Σε δεύτερη ανάγνωση…




Οι ειδήσεις από τη συνάντηση FIFA-ΕΠΟ με αντικείμενο την έκθεση Χούμπελς για grexit, το οποίο «δεν θα γίνει» ( σύμφωνα με τους ειδικούς), αλλά την επόμενη εβδομάδα συζητείται στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ομοσπονδιών της FIFA.


Την επίσημη εκδοχή της συνάντησης Ινφαντίνο –Γραμμένου στην έδρα της FIFA  την περιέφεραν σε διάφορες γωνίες του παγκόσμιου ιστού επίσημα παπαγαλάκια. Σύμφωνα με αυτά  « ο πρόεδρος της FIFA παρέπεμψε όλες τις εξελίξεις, σχετικά με την πρόταση της, υπό τον κ. Χούμπελς, Επιτροπής Παρακολούθησης της Ε.Π.Ο., στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ομοσπονδιών την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις επί της πρότασης Χούμπελς για προσωρινή αναστολή της ιδιότητας μέλους της Ε.Π.Ο. υπό το βάρος των όσων συνέβησαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο το τελευταίο διάστημα».
Σε απλά ελληνικά ο κ. Ινφαντίνο άκουσε με μεγάλη προσοχή τις αιτιάσεις του κ. Γραμμένου στη διάρκεια μιας συνάντησης που η Ε.Π.Ο. ζήτησε, γονυπετής σχεδόν, ώστε να καλύψει επικοινωνιακά την πλήρη αφωνία της και να στηρίξει το αφήγημα «της σοβαρής ομοσπονδίας που διαλέγεται θεσμικά μόνο με τη διεθνή ομοσπονδία και όχι με κραυγές και αναθέματα στο διαδίκτυο» και … τον έστειλε από εκεί που ήρθε. Δεν υποσχέθηκε τίποτε, δεν προσέφερε την παραμικρή ελπίδα, δεν κατευόδωσε τον συνομιλητή του με την παραμικρή διαβεβαίωση. Παρέμεινε έως το τέλος απολύτως θεσμικός και ο ίδιος και ανέθεσε τη δουλειά στην οικεία επιτροπή.
Ο κ. Γραμμένος προσπάθησε να πείσει τον κ. Ινφαντίνο για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου και να τον διαβεβαιώσει για την σίγουρη επιτυχία «των συγκλονιστικών και εξαιρετικά πρωτοποριακών προτάσεων» που διαβίβασε στον κ. Χούμπελς. Ειδικά η πρόταση υπ΄αριθ. 4 «για τη μια και μόνη αναβολή που θα δίνεται πλέον στην εκδίκαση των υποθέσεων» συνδυασμένη με την προοπτική να μεταφερθεί, από το καλοκαίρι και ενόψει του νέου πρωταθλήματος, η έδρα των πειθαρχικών επιτροπών στα δικαστήρια της Ευελπίδων (!!!!!) «γέμισαν ελπίδες» τον πρόεδρο της FIFA.
Σε απλά ελληνικά όσα είπε ο κ. Γραμμένος, συνάρτηση των όσων σκέφθηκε συσκεπτόμενος με τους ειδικούς συμβούλους του, δεν διαφοροποίησαν, ούτε κατ΄ελάχιστο, την εικόνα που έχει σχηματίσει η διεθνής ομοσπονδία για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την εκλεγμένη διοίκηση του. Το θεωρεί αναξιόπιστο και την θεωρεί αδύναμη ( ίσως και ανίκανη) να ελέγξει τις εξελίξεις, να διοικήσει με πνεύμα και γράμμα ποδοσφαιρικό και να διαχειριστεί την ένταση και τις αντιπαραθέσεις με οδηγό το καταστατικό και τους κανονισμούς. Με άλλα λόγια θεωρεί την Ε.Π.Ο. ελεγχόμενη από μερίδα των αντιπαρατιθέμενων ομάδων συμφερόντων και για το λόγο αυτό αποδίδει στις διαβεβαιώσεις της ανάλογη αξία. Η αναφορά του, άλλωστε, στην αδυναμία της Ε.Π.Ο. να ελεγχθούν οι τέσσερις μεγάλες Π.Α.Ε. αυτό το νόημα είχε, με δεδομένη την ακραία ενόχληση της διεθνούς ομοσπονδίας από την εικόνα του περιφερόμενου εντός του αγωνιστικού χώρου οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη, για την οποία η FIFA δεν πείθεται πως ήταν μια ατυχής στιγμή.
Η σημαντικότερη εξέλιξη όμως είναι άλλη. Ο κ. Ινφαντίνο δεν έδειξε πλέον να ακούει με ευχαρίστηση να κατατίθεται από εκλεγμένο πρόεδρο εθνικής ομοσπονδίας μια εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου που θυμίζει έντονα κρατική υπηρεσία, από την οποία το μόνο που λείπει είναι ο τυπικός διορισμός του προέδρου και της διοίκησης από το κράτος.
Για τον πρόεδρο της FIFA η περίοδος που όλα όσα έκανε η κυβέρνηση ήταν «καλώς καμωμένα» δείχνει να έχει παρέλθει. Αναγνωρίζει προβλήματα του αθλήματος, τα οποία γιγαντώθηκαν την τελευταία διετία, αποδέχεται ότι, μια διευρυμένη κρατική παρέμβαση σε κάποιους τομείς (φαινόμενα βίας κ.λ.π.) ήταν, για μια περίοδο και ως ένα βαθμό, δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα, έχει πειστεί, πως με βάση  γεγονότα βίας πλέχθηκε ένας κυβερνητικός ιστός ελέγχου γύρω από το άθλημα και πλέον έχει αρχίσει και διαμορφώνει ένα νέο και καθαρά ποδοσφαιρικό αφήγημα.
Ρήτρα Ανεξαρτησίας λέγεται και όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο μπαίνει στην κουβέντα, αρχής γενομένης από την αρχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ομοσπονδιών της FIFA όπου θα τεθούν προς συζήτηση, για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ευρύτερα ζητήματα που ακουμπάνε τον έντονα κρατικό χαρακτήρα του και την κάκιστη δημόσια εικόνα του. Ότι η Ε.Π.Ο. θα είναι παρούσα «για να υπερασπιστεί τις ενέργειες της» δεν είναι βέβαιο πως είναι για καλό της. Κύκλοι της Επιτροπής Ομοσπονδιών της FIFA αναρωτιούνται τι άλλο μπορεί να πει η Ε.Π.Ο. για να δικαιολογήσει τον απόλυτο διασυρμό ενός πανελληνίως χλευαζόμενου πρωταθλήματος. Διότι το γνωστό πακέτο προτάσεων είχε μια μάλλον ασυνήθη αντιμετώπιση…
Κι επειδή εύκολα μπορεί να ξεφύγει η κουβέντα και να αρχίσουν περίεργες ερωτήσεις χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ακόμη μεγαλύτερη εσωτερική αναζήτηση στην ομοσπονδία αν πρέπει, τελικά, να παραστεί στη συνεδρίαση αυτή ή να επικαλεστεί προετοιμασίες για τον Τελικό Κυπέλλου, που έτσι ή αλλιώς θα αποτελέσει πρόκριμα.
Υ.Γ. Καταπληκτικό; Κύκλοι του Υφυπουργείου Αθλητισμού (και όχι της Ε.Π.Ο., τυπικά τουλάχιστον) διέρρεαν αμέσως μετά τη συνάντηση Ινφαντίνο-Γραμμένου αποφασισμένο grexit για  την περίοδο τέλη Μαίου με αρχές Ιουνίου…