Σκανδαλώδεις καταστάσεις

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ (12//08)
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ξεφύγει από καιρό, από τότε που ανέλαβε η ΠΔΕ/ΕΠΟ… Αρχής γενομένης από προχθές, που ανακοινώθηκαν οι νέοι πίνακες διαιτητών, συνεπώς ό,τι ζούμε από τώρα και πέρα έχει να κάνει με σκανδαλώδεις καταστάσεις. Είναι τα αποτελέσματα της άλωσης του αθλήματος από τα κυβερνητικά, επιχειρηματικά και ομαδικά (ΠΑΕ) παράκεντρα, την πλήρη υποταγή του σε… σκηνικό χάους που δεν έχει να κάνει, ούτε με τους κανονισμούς, ούτε με το αυτοδιοίκητο.

Οι γραπτές εξετάσεις, οι αγωνιστικές δοκιμασίες και στο τέλος οι νέοι πίνακες, όλα αυτά έγιναν χωρίς να είναι γνωστός ο νέος κανονισμός διαιτησίας. Αρα ισχύει ο παλιός, όπερ σημαίνει ότι οι αξιολογήσεις έγιναν από τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη που είναι παράνομοι, αφού δεν έχουν τα προσόντα να είναι στην ΚΕΔ. Εφόσον στον νέο κανονισμό μπει διάταξη που να ορίζει πως για να μπει κάποιος στο κορυφαίο όργανο διαιτησίας πρέπει να έχει διατελέσει έναν χρόνο παρατηρητής, ασφαλώς και θα πρόκειται για… φωτογραφική διάταξη.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης έκαναν τους πίνακες, αφού ήταν αδύνατο ο Περέιρα να γνωρίζει τους Ελληνες διαιτητές, βοηθούς και παρατηρητές. Φυσικά αυτό έγινε με την ανοχή της FIFA και της UEFA και το οξύμωρο είναι όχι μόνο ότι τους κράτησε, αφού αν δεν τα είχαν κάνει… μαντάρα δεν θα ερχόταν ξένος αρχιδιαιτητής, αλλά τους επετράπη να… τελειώσουν όσους κατά σύμπτωση είναι ανεπιθύμητοι σε συγκεκριμένες ΠΑΕ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έτσι τους χαρακτήρισαν συγκεκριμένοι παράγοντες και κατά σύμπτωση δεν πήραν ευκαιρίες για να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες.

Από τους νέους πίνακες διαιτητών καρατομήθηκαν συνολικά 49 διαιτητές, βοηθοί και παρατηρητές, κάτι που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, αφού πρώτα η συντριπτική πλειοψηφία τους διαπομπεύθηκε, στοχοποιήθηκε από συγκεκριμένα ΜΜΕ, συγκεκριμένων συμφερόντων, και στο τέλος καταστράφηκαν οι καριέρες τους.

ΜΕ ΟΛΕΣ τις εκλεγμένες διοικήσεις της ΕΠΟ κανονισμός διαιτησίας ήταν γνωστός μήνα Μάιο. Αυτό είναι διαφάνεια


Προκλήσεις χωρίς φρένο

Η… κωμωδία της δήθεν εξυγίανσης δεν σεβάστηκε ούτε το κορυφαίο όργανο της ΕΠΟ που είναι η Γενική Συνέλευση. Κάθε άλλο παρά υπήρξαν δημοκρατικές διαδικασίες αφού οι ποδοσφαιρικές Ενώσεις άλλα ψήφισαν και άλλα βλέπουν γραμμένα στο καταστατικό. Απόδειξη όλων αυτών αποτελεί η νέα επιστολή-καταπέλτης Τζώρτζογλου σε FIFA-UEFA, με την οποία ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου καταγγέλλει «παραπλάνηση και κοροϊδία των ΕΠΣ και αλλοίωση των αποφάσεων της ΓΣ της ΕΠΟ», τονίζοντας ότι «αποδεικνύεται σκόπιμη και οργανωμένη ενέργεια», προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή Εξομάλυνσης, συνειδητά και χωρίς κανένα ίχνος ευθιξίας έκανε τη δουλειά για την οποία διορίστηκε».



«Εξαπάτηση»

Κορυφαία απόδειξη είναι ότι αν δεν περνούσαν ύπουλα τα… κωλύματα παραγόντων δεν θα περνούσε το καταστατικό. «Η εξαπάτηση όλων των Ενώσεων – μελών της Ε.Π.Ο., πλην ίσως μερικών που ήξεραν τι θα συμβεί και δεν αντέδρασαν για δικό τους εκλογικό όφελος σε συνεργασία με την κυβέρνηση, είναι δεδομένη και τίποτε δεν μπορεί να την δικαιολογήσει», αναφέρει ο Τζώρτζογλου στην επιστολή του προς τη FIFA και την UEFA.



«Σκόπιμα»

Με αφορμή ότι στο καταστατικό τελευταία στιγμή έβαλαν ότι η ΕΠΟ διέπεται από τους κανόνες της έννομης, για να ισχύει ο νόμος για τα κωλύματα παραγόντων, διατυμπανίζοντας ότι αποσύρουν άλλη σχετική παράγραφο, ο Τζώρτζογλου αναφέρει ότι «η σκόπιμη αυτή ενέργεια αποδεικνύει την οργανωμένη παραπλάνηση της Γενικής Συνέλευσης και τη δική μου προσωπικά».


Ευκαιρία

Είναι πρωτάκουστο να βρίσκονται στους πίνακες διαιτητές και βοηθοί οι οποίοι δεν έχουν ακόμη περάσει τα αγωνιστικά τεστ ή κόπηκαν σε αυτά και να έχουν μείνει εκτός ρέφερι που έδειξαν ότι βρίσκονται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση. Ακόμη, είναι πρωτάκουστο ότι βγήκαν εκτός, πλην εξαιρέσεων, διαιτητές και βοηθοί που δεν έτρεξαν λόγω τραυματισμού. Τη στιγμή που ο κανονισμός προβλέπει δεύτερη ευκαιρία στις αγωνιστικές δοκιμασίες.


Αρμόδια

 Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία διόρισε η FIFA και τη στελεχώνουν ο Αυστριακός Χέρμπερτ Χούμπελ (πρόεδρος), ο Μαλτέζος Ιβάν Βέλα και ο Ισπανός, Αλβανικής καταγωγής Εδουάρδο Ντερβίσι τι γνώμη έχει για τα… όργια στους πίνακες; Δεν είναι αρμόδια να παρακολουθεί την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Είναι… βιτρίνα όπως ο Περέιρα;


Στέλνουν και μηνύματα

Ξεσάλωσε η προπαγάνδα με αφορμή τους νέους πίνακες. Θέλουν να φαίνονται καλοί στα αφεντικά τους, όμως δεν γνωρίζουν ότι επιβεβαιώνουν τον λόγο που βγήκαν τόσοι πολλοί διαιτητές από τους πίνακες, δηλαδή ότι ήταν στοχοποιημένοι από συγκεκριμένες ΠΑΕ. Μάλιστα το… θράσος τους είναι πέρα από κάθε όρια, αφού στέλνουν και μηνύματα σε αυτούς που είναι στους νέους πίνακες. Ποιος μπορεί να πιστέψει «αγνές προθέσεις»… εργαλείων συγκεκριμένων ΠΑΕ; Δεν κατάλαβαν ότι τους πήραν χαμπάρι;




Τζώρτζογλου για διαιτησία

«Αποτυχημένοι στην πράξη κρίθηκαν από την ίδια τη FIFA οι κ.κ. Τριτσώνης (φωτ.) και Κουκουλάκης και για το λόγο αυτό η FIFA διόρισε άλλον Πρόεδρο στην Κ.Ε.Δ./Ε.Π.Ο., τον κ. Περέϊρα», σημειώνει ο Τζώρτζογλου στην επιστολή του σε FIFA-UEFA. Και προσθέτει: «Πως γίνεται αυτοί οι κύριοι να παραμένουν, να θεωρούνται συνεργάτες του κ. Περέϊρα, να διοικούν μαζί του τη διαιτησία, να βγάζουν πίνακες και να αποφασίζουν για το μέλλον των διαιτητών στο ελληνικό ποδόσφαιρο;».


Το γεγονός ότι η προπαγάνδα πρόβαλε δήλωση του Μελισσανίδη (φωτ.), σημειώνοντας ότι είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις πριν από 1,5 χρόνο, δεν αποτελεί και κάποιου είδους… μήνυμα; Μήπως αυτό θα έπρεπε να το σχολιάσουν από τον ΠΑΟΚ, δεδομένου ότι είναι και σύμμαχοι στις εκλογές της ΕΠΟ; Η δεν θέλουν να διαταράξουν τις ισορροπίες;



Επειδή ο Βασάλο (φωτ.), νέος τοποτηρητής της FIFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μίλησε για διαφάνεια στη διαιτησία δεν είναι καλή ιδέα να δώσει συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον Περέιρα για να εξηγήσουν τις αλλαγές στους πίνακες; Από και ως που είναι σίγουρος ο Πορτογάλος ότι εξασφάλισε το 50-50 με όσα έγιναν; Όταν έμειναν στους πίνακες όσοι προκάλεσαν την τελευταία σεζόν…