Οι τεράστιες ευθύνες έχουν και ονόματα και ας μην τις αναλαμβάνει ο Περέιρα


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Το… alert εξακολουθεί να είναι ενεργό, καθώς ο Βίτορ Μέλο Περέιρα βλέπει τη διαιτησία να πάει από το κακό στο χειρότερο και ο Πορτογάλος να μην παίρνει θέση. Φυσικά δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός που μονίμως αδικείται, καθώς δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι στα μισά παιχνίδια της 7ης αγωνιστικής έγιναν εξόφθαλμα λάθη που διαμόρφωσαν αποτελέσματα. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι καταγγελίες, επαναλαμβάνουμε όχι μόνο από τους Πειραιώτες, για δράση… παράκεντρων και εξωθεσμικών κύκλων και όχι μόνο, οι οποίοι επηρεάζουν καταστάσεις στη διαιτησία.
Ειδικότερα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής που αλλοιώθηκαν αποτελέσματα είναι τα εξής: 1) Η ΑΕΚ ευνοήθηκε συστηματικά και στην Ξάνθη (από τον νέο διεθνή διαιτητή Παπαδόπουλο και το επίσης διεθνή βοηθό Σίπκα),
2) Χοντρά λάθη έγιναν και στο Παναθηναϊκός-Λάρισα 2-1 (από τους Κουτσιαύτη, Καραβασίλη), καθώς αλλοίωσαν αποτέλεσμα, αδικώντας την ΑΕΛ
3) Από τον Στυλιαρά που απέβαλε λάθος παίκτη του Αστέρα στο Περιστέρι (1-0),
4) Από τον Καλογερόπουλο που έσπευσαν να τον επαναφέρουν γρήγορα παρότι αδίκησε τον Ολυμπιακό στην Ξάνθη αλλά τους εξέθεσε στην Ριζούπολη (Απόλλων-Κέρκυρα 0-0).
Παρότι η διαιτησία βρίσκεται στο κάδρο, θυμηθείτε ότι χθες ζητήσαμε από τον Πορτογάλο, με αφορμή το θόρυβο και την παραπληροφόρηση για τους κανονισμούς, να πάρει θέση αν ήταν σωστό το πέναλτι στον Φορτούνη που καταλόγισε ο Ευαγγέλου (Πανιώνιος-Ολυμπιακός 3-4) και αν ο Βράνιες σκόραρε από θέση οφσάιντ. Όμως, ο αρχικά ομιλητικός Περέιρα δείχνει ότι δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για τους Κουκουλάκη, Τριτσώνη είναι γνωστό αφού την προηγούμενη σεζόν τα έκαναν «μαντάρα» και παρόλα αυτά ο επικεφαλής της ΚΕΔ τους επέλεξε για συνεργάτες του, αποδεικνύοντας ότι ούτε ο ίδιος θέλει αμερόληπτη διαιτησία, κάτι που αποδείχθηκε με τους πίνακες που έβγαλε αφού έμειναν όλα τα «εργαλεία» του συστήματος και φαγώθηκαν όσοι δεν τους είχαν προσκυνήσει) αλλά φαίνεται και από τους ορισμούς.


Σκοτάδι
Ακόμη κι αν τον έβαλε η FIFA, πλέον αμφιβάλλουμε και για αυτό επειδή με βάση τους πίνακες που βγήκαν και τους ορισμούς, φαίνεται σαν επιλογή του συστήματος για να έχουν άλλοθι και να λυμαίνονται τη διαιτησία, σίγουρα η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα διαφωνεί με το… σκοτάδι που έχει επιβάλει ο Περέιρα στην λειτουργία της ΚΕΔ. Κανονικά για να μην δημιουργούνται συνειρμοί επιβάλλεται η διαιτησία να είναι διάφανη.


Εξηγούμε
Τι εννοούμε με τα περί διαφάνειας; 1) Κανείς δεν ξέρει ποιος κάνει τους ορισμούς όχι μόνο της Λίγκας αλλά και των υπολοίπων κατηγοριών (FL, Γ’ Εθνική, Πρωταθλήματα Νέων), 2) Η Λίγκα έκανε πρόταση για επιπρόσθετους διαιτητές και αν υπάρχει ενδεχόμενο η αρχή να γίνει από τον αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, ο Περέιρα δεν απάντησε.


Φανφάρες
Το παν στη διαιτησία είναι η φιλοσοφία των ορισμών και να μην υπάρχει ασυλία. Είναι… φανφάρες ότι οι επιπρόσθετοι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, απλά θυμηθείτε τι έγινε στους προημιτελικούς και στον τελικό του Κυπέλλου. Τα ίδια ισχύουν και για το VAR (Video Assistant Referee) που δοκιμάζεται στο εξωτερικό αλλά υπάρχει ενδεχόμενο η FIFA να το απορρίψει και να μην το βάλει στο μουντιάλ.


Τα χάλια
Η διαιτησία είναι σε μαύρα χάλια από την έναρξη του πρωταθλήματος, κατάσταση που συνεχίζεται και από την εποχή των Τριτσώνη, Κουκουλάκη. Η λέξη εξυγίανση γελοιοποιήθηκε και πλέον γελάει το σύμπαν (σ.σ. την καλημέρα μας στον Βασιλειάδη) όταν κάποιος μιλά για εξυγίανση. Θυμηθείτε τις καταγγελίες (Σάββας Θεοδωρίδης, Κούγιας, Αστέρας Τρίπολης, Απόλλων κτλ). 


(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 18/10/2017)