Δικαιοσύνη για τα αίσχη εδώ και τώρα



***Καταγγελία Ολυμπιακού στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου με την οποία ζητεί αφαίρεση τριών βαθμών από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ για τα επεισόδια των οπαδών τους στον τελικό Κυπέλλου

Τα αίσχη των οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου έκαναν τον γύρο του κόσμου, αφού εκατοντάδες είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κατέγραψαν το ρεσιτάλ βίας, τις συγκρούσεις τους με τα ΜΑΤ στις κερκίδες, την εισβολή τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τις φθορές στο γήπεδο ακόμη και τις ρίψεις φωτοβολίδων ευθείας βολής. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και τραυματισμός πέντε αστυνομικών.
Όμως, το κατηγορητήριο είναι σκάνδαλο, καθώς παρά τα αίσχη, μπροστά στα μάτια των τριών παρατηρητών της FIFA, οι δυο ομάδες κινδυνεύουν μόνο πρόστιμο. Για αυτό και ο Ολυμπιακός, ως έχων έννομο συμφέρον, κατέθεσε καταγγελία στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου με την οποία ζητεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, καθώς για να υπάρξει ποδόσφαιρο πρέπει να ισχύουν και οι κανονισμοί. Πιο συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός ζητεί αφαίρεση τριών βαθμών από τους ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 15, παράγραφος 4β, επειδή κάθε άλλη ποινή θα ισοδυναμεί με σκάνδαλο ατιμωρησίας. Υπενθυμίζουμε ότι η βαθμολογία της Λίγκας έχει επικυρωθεί και οποιαδήποτε ποινή θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη σεζόν.
Παράλληλα ο Ολυμπιακός κατέθεσε καταγγελία εναντίον των τριών παρατηρητών του τελικού Κυπέλλου που ήταν οι Κώστας Ντάσιος (Αχαΐας), Θωμάς Κάρτσακλας (Πρέβεζας) και Αντώνης Φωτεινός (Κυκλάδων). Αιτία αποτελεί η έκθεση-πρόκληση, καθώς δεν κατέγραψαν το παραμικρό, με αποτέλεσμα να τους διαψεύδουν πανηγυρικά τα βίντεο και οι φωτογραφίες.
Η υπόθεση με το κατηγορητήριο-σκάνδαλο έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί την Παρασκευή (18/05) ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ.
Αναλυτικά όσα προβλέπει το άρθρο 15, παράγραφος 4β:
4. Είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Επεισόδια στον εν γένει χώρο του
Γηπέδου.
Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια
ή μετά την λήξη του αγώνα, όπως και η δημιουργία επεισοδίων στα αποδυτήρια, στις
κερκίδες ή στον εν γένει χώρο του γηπέδου επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:
β) Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς
χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά
προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000)
έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων
χωρίς θεατές δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές και επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης
τριών (3) βαθμών.
Ο αγώνας που δεν άρχισε ή διακόπηκε οριστικά κατακυρώνεται υπέρ της ανυπαίτιας
ομάδας και από την υπαίτια ομάδα αφαιρούνται τρείς (3) βαθμοί από τον
βαθμολογικό πίνακα.
γ) Σε περίπτωση υποτροπής των ως άνω περιπτώσεων α΄ και β, σε επόμενο αγώνα της
ομάδας την ίδια αγωνιστική περίοδο, οι επιβληθείσες ποινές διπλασιάζονται.