Σε… παρωδία εξελίσσεται η δίκη για την Κάρτα Υγείας της ΕΠΟ – «Έπαιξε μπάλα» μέχρι και ο Πλατινί!

***Αποκαλύψεις για τα βαριά ονόματα που λείπουν από το κατηγορητήριο
Με την κατάθεση του τελευταίου μάρτυρα υπεράσπισης των κατηγορουμένων, πρώην γραμματέα και διευθυντικού στελέχους της ΕΠΟ Χρήστου Υφαντή, ολοκληρώθηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών η πρώτη φάση της δίκης για την Κάρτα Υγείας ποδοσφαιριστή, της γνωστής υπόθεσης που «γκρέμισε» το προηγούμενο καθεστώς στην ομοσπονδία, για να αναλάβει η τωρινή… εξυγίανση. Μία καθαρά ιδιωτική διαφορά ανάμεσα σε μία εταιρεία, κι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως η ΕΠΟ, χωρίς την παραμικρή οικονομική εμπλοκή της πολιτείας, η οποία ωστόσο κατηγορεί τους εμπλεκόμενους με την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας.

www.flogasport.gr
Γράφει ο Ντίνος Κούλης


Όπως αναμενόταν, βέβαια, η διαδικασία εξελίσσεται σε δικαστική… παρωδία, κάτι που αποδείχτηκε και σήμερα με την κατάθεση του Χρήστου Υφαντή, ο οποίος περιέγραψε με λεπτομερή τρόπο τα όσα συνέβησαν από το 1999 μέχρι και το 2013, οπότε και καταγγέλθηκε τελικά η σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία  από πλευράς ΕΠΟ λόγω μή υλοποίησης του έργου.
Ο Υφαντής εξήγησε στους δικαστές, αλλά και στον ιδιαίτερα αυστηρό εισαγγελέα, ότι επρόκειτο για ένα άκρως πρωτοποριακό έργο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τα διεθνή δεδομένα, που εάν τελικά υλοποιούνταν, θα έμενε στην ιστορία ως το σημαντικότερο έργο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ακόμα και τώρα μπορεί να επανακκινήσει η διαδικασία λειτουργίας του από πλευράς υφυπουργείου αθλητισμού, εφόσον ξεπεραστούν τα «αγκάθια» που έμπαιναν στο δρόμο της υλοποποίησης.
ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΑΝΤΗ
Ο Υφαντής κατέθετε περίπου για τέσσερις ώρες και μεταξύ άλλων έκανε δύο μεγάλες αποκαλύψεις. Η πρώτη είχε να κάνει με τον λόγο ματαίωσης της συνέντευξης τύπου που είχε προγραμματιστεί για την παρουσίαση του πρότζεκτ της Κάρτας Υγείας ανάμεσα στην ΕΠΟ και τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
«Μας πήρε τηλέφωνο ο κύριος Αβραμόπουλος την προηγούμενη μέρα της συνέντευξης και μας είπε ότι επικοινώνησε μαζί του ο τότε υφυπουργός αθλητισμού κ. Γιώργος Ορφανός και ότι του είπε να ακυρώσει την παρουσίαση, κατόπιν και της σχετικής έγκρισης από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή», επειδή βρίσκονταν σε κόντρα με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ, επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση, Βασίλη Γκαγκάτση.
Όσο για τους λόγους που του ζήτησε να μην προχωρήσει, σύμφωνα με τον Υφαντή, ο Αβραμόπουλος είπε ότι ο Ορφανός ήθελε να το κάνει συνολικά για όλες τις ομοσπονδίες και όχι αποκλειστικά για το ποδόσφαιρο, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως το έκανε ουσιαστικά επειδή ο Γκαγκάτσης προερχόταν από την εκλογή του περιφέρεια (Θεσσαλονίκη) και ο Ορφανός ήθελε να του… κόψει την φόρα που είχε πάρει ο «αυτοκράτορας» μετά την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική.
Η 2η μεγάλη αποκάλυψη του Υφαντή, είχε να κάνει με τις… απουσίες των μελών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τα οποία συνυπόγραψαν την Κάρτα Υγείας, αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν στο κατηγορητήριο.
Οι αποκαλύψεις έγιναν κατόπιν των πιέσεων που ασκήθηκαν από το εδώλιο των κατηγορουμένων για αναφορά των ονομάτων, που όπως υποστήριξε ο Υφαντής «μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση βλέποντας μόνο τον κύριο Καλογιάννη στους κατηγορούμενους από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά όχι τους υπόλοιπους», για να προσθέσει ότι «δεν θέλω να πω  ονόματα γιατί είναι πολύ…. βαριά». Κατόπιν πιέσεων εκ μέρους των κατηγορουμένων, ιδίως του πρώην προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη που του έκανε και το σχετικό ερώτημα, αλλά και από τον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου, ο Υφαντής είπε τα ονόματα…
«Ο κύριος Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο κύριος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο κύριος Πέτρος Κόκκαλης, ο κύριος Κώστας Πηλαδάκης…», για να ακουστεί από πίσω του «Θεοδωρίδης» και να επιβεβαιώσει ο Υφαντής «ναι φυσικά και ο κύριος Θεόδωρος Θεοδωρίδης», οι οποίοι εγκωμίαζαν την Κάρτα Υγείας και «συνυπέγραψαν» την υλοποίησή της, είτε την αρχική, είτε τις ανανεώσεις, όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, συμμετέχοντας στις σχετικές συνεδριάσης του ΔΣ της ΕΠΟ για λογαριασμό της Superleague.
«Από την στιγμή, όμως, που δεν ευθύνεται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αν και επαινούσαν όλοι τους, απορώ γιατί να βρίσκεται εδώ ο κύριος Καλογιάννης», ως τότε πρόεδρος της Football League, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υφαντής.
Σε αυτό το σημείο η Φλόγα των Σπορ σας αποκαλύπτει τις παρουσίες στην πρώτη έγκριση που έκανε το ΔΣ της ΕΠΟ για την Κάρτα Υγείας:


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ

ΑΝΑΨΕ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ Ο… ΠΛΑΤΙΝΙ
Ο εισαγγελέας της έδρας επέμεινε πολύ στους λόγους που η ΕΠΟ αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο για την υγεία των ποδοσφαιριστών λέγοντας μάλιστα με ειρωνικό τρόπο ότι «εδώ αυτά δεν τα έχουν ούτε στο εξωτερικό, δεν παίζουμε μόνο εμείς εδώ στην Ελλάδα ποδόσφαιρο», με τον Υφαντή να του απαντάει πως γι’ αυτο η τότε διοίκηση της ΕΠΟ έλαβε συγχαρητήρια επισήμως ακόμα και από την UEFA.
«Ποιος ήταν τότε πρόεδρος στην UEFA;;;», ρώτησε επιτακτικά τον Υφαντή ο εισαγγελέας για να ακούσει τον μάρτυρα να λέει «ο Πλατινί» και να πει «ποιος, αυτός που…;;;», εννοώντας την τιμωρία τριών ετών που του επιβλήθηκε για την… καθυστερημένη του αμοιβή από τον Μπλάτερ. Σε εκείνο το σημείο επικράτησε ένταση στην αίθουσα με τον δικηγόρο αρκετών εκτων κατηγορουμένων κ. Μάχα να ενίσταται έντονα λέγοντας «ε, δεν ήρθαμε εδώ να δικάσουμε τον Πλατινί;» και κατόπιν των διαμαρτυριών και από τους υπολοίπους, ο εισαγγελέας ανακάλεσε τον υπαινιγμό για τον πρώην πρόεδρο της UEFA.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η αθλητική Φλόγα ήταν το μοναδικό ΜΜΕ της Ελλάδας που κάλυψε την σημερινή δίκη, αφού η… αποστολή όλων εκείνων που έδωσαν όλες αυτές τις επικοινωνιακές μάχες, οι οποίες οδήγησαν στην σημερινή δίκη για την Κάρτα Υγείας, ολοκληρώθηκε με το «ξήλωμα» της διοικήσεως Γκιρτζίκη.
Στα μέσα της συνεδρίασης ήρθε και ένας ακόμη δημοσιογράφος του κρατικού ραδιοφώνου και παρακολούθησε κάποιο μέρος της δίκης, ενώ με την ολοκλήρωσή της σημερινής διαδικασίας μπούκαρε στην αίθουσα κι ένας ακόμα γνωστός δημοσιογράφος που έχει και τηλεοπτική εκπομπή που παραπέμπει στην περίπτωση, ο οποίος ωστόσο όλη την προηγούμενη ώρα έκανε βόλτες στο εφετείο και δεν άκουσε τίποτα απ’ όσα έλεγε ο Υφαντής στην κατάθεσή του.
Τα συμπεράσματα που βγάλαμε από την κατάθεση Υφαντή, ο οποίος αντέκρουσε με επιχειρήματα την βασιμότητα των κατηγοριών που βαραίνουν τους εμπλεκόμενους στην σημερινή δίκη και τα οποία δεν «απαντήθηκαν» σε καμία περίπτωση είτε από τον εισαγγελέα της έδρας, είτε από την μάλλον… αδιάβαστη πολιτική αγωγή, είτε από τους δικαστές του εφετείου, ήταν τα εξής:
1) Η Κάρτα Υγείας ήταν ένα πρωτοποριακό σχέδιο για τα ελληνικά δεδομένα που λόγω πολιτικών και τοπικών προβλημάτων (με γιατρούς, δήμους, υπουργικές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν, άδειες), κόλλησε στην εφαρμογή του.
2) Το ελληνικό κράτος δεν υπέστη καμία οικονομική ζημιά, αφού είχε πάψει να επιχορηγεί την ΕΠΟ.
3) Λείπουν τα «βαριά ονόματα» από το κατηγορητήριο, αν και ενέκριναν το σχέδιο.
4) Παρωδία, διότι δεν φαίνεται να προκύπτει από πουθενά, όχι απόδειξη, ούτε η παραμικρή ένδειξη χρηματισμού ενός ή, περισσοτέρων εκ των κατηγορουμένων, από χρήματα που αφορούν τις συγκεκριμένες συμβάσεις με την εταιρεία, όπως και καμία σχέση στελεχών της εταιρείας με τους κατηγορούμενους.
5) Ο εισαγγελέας της έδρας αναζητά διαρκώς αφορμές για να θίξει και να υποβιβάσει την απόφαση για την δημιουργία της Κάρτας Υγείας και πιάνεται από το παραμικρό, αλλά το μόνο που καταφέρνει μέχρι στιγμής είναι μόνο να τηρεί τα… προβλεπόμενα ενός αυστηρού εισαγγελέα έδρας που ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα.
6) Ο πρόεδρος του Εφετείου ασχολείται πολύ σοβαρά με την υπόθεση ξεψαχνίζοντας όλες τις παραμέτρους και διευθύνει μαεστρικά τη δίκη, στην οποία σήμερα έφτασε μέχρι στο να επαναφέρει στην τάξη τον εισαγγελέα έδρας με τους υπαινιγμούς του για τον Πλατινί εξαναγκάζοντάς τον, να το πάρει πίσω.
7) Κι όλα αυτά, την ώρα που ΓΓΑ και ΕΠΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναφοράς και λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος, με τον εξοπλισμό να «αραχνιάζει» στα ενωσιακά γήπεδα και είναι άμεσα διαθέσιμα ως προς την επανεκκίνηση της διαδικασίας, κάτι που φαίνεται να προχωράει με την ίδια εταιρεία που έχει παραδώσει τα μηχανήματα των μετρήσεων, αλλά πλέον με διαφορετική διοίκηση στην ομοσπονδία (κατά κόσμον αρεστή στην σημερινή κυβέρνηση).
8) Πήγαν να κάνουν καλό, βρήκαν και τον μπελά τους.
Υπενθυμίζουμε ότι η λίστα με τους κατηγορουμένους περιλαμβάνει τους πρώην προέδρους της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση (σημερινός διευθυντής της Superleague), Σοφοκλή Πιλάβιο, Γιώργο Σαρρή και Γιώργο Γκιρτζίκη και τα πρώην μέλη των διοικήσεων της ΕΠΟ Βασίλη Χατζηαποστόλου, Γιώργο Σιντώρη, Αριστείδη Σταθόπουλο, Νίκο Φύριο, Γιάννη Σιγάλα, Νίκο Ανασόπουλο (είχε ψηφίσει μάλιστα λευκό, όπως φαίνεται στο πρακτικό), Σωκράτη Παπαδόπουλο (που όπως θα δείτε και στο πρακτικό είπε «όχι»), Θόδωρο Φωτίου, Γιάννη Δεσύλα, Γιάννη Καλύβα, Χρήστο Σάββα, Βασίλη Μάντζιο, Βαγγέλη Τοπολιάτη, Γιώργο Καραμελίδη, Βαγγέλη Μαζαράκη, Σπύρο Καλογιάννη, Γιάννη Οικονομίδη και Νίκο Προύντζο.
Μετά την κατάθεση Υφαντή, η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 26-27 Απριλίου με τις απολογίες των κατηγορουμένων…