούνται και που θα αγωνίζονται την αγωνιστική περίοδο 2018-2019. Και αυτό επειδή:
Η έναρξη των εργασιών στο γήπεδο Κοντακαιΐκων (ρίψω βράχων, τοποθέτηση πλαστικού χλοοτάπητα) εκκρεμεί και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, καλυπτόμενοι πίσω από κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αρνούνται πεισματικά τη σχεδίαση και την κοινοποίηση ενός λεπτομερούς κι έγκυρου χρονοδιαγράμματος δράσεων.
       Οι εργασίες στο γήπεδο Καρλοβάσου έχουν μεν περατωθεί, ουδείς όμως έχει επίσημα ανακοινώσει πότε θα παραδοθεί για χρήση και ποιοι περιορισμοί θα τεθούν στον χρήστη, οι προπονητικές και αγωνιστικές ανάγκες του οποίου είναι πολλές και διάφορες.
      Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην περιοχή ένας βοηθητικός χώρος (προπονητήριο), που θα μπορούσε να αποσυμφορίζει το γήπεδο Κοντακαιΐκων, να εξυπηρετεί έκτακτες καταστάσεις και να μειώνει την επιβάρυνση του φυσικού χλοοτάπητα στο γήπεδο του Καρλοβάσου.
Να υπενθυμίσουμε ότι το γήπεδο Κοντακαιΐκων χρησιμοποιείται από όλα τα παραπάνω Σωματεία πλην της Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ, που χρησιμοποιεί το γήπεδο Καρλοβάσου. Επιπλέον:

Τα Σωματεία ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ και ΣΧ. ΘΕΤ. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Ανδρών Β’, που αρχίζει συνήθως στις αρχές Οκτωβρίου και περατώνεται Απρίλιο ή Μάιο. Οι εβδομαδιαίες ελάχιστες ανάγκες τους για προπονήσεις είναι 5-6 ώρες, κατανεμημένες σε 3 ημέρες. Με βάση τη έναρξη του πρωταθλήματος, οι προετοιμασία τους πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.
    Τα Σωματεία Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ και ΑΨΕΣ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ αγωνίζονται και μάλιστα πρωταγωνιστούν στο πρωτάθλημα Ανδρών Α’, που αρχίζει στα μέσα Σεπτεμβρίου και περατώνεται τον Μάιο. Η συμμετοχή τους στην Α’ Κατηγορία συνεπάγεται την ύπαρξη και ομάδας Κ16 (Υποδομών), για να αγωνίζεται στο αντίστοιχο επίσημο πρωτάθλημα, κάτι που προϋποθέτει τη λειτουργία φυτωρίων (Ακαδημιών). Έτσι, οι εβδομαδιαίες ελάχιστες ανάγκες τους για προπονήσεις ανέρχονται σε 12 έως 14 ώρες, κατανεμημένες σε 4 ημέρες και με την προϋπόθεση ότι κάποια τμήματα θα συνυπάρχουν στο γήπεδο. Με βάση την έναρξη του πρωταθλήματος, η προετοιμασία τους πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει το αργότερο στα μέσα Αυγούστου.
     Η έγκαιρη έναρξη των πρωταθλημάτων θεωρείται υποχρεωτική, γιατί οι μετακινήσεις προς και από Ικαρία επιφυλάσσου πολλές λόγω καιρού αναβολές και πρέπει μέχρι τον Απρίλιο να έχει δηλωθεί ο κάτοχος Κυπέλλου και μέχρι το τέλος Μαΐου να έχει στεφθεί ο Πρωταθλητής.

Από όλα τα παραπάνω καταφαίνεται πως, χωρίς αγωνιστικούς χώρους οι ομάδες της Δ. Σάμου δεν μπορούν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ και χωρίς αυτές η ΕΠΣ δεν μπορεί να διοργανώσει πρωταθλήματα. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι μπορεί τα Σωματεία, που αγωνίζονται στο γήπεδο Κοντακαιΐκων, να δώσουν κάποιους αγώνες αλλού, το ζωτικό πρόβλημα της προετοιμασίας και των εβδομαδιαίων προπονήσεων παραμένει άλυτο και κάτω από τις παρούσες συνθήκες αξεπέραστο. Για τούτο όλα τα Σωματεία ενώνουμε τις φωνές μας, συντονίζουμε τις προσπάθειές μας και απαιτούμε:
Να ξεκινήσουν άμεσα (αύριο αν είναι δυνατόν), με απόλυτη προτεραιότητα και συντονισμένη-παράλληλη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων οι εργασίες στο γήπεδο Κοντακαιΐκων, ώστε αυτό να παραδοθεί για χρήση το αργότερο τέλη Σεπτεμβρίου 2018. Κρίνουμε ότι αυτό είναι εφικτό, αρκεί αυτά που έχουν εξαγγελθεί να αληθεύουν (κονδύλια, μελέτες κλπ), οι αρμόδιοι να τρέξουν και αν χρειασθεί να ιδρώσουν.
    Ο Δήμος Σάμου με κατεπείγουσες διαδικασίες και ίδιους πόρους και μέσα να επέμβει στο γήπεδο του Πλατάνου, ώστε από την έναρξη της προετοιμασίας των ομάδων (μέσα Αυγούστου) να μπορεί να χρησιμοποιείται ως προσωρινό προπονητήριο. Επίσης, αναθεωρώντας το ήδη αναρτημένο πρόγραμμα του, να εκπονήσει μελέτη για τη δημιουργία ενός πλήρους και σύγχρονου προπονητικού κέντρου στη περιοχή του Καρλοβάσου το δυνατόν συντομότερα.
Να παραδοθεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο Αυγούστου το γήπεδο Καρλοβασίου και να συμφωνηθούν μεταξύ διοίκησης και χρήστη οι ακριβείς όροι χρήσης, που θα βασίζονται βεβαίως στις τηρούμενες, σε ανάλογες περιπτώσεις (πολλά τμήματα, αυξημένες υποχρεώσεις, ανυπαρξία βοηθητικού χώρου), πανελλαδικά πρακτικές και όχι στις εμμονές κάποιων που ενδιαφέρονται μόνο για το «φαίνεσθαι» χωρίς να του νοιάζει το «γίγνεσθαι». Κάτι που είναι εύκολο να επιτευχθεί, αρκεί οι αρμόδιοι να σκεφθούν τους λόγους που τους οδηγούν στην κατασκευή αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων.
Θεωρούμε ότι διεκδικούμε τα αυτονόητα και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε με όσα μέσα διαθέτουμε να το επιτύχουμε. Για τούτο η παρούσα κοινή ανακοίνωση τίθεται αρχικά υπόψη της ΕΠΣ ζητώντας την συμπαράταξη της και στη συνέχεια θα δοθεί στο Δήμαρχο και στο ΔΟΠΠΟΝΑΣ, ενώ ταυτόχρονα θα δημοσιευθεί σε όλα τα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που όλοι μαζί εμείς και οι φίλοι μας συμμετέχουμε.

Καρλόβασι, 25 Ιουνίου 2018