«Τυφλοί» διαιτητές στην Superleague

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΙΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Στις 17 Μαΐου 2017 για την 2η αγωνιστική των πλέι οφ έπαιξαν στη Λεωφόρο, Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 0-3 (άνευ αγώνα) και πετάχτηκε ένα κουτάκι μπύρας στον τεχνικό του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ιβιτς (54’), ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος κτλ, κτλ, κτλ.  Όμως, ο διεθνής διαιτητής, Γιώργος Κομίνης (Θεσπρωτίας) δεν έγραψε τίποτα στο φύλλο αγώνα, παρά ότι τον πληροφόρησαν για αυτό, αν και διέκοψε οριστικά το ματς «λόγω γενικής σύρραξης των παικτών», κάτι που φυσικά δεν προβλέπεται!
Αν προβλεπόταν θα το είχε κάνει και προχθές το βράδυ ο διαιτητής του αθηναϊκού ντέρμπι (ΠΑΟ-ΑΕΚ 1-1) Χάρης Καλογερόπουλος (Αθηνών), καθώς επήλθε σύρραξη μετά από «κοκοραμαχία» μεταξύ Βιγιαφάνιες, Λόπες στο 83’. Στο διάστημα αυτής αποβλήθηκε ο τεχνικός της ΑΕΚ, ο οποίος εγκατέλειψε τον πάγκο του και έτρεξε στην… εστία φωτιάς. «Διαπληκτίστηκε με αντίπαλο», έγραψε στο φύλλο αγώνα. Ούτε αυτός είδε κάτι. Ολόκληρο κωλοδάκτυλο ακολούθησε από τον Χιμένεθ στην εξέδρα των οπαδών του ΠΑΟΚ, όμως όπως ο Κομίνης και οι συνεργάτες του, έτσι και ο Καλογερόπουλος με τους δικούς του… αμολούσαν αετό.
Και μετά περιμένουμε από τέτοιους διαιτητές που είναι και διεθνείς να παίρνουν σωστές αποφάσεις σε κρίσιμες φάσεις. Καμία σωτηρία, από τη στιγμή που τα θαλασσώνουν στα εύκολα.
Τέτοιες παραλείψεις δεν εκθέτουν μόνο τους ίδιους, είναι φανερό ότι δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Εκθέτουν και την ΚΕΔ που δεν παίρνει μέτρα για να μην επαναληφτούν τέτοια περιστατικά. Ο Κομίνης συνεχίζει, ούτε ο Καλογερόπουλος πρόκειται να τιμωρηθεί, «επειδή τα πήγε καλά στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1».
Αν οι διαιτητές δεν βλέπουν τίποτα, τότε δεν κάνουν για διαιτητές. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Καλύτερα να φύγουν για να βάλουν άλλους που πιθανόν να το βλέπουν. Και για να μην κάνουν τίποτα ξεφτιλίζονται ομαδικώς (και οι διαιτητές και η ΚΕΔ).
Καληνύχτα σας, ανίκανοι…

Ξεφτιλίζει τους ρέφερι
Ουδείς από τους ρέφερι μπορεί να… μαζέψει τον Χιμένεθ, ενώ δεν τον αποβάλλουν κιόλας! Στη Νέα Σμύρνη (Πανιώνιος-ΑΕΚ 0-1), ο Μάνταλος (διεθνής κι αυτός) τον άφηνε να μπαίνει στο γήπεδο, να τρέχει δεξιά κι αριστερά, εκτός της τεχνικής γραμμής και πάλι καλά που δεν του ζήτησε και συγγνώμη για να του κάνει παρατηρήσεις. Στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-0 στο 8’ υπέδειξε στον Αρετόπουλο (κι αυτός διεθνής) να δείξει κάρτα στον Μάτος, επειδή χτύπησε τον Αραούχο, συνέχισε το… σόου του, για να αποβληθεί τελικά στις καθυστερήσεις, επειδή διαμαρτυρήθηκε έντονα στον τέταρτο, Παπαπέτρου. Ξεφτιλίζει ή όχι τους ρέφερι;

Κωμωδία
Μόνο ο ίδιος ο Καλογερόπουλος γνωρίζει αν σφύριξε ή όχι για να εκτελεστεί το κόρνερ του Χίλιεμαρκ από το προήλθε το γκολ του Παναθηναϊκού. Πάντως, στο βίντεο δεν φαίνεται να κάνει κίνηση με το χέρι, ακούγεται ένα σφύριγμα που μπορεί να προήλθε και από την εξέδρα και υπάρχει πιθανότητα ακόμη και με αυτό το σφύριγμα ο παίκτης του Παναθηναϊκού να έχει ήδη εκτελέσει το κόρνερ!

Αμφιβολίες
Ούτε ο Καρατζάς (Εύβοιας) κατάλαβε τι συνέβη στη φάση του 1-0 υπέρ του ΠΑΟ. Για αυτό και ρώτησε τον Καλογερόπουλο στα αποδυτήρια αν πράγματι σφύριξε στην εκτέλεση του κόρνερ. Αυτό έλειπε να μην του απαντούσε καταφατικά ο Αθηναίος ρέφερι. Πάντως, κανείς από τους παίκτες της ΑΕΚ δεν διαμαρτυρήθηκε και για αυτό … γλίτωσε ο ρέφερι.

Πρόληψη
Για να δείτε ακόμη και η σύρραξη μεταξύ των παικτών, όπως με τον Λόπες και τον Βιγιαφάνιες αποτελούν ευθύνη και του διαιτητή, μεταφέρουμε τις παρατηρήσεις του Καρατζά (Εύβοιας) στον Καλογερόπουλο. «Την επόμενη φορά να σφυρίζεις γρήγορα τα φάουλ. Πρέπει να ενεργείτε προληπτικά. Μην αφήνετε να δημιουργούνται εστίες έντασης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Oμως, αυτό είναι και θέμα προσωπικότητας του κάθε διαιτητή, καθώς κρίνεται και για αυτό.

Ο υπουργός
Ο Βασιλειάδης, που έστω και… χλιαρά, αποδοκίμασε την χουλιγκάνικη ενέργεια του Χιμένεθ, τι άποψη έχει για το γεγονός ότι οι διαιτητές δεν βλέπουν και δεν γράφουν τίποτα στο φύλλο αγώνα για περιστατικά που προκαλούν την κοινή γνώμη; Εχει ή δεν έχει τελικά άποψη για τη διαιτησία; Γιατί δεν ζητεί να φύγουν όσοι προκαλούν;

Ζβάιερ = Αδικίες
Γνωστός είναι ο Γερμανός Φέλιξ Σβάιερ που όρισε η UEFA στο αυριανό παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Λισσαβώνα με την Σπόρτινγκ για την 5η αγωνιστική του Champions League. Ο 36χρονος ρέφερι είχε σφυρίξει και το πρώτο ματς με τη Ριέκα (2-1), όπου έπρεπε να αποβάλει νωρίτερα απ’ τον Ζούτα- τον Μάλες, για ένα «φράγμα» στον Μάριν εκτός περιοχής και να καταλογίσει πέναλτι στο κράτημα του Μπεν απ’ τον Ελεζ στο φινάλε.

«Φοβίζουν» οι Γερμανοί
Από τη σεζόν 1999-00 Γερμανοί ρέφερι σφύριξαν δέκα ματς του Θρύλου (τέσσερις νίκες, πέντε ήττες και μία ισοπαλία). Παρότι φέτος στο Γιουβέντους-Ολυμπιακός 2-0 ο επίσης Γερμανός Στίλερ (φωτ.) σεβάστηκε τους «ερυθρόλευκους» και δεν υπήρξαν παράπονα, όμως δεν ισχύει το ίδιο. Τελευταία περίπτωση στον αγώνα (17/09/13) με την Παρί στον Ναό (1-4), ο βοηθός του Μπριχ έπρεπε να καταλογίσει οφσάιντ τον Καβάνι στο πρώτο γκολ. Να μην θυμηθούμε τους Γκρέφε, Μερκ και Κρουγκ.


Μόνο ο Ολυμπιακός έχει νικήσει από τις ελληνικές ομάδες με διαιτητή τον Σβάιερ, συγκεκριμένα 2-1 τη Ριέκα. Τα δύο προηγούμενα ματς είναι του ΠΑΟΚ που δεν νίκησε σε κανένα, συγκεκριμένα: 23/10/14 ΠΑΟΚ-Φιορεντίνα 0-1 (όμιλοι Europa League), 07/11/13 Μακάμπι Χάιφα-ΠΑΟΚ 0-0 (όμιλοι Europa League). Στην ελίτ κατηγορία ανέβηκε τον περασμένο Ιούνιο.

 Ο Σβάιερ γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1981 και είναι διεθνής από το 2012. Με τη διαιτησία ασχολείται από το 2004 και στην Μπουντεσλίγκα ανέβηκε το 2009. Ομως, είχε γίνει γνωστός από το 2004 λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Χόιτσερ, διότι τιμωρήθηκε με ποινή έξι μηνών, αφού αν και ήταν γνώστες του, δεν το κατήγγειλαν έγκαιρα. Όπως διαπιστώνετε η καριέρα του εξελίχθηκε.