Απαγόρευση δεκαετίας και βάλε…


Για την ιστορία της υπόθεσης: Για πρώτη φορά η ουσιαστική και τυπική απαγόρευση του κόλπου της μονομερούς ανανέωσης συμβολαίων ποδοσφαιριστών θεσμοθετήθηκε από την Ε.Π.Ο. πριν το 2008, επί προεδρίας Γκαγκάτση.
Όχι, δεν επρόκειτο για κάποια χριστιανική ενέργεια του πρώην προέδρου, αλλά για εξαναγκαστική εξέλιξη, καθώς προέκυψε μια έντονη αρχική απορία της FIFA για την έως τότε ισχύουσα διάταξη του Κανονισμού Ιδιότητας και Μετεγγραφών και ακολούθησε μια έγγραφη υπόδειξη προς την Ε.Π.Ο. για την έως τότε ισχύουσα διάταξη, που έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους ποδοσφαιριστές απέναντι στις ομάδες.
Κι επειδή η FIFA είναι, όσο και αν ακούγεται παρανοϊκό, ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος υπερασπιστής των εργασιακών δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστών έκοψε, με μια κίνηση μόνο, τον βήχα των έξυπνων της ελληνικής αγοράς και τελείωσε το παραμύθι με δύσκολο για τους τότε προέδρους τέλος.
Πάνω από δέκα χρόνια, λοιπόν, ισχύει αυτή η απαγόρευση, της μονομερούς ανανέωσης συμβολαίων ποδοσφαιριστών. Μάλιστα απαγορεύεται ακόμη και η αναφορά του όρου «μονομερής ανανέωση» στον ισχύοντα τύπο συμβολαίων.
Τώρα πως γίνεται μια απαγόρευση δεκαετίας να απασχολεί σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο και να καθίσταται μάλιστα κεντρικό θέμα είναι «από τα άγραφα».. Αλλά, στο Ελλάντα δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς για ο,τιδήποτε λέγεται και γράφεται.