«Χάος στην Ελλάδα, η επιτροπή της FIFA αδυνατεί να “καθαρίσει” το ποδόσφαιρο»

ΠΗΓΗ: www.gavros.gr

Στη… φόρα έβγαλε τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου η ιστοσελίδα «insideworldfootball», η οποία αναφέρει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χαοτική και η επιτροπή παρακολούθησης της FIFA αδυνατεί να «καθαρίσει» το ποδόσφαιρο!
Μάλιστα, στο εν λόγω άρθρο γίνεται αναφορά και στην ομιλία του Περέιρα προς τους διαιτητές, στην οποία ανέφερε ότι το «75% των παιχνιδιών της δεύτερης κατηγορίας είναι ύποπτα για χειραγώγηση»!
Παράλληλα, το δημοσίευμα του «insideworldfootball», αναφέρει ότι η επιτροπή παρακολούθησης της FIFA συνεργάζεται με ανθρώπους που θα μπορούσαν να αντικρουόμενα συμφέροντα, όπως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Αλέξης Δέδες.
Μάλιστα, η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που αποφασίζουν για τους ορισμούς των διαιτητών σε Super League και Football League υπάρχουν και κάποιοι που το όνομά τους έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο «Koriopolis».
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
«Μετά από ένα χρόνο εποπτείας από την επιτροπή της FIFA, το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει να βρίσκεται σε χειρότερη θέση, από όταν η FIFA ανέλαβε τον έλεγχο. Τα νέα στοιχεία αναφέρουν ότι το 75% των παιχνιδιών της δεύτερης κατηγορίας, είναι ύποπτα για χειραγώγηση. Σε μια χώρα όπου η ποδοσφαιρική αντιπαλότητα συνεχώς πολώνεται και πολιτοκοποιείται ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες και τις αποφάσεις της ομοσπονδίας, ο ρόλος της FIFA εμφανίζεται να ενεργεί περισσότερο με πολιτικά κίνητρα παρά να διασφαλίζει διαφανή και δίκαιο αθλητισμό στη χώρα.
Οι πληροφορίες για τα παιχνίδια που είναι ύποπτα για χειραγώγηση, παρέχονται από την Sportradar, η οποία παρακολουθεί τις ύποπτες τάσεις στοιχημάτων, χρησιμοποιώντας δεδομένα live στοιχημάτων.
Ο Πορτογάλος Βίτορ Μέλο Περέιρα, ο οποίος τοποθετήθηκε από την επιτροπή παρακολουθήσεις της FIFA για να αναλάβει τους ορισμούς στα επαγγελματικά πρωταθλήματα (Σούπερ Λίγκα, Football League) στη συνάντηση που είχε με τους διαιτητές ανέφερε: "Σύμφωνα με την ενημέρωση από την UEFA και την FIFA, το 75% των παιχνιδιών της Football League βρίσκονται υπό στοιχηματική διερεύνηση. Να είστε προσεκτικοί. Θα είμαι αμείλικτος. Οι διαιτητές δεν πρέπει να εμπλέκονται σε κάτι τέτοιο. Δεν θέλω να δω κανέναν από εσάς μέσα σε περιπολικό".
Παρά την προειδοποίηση, δεν υπήρξε καμία βελτίωση στην όλη κατάσταση αφού πάνω από 50 αναφορές έχουν διαβιβαστεί στην ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αυτή τη σεζόν, με τις περισσότερες να αφορούν την Football League, η οποία αδυνατεί να βρει τηλεοπτική στέγη και χορηγούς.
Εν τω μεταξύ, η FIFA συνεχίζει να δουλεύει με τα ίδια μέλη της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας που ήταν υπεύθυνα όταν ξεκίνησε η κρίση και ορισμένοι αναφέρουν ότι συνεχίζεται η ίδια κατάσταση.
Οι καταγγελίες για τα χειραγωγημένα παιχνίδια στην Ελλάδα είναι πολλές τα τελευταία χρόνια και μάλιστα πολλές από τις υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια. Η επιτροπή της FIFA έχει επικριθεί για την απόφασή της να συνεργαστεί με ανθρώπους που θα μπορούσαν να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, όπως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Αλέξης Δέδες. Επίσης, υπάρχουν ορισμένοι που έχουν συνδεθεί με το σκάνδαλο Koriopolis και πιθανότατα αποφασίζουν για τον ορισμό των διαιτητών.
Η εμπλοκή του Ελληνικού υπουργείου αθλητισμού, προκαλεί επίσης απορίες, με την προστασία που παρέχει σε ύποπτα ματς. Η Ελληνική Επιτροπή Αθλητισμού, αρνείται να αναγνωρίσει την υπηρεσία της Sportsradar (FDS), ως αποδεικτικό στοιχείο ώστε να αποδείξει ότι τα στημένα παιχνίδια υπάρχουν.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο, αποφάνθηκε πρόσφατα στην περίπτωση της Σκεντερμπέου, από τις εκθέσεις του FDS, ότι ήταν επαρκείς ενδείξεις χειραγώγησης παιχνιδιών, μια απόφαση που έγινε παγκοσμίως αποδεκτή. Μέχρις ότου η FIFA, αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την επιτροπή παρακολούθησης και το Ελληνικό Υπουργείο Αθλητισμού, επιτρέπει σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, δεν θα σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Το αυξανόμενο συναίσθημα σε όλο το ελληνικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, είναι ότι τα συμφέροντα δεν θα επιτρέψουν αυτό να συμβεί».