Νέες αποκαλύψεις για το Kαμμένος Gate


Από την Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου

Σε αποκαλύψεις προχωράει ο Ευθύμιος (Μάκης) Γιαννουσάκης στη νέα αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε (μετά την απόρριψη της προηγούμενης με οριακή πλειοψηφία 3-2 στα μέσα Ιουλίου) ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Πειραιά και η οποία πρόκειται να συζητηθεί το φθινόπωρο. Ο πρωτόδικα ισοβίτης για την υπόθεση του «Noor One» ξετυλίγει σε 114 σελίδες το κουβάρι του εκβιασμού που καταγγέλλει πως δέχθηκε προκειμένου να εμπλέξει στην υπόθεση της μεταφοράς δύο τόνων και 120 κιλών ηρωίνης με το δεξαμενόπλοιο τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από την παραμονή του («σε άθλιες συνθήκες») στις φυλακές Χαλκίδας.
Στη νέα αίτησή του, που κατέθεσε διά των πληρεξουσίων δικηγόρων του, Γιάννη Γλύκα, Φίλιππου και Χριστόδουλου Φίλια, ο Μ. Γιαννουσάκης αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης και μιλάει για τον ρόλο του προανακριτικού υπαλλήλου του Λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνης Τζίβα, του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, αλλά και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου. Ενα από τα νέα στοιχεία που επικαλείται αφορά ραντεβού που φέρεται να είχε κλείσει ο Παναγιώτης Χριστοφορίδης με τους υπουργούς Αμυνας Πάνο Καμμένο και Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.«Ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης έχει αδικηθεί από την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ίσως και χωρίς “ευθύνη” της σύνθεσής του. Με την παρούσα αίτηση, οι συνήγοροί του επιδιώκουμε τη μερική αποκατάσταση της προτέρας καταδικαστικής κρίσης μέσω της ανάδειξης της τεράστιας βοήθειάς του προς τις ελληνικές αρχές, της διαρκούς δοκιμασίας του από τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι και την πρωτοβάθμια κρίση, αλλά και των όσων πρωτοφανών ακολούθησαν με ψυχολογικές πιέσεις και άλλες μεθόδους, τη νομική αξιολόγηση των οποίων αναμένουμε σύντομα. Ο Ε. Γιαννουσάκης κινδυνεύει από πολλούς και βιώνει μια καθημερινή κόλαση λόγω της εμπιστοσύνης που έδειξε στην ελληνική πολιτεία και δικαιοσύνη, και μέχρι τώρα τίποτα από αυτά που δικαιούται δεν έχει λάβει. Πιστεύουμε ότι σε αυτή την αίτηση αναστολής η οριακή μειοψηφία θα μετατραπεί σε ομοφωνία υπέρ του δικαίου, του ορθού και νομικώς αιτιολογημένου» τονίζει στην «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ο δικηγόρος Γιάννης Γλύκας.
Δίκτυο εκβιαστών
«Είναι γνωστό τοις πάσι πλέον μετά και τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες ότι έχω πέσει θύμα εκβιασμού από ένα σύστημα ουσιαστικά παρακράτος» επισημαίνει ο Μ. Γιαννουσάκης στην πολυσέλιδη αίτησή του, προσθέτοντας: «Ολόκληρο δίκτυο εκβιαστών, μεταξύ των οποίων ανώτερα πολιτικά και άλλα στελέχη, με έχουν βάλει στο στόχαστρο και προσπαθούν πάση θυσία να μου αποσπάσουν συγκεκριμένη κατάθεση ενοχοποίησης και στοχοποίησης ενός αθώου». Στη συνέχεια εξηγεί: «Εχω βρεθεί ανήμπορος έως τώρα και αντιμέτωπος με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κυρία Τζίβα, τον ανακριτικό υπάλληλο του Λιμενικού κ. Χριστοφορίδη, τον υπουργό Πάνο Καμμένο αλλά και τον δημοσιογράφο Ευθύμιο Τριανταφυλλόπουλο, καθώς και άλλα άτομα ακόμα, τα οποία πιθανολογείται ότι βρίσκονται πίσω από αυτούς και με απειλούν με εξουθένωση με ισόβια καταδίκη, αλλά και με κόστος την ίδια μου τη ζωή, αν δεν συνεργαστώ να διευκολύνω με μια κατάθεσή μου την ενοχοποίηση του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, και παρά τα ολοφάνερα και αδιάσειστα στοιχεία εμπλοκής τους μέσω των εκβιασμών τους στην υπόθεσή μου, ακόμα δεν έχω λάβει ούτε την απομάκρυνσή τους από την υπόθεσή μου, ούτε την αξιοποίηση των όλων στοιχείων όπως θα έπρεπε. Η μοναδική κίνηση που έγινε μετά από καιρό ήταν ότι τρία συγκεκριμένα άτομα, τα οποία εγώ κατονομάζω ως εκβιαστές μου -δηλαδή ο λιμενικός Χριστοφορίδης Παναγιώτης, η προϊσταμένη Εισαγγελίας Πειραιά κυρία Τζίβα Ειρήνη, καθώς όμως και ο δημοσιογράφος Τριανταφυλλόπουλος Ευθύμιος, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεθόδευση των εις βάρος μου εκβιασμών- μετά τα αδιάσειστα στοιχεία εμπλοκής τους ως εκβιαστών εις βάρος μου, κλήθηκαν από τον κ. εισαγγελέα Εφετών Πειραιά με την ιδιότητα του υπόπτου για κατάχρηση εξουσίας. Τέλος, μετά το φως της δημοσιότητας που είδαν οι συνομιλίες του υπουργού Πάνου Καμμένου μαζί μου, αποδεικνύεται περίτρανα το παιχνίδι σκευωρίας εις βάρος μου στο οποίο κλήθηκα να συμμετάσχω».
Παναγιώτης Χριστοφορίδης - Ειρήνη Τζίβα
Ο Μ. Γιαννουσάκης αναφέρει λεπτομέρειες για τον Παναγιώτη Χριστοφορίδη, τονίζοντας πως όταν τον επισκεπτόταν στις φυλακές, τον πίεζε συνεχώς να παραδώσει «λογαριασμούς από το Ντουμπάι για να μπλέξω τον Μαρινάκη και μου έλεγε να καταθέσω ότι εγώ αυτά τα χρήματα τα έπαιρνα και τα έδινα στον Κοτσώνη προκειμένου να πάνε για το “Noor One” και ότι δεν χρειαζόταν να πω τίποτε άλλο ούτε για ναρκωτικά, γιατί αυτοί είχαν τον τρόπο μετά, με δικές τους καταθέσεις να μπλέξουν τον Μαρινάκη σε αυτή την ιστορία. Εγώ αρνιόμουνα συνεχώς να δώσω έναν αθώο ο οποίος ουδεμία ανάμειξη είχε με την εν λόγω υπόθεση (στα πλαίσια όσων γνώριζα πάντα υπό καθεστώς κατάστασης ανάγκης) και εκείνος σταδιακά με απειλούσε ότι αν δεν δώσω τον Μαρινάκη δεν επρόκειτο καμία αίτηση αναστολής μου να γίνει δεκτή και ότι δεν πρόκειται να δω το φως της ημέρας. Μου έλεγε ότι έχω ανοίξει πόλεμο με τον υπουργό που θέλει να βάλει φυλακή τον Μαρινάκη και ότι είχα στα χέρια μου μία ευκαιρία, ένα ισχυρό όπλο το οποίο έπρεπε να εκμεταλλευτώ αν θέλω να αποφυλακιστώ».Ο Μ. Γιαννουσάκης, μάλιστα, αποκαλύπτει πως ήδη έχει ζητήσει να ερευνηθούν τόσο το τηλέφωνο του λιμενικού υπαλλήλου (συνήθιζε να κρατάει ηχογραφημένες σημειώσεις σε αυτό) όσο και ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής (για να διαπιστωθεί ότι διέρρευσε τις καταθέσεις του), ενώ επικαλείται δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον λιμενικό να έχει σχέση με νονό της νύχτας! Συγκεκριμένα, για τις ηχογραφήσεις του Π. Χριστοφορίδη, περιγράφει στην πολυσέλιδη -νέα- αίτηση αποφυλάκισής του: «Οι ηχογραφήσεις αυτές ήταν μια τακτική στην οποία προέβαινε ο ίδιος προκειμένου να θυμάται τις εκκρεμότητές του, καθώς και οτιδήποτε άλλο σημαντικό τον αφορούσε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία ανέτρεξαν στη μνήμη μου ήταν το κινητό του να του υπενθυμίσει να ρωτήσει αν μπορούμε να κάνουμε μια κατάθεση εις βάρος του Ευάγγελου Μαρινάκη σε συμβολαιογράφο ώστε να την έχουν στα χέρια τους, όπως επίσης και ραντεβού που είχε κανονίσει με τους Κοντονή και Καμμένο».
«Ο νονός της νύχτας»
Για κινδύνους για τη ζωή του από την παραμονή του στις φυλακές (όχι μόνο από τα πρόσωπα που έχει κατονομάσει ως χρηματοδότες του φορτίου της ηρωίνης των δύο τόνων και 120 κιλών) ο Μ. Γιαννουσάκης τονίζει, μεταξύ άλλων: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την αποδεδειγμένη σχέση του αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος Χριστοφορίδη Παναγιώτη με γνωστό νονό της νύχτας, οι φοβίες για τη σωματική μου ακεραιότητα εντείνονται μετά και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα εις βάρος του. Πιο συγκεκριμένα, ενώ σε προγενέστερες συνομιλίες μας ο κ. Χριστοφορίδης με είχε ενημερώσει ότι είχε περιέλθει εις γνώση του η ύπαρξη συμβολαίου θανάτου για εμένα, μετά τα τελευταία δημοσιεύματα που πιστοποίησαν τη στενή του σχέση με γνωστό νονό της νύχτας τον οποίο εξυπηρετεί και ως οδηγός σε διάφορα κοσμικά, έχουν πλέον επιβεβαιώσει το γεγονός ότι δεν κινδυνεύω μόνο από τα άτομα τουρκικής καταγωγής που κατονόμασα, αλλά και από το ίδιο το σύστημα το οποίο με εξουθενώνει και με εκβιάζει».
Τι λέει για τη νύχτα της 17ης Ιανουαρίου 2017
Για αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου 2017 κάνει λόγο ο Μ. Γιαννουσάκης. Ο ισοβίτης επαναλαμβάνει πως εκείνο το βράδυ επικοινώνησε μαζί του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και του είπε ότι θα τον επισκεπτόταν η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα. «(…) Εμεινε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα πιέζοντάς με αφόρητα να δώσω κατάθεση που να συνδέει τον Μαρινάκη με τα ναρκωτικά. Εγώ αρνήθηκα και πάλι να δώσω την οποιαδήποτε κατάθεση εις βάρος κάποιου ο οποίος καμία σχέση, όπως πολλάκις έχω αναφέρει, δεν έχει με την υπόθεση, και τότε εκείνη επί μία ώρα με το κινητό της τηλέφωνο συζητούσε με τον υπουργό κ. Κοντονή με ποιον τρόπο θα με αναγκάσουν να δώσω αυτή την κατάθεση, εφόσον πλέον είχε πεισθεί ότι δεν θα της παραχωρούσα με κανέναν τρόπο την κατάθεση για την οποία και είχε έρθει να πάρει» περιγράφει ο Μ. Γιαννουσάκης.
Οι καταγγελίες του Μάκη Γιαννουσάκη που έλαβαν χώρα στις αρχές Απριλίου 2017 με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποτελούν αντικείμενο μιας μεγάλης εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, η οποία αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα. Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να διακριβωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας ή άλλες αξιόποινες πράξεις από τα πρόσωπα που ο Μ. Γιαννουσάκης καταγγέλλει πως τον εκβίασαν.
Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία αλλά και την έκβαση της εισαγγελικής έρευνας, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται και η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου. Για την υπόθεση έχουν καταθέσει μηνυτήριες αναφορές και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, καθώς και ο επικεφαλής του εκδοτικού ομίλου «Παραπολιτικά» Γιάννης Κουρτάκης. Ο κ. Μπρακουμάτσος έχει εξετάσει σημαντικούς μάρτυρες για την υπόθεση, μεταξύ των οποίων ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Κουρτάκης, ενώ ενώπιόν του έχουν καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων ο λιμενικός Παναγιώτης Χριστοφορίδης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα και ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Παράλληλα, ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά έχει διαβιβάσει αντίγραφα της δικογραφίας στη Βουλή όσον αφορά την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές του ευθύνες. Και ενώ η έρευνα του κ. Μπρακουμάτσου είναι σε εξέλιξη, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, η οποία στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναχωρήσει για Καλαμάτα, αφού έχει μετατεθεί εκεί από τον Φεβρουάριο του 2017 μετά από προαγωγή που έλαβε, διενεργεί προκαταρτική εξέταση για οικονομικά αδικήματα (λαθρεμπόριο, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κ.ά.) ύστερα από κατάθεση που έδωσε ο Μ. Γιαννουσάκης. Από αυτή την έρευνα ο ισοβίτης σε πρώτο βαθμό Μ. Γιαννουσάκης έχει ζητήσει την εξαίρεση της κυρίας Τζίβα με αιτήσεις του ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, οι οποίες ωστόσο έχουν απορριφθεί, χωρίς να δοθούν, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, ουσιαστικές απαντήσεις στις αιτιάσεις του.
Ο Μ. Γιαννουσάκης επικαλείται πως έχει ζητήσει την πειθαρχική αλλά και την ποινική δίωξη της κυρίας Τζίβα για συγκεκριμένα αδικήματα και «ως εκ τούτου υπάρχει βάσιμος λόγος αποκλεισμού της κατ’ άρθρο 15 Κ.Π.Δ., εφόσον προκαλεί υπόνοιες μεροληψίας, δηλαδή υπάρχουν γεγονότα τα οποία μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανώς δυσπιστία για την αμεροληψία της».Συγκεκριμένα, ο ισοβίτης επικαλείται τη διαρροή της μυστικής του κατάθεσης η οποία δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2017 ενώπιον του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, σε τηλεοπτική εκπομπή την αμέσως επόμενη ημέρα από τη λήψη της. Ωστόσο, οι αιτιάσεις του Μ. Γιαννουσάκη κατά της εισαγγελέως και το γεγονός, όπως επισημαίνει, πως η κυρία Τζίβα δεν ερεύνησε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η συγκεκριμένη κατάθεση διέρρευσε δεν έχουν προς το παρόν βρει ανταπόκριση από τις δικαστικές αρχές. Παράλληλα, ο ισοβίτης επικαλείται και το γεγονός ότι μετά τη διαρροή της κατάθεσής του υπήρξαν και άλλα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν σε στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας στα οποία μόνο η κυρία Τζίβα έχει πρόσβαση. Επιπλέον, ως σημαντικότερο στοιχείο για την εξαίρεση της εισαγγελέως ο Μ. Γιαννουσάκης επικαλείται το γεγονός ότι κλήθηκε και κατέθεσε ενώπιον του κ. Μπρακουμάτσου ως ύποπτη τέλεσης αξιόποινων πράξεων οι οποίες διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.
Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται και η παράλληλη έρευνα της 3ης τακτικής ανακρίτριας Πειραιά, η οποία αφορά τον εντοπισμό των χρηματοδοτών του φορτίου της ηρωίνης. Ενώπιόν της έχει καταθέσει ο Μ. Γιαννουσάκης, επαναλαμβάνοντας, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, τις καταγγελίες για πρόσωπα τουρκικής καταγωγής οι οποίοι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, είναι οι χρηματοδότες του φορτίου των ναρκωτικών. Μάλιστα, ο Μ. Γιαννουσάκης έχει προσκομίσει ενώπιον των δικαστικών αρχών και βίντεο όπου έχουν καταγραφεί τα πρόσωπά τους και προέρχεται από ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη.