ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ: Χύμα στο… κύμα είναι η διαιτησία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
(Υ.Γ. Τα γράφω όχι μόνο στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας αλλά εδώ και μέρες)

Εχουμε μάτια και βλέπουμε… Αλλωστε τα πράγματα φαίνονται από μακριά, μέσω των δηλώσεων και των πράξεων (ή αν προτιμάτε της απραξίας) των αρμοδίων, μηδέ εξαιρουμένων του τοποτηρητή της FIFA, Μπιορν Βασάλο και του αρχιδιαιτητή Βίτορ Μέλο Περέιρα. Ιδού λοιπόν τι γίνεται, πάντα για το καλό της κωμωδίας που αποκαλούν εξυγίανση:
1)Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι πίνακες της διαιτησίας της νέας σεζόν. Στη Συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης, ο Πορτογάλος επικεφαλής της ΚΕΔ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών, όμως ο Περέιρα θα αποφασίσει για διαιτητές και βοηθούς που δεν έχει δει, βασιζόμενος ακόμη και στο… ένστικτό του που ως γνωστόν δεν βγαίνει πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρα, αρκετές είναι οι πιθανότητες να κάνει λάθη, καταστρέφοντας καριέρες, ειδικά αν συνεργαστεί τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη που από τους ορισμούς τους (σ.σ. πάντα αγωνιστική η κριτική) είναι γνωστή και η φιλοσοφία τους.
2)Ο Περέιρα, ο οποίος στη γνωριμία του με τους ρέφερι υποσχέθηκε ότι θα τους αντιμετωπίσει με ίσα μέτρα και ίσα σταθμά, θα κάνει πίνακες μαζί με αυτούς που δεν είχαν τα προσόντα που προβλέπει ο κανονισμός για να μπουν στην ΚΕΔ. Ακόμη προκάλεσαν με αλλαγές μεσούσης της περιόδου, κάτι που φυσικά δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Για να επανέλθουν - ω τι σύμπτωση! – όσους είχε προαναγγείλει η προπαγάνδα συγκεκριμένων ΠΑΕ. Το δίδυμο της ΚΕΔ έβαζε στη Λίγκα μέχρι και διαιτητή που πέρασε μόνο τα αγωνιστικά τεστ της Γ’ Εθνικής!
3)Ο Περέιρα είχε τη δυνατότητα να βάλει παράγοντες της δικής του επιλογής στην ΚΕΔ, όμως θα το κάνει… αργότερα. Τώρα προέχει να βγουν πίνακες με φιλοσοφία… εξυγίανσης που δεν κατηγορούνται για τίποτα. Μόνο σφάλμα τους ότι δεν προσκύνησαν στην… εξυγίανση, προτιμώντας να μείνουν ανεξάρτητοι.
Ποια FIFA; Όλα χύμα στο κύμα, επειδή κάνουν… εξυγίανση!


Ο ΠΕΡΕΪΡΑ ξέρει ότι από τις αλλαγές θα φανεί αν θα δεχθεί γκολ από τα αποδυτήρια;


Ρεζίλι με τον κανονισμό

Εδώ και μέρες μας… διαφήμισαν τον κανονισμό διαιτησίας! Μέχρι χθες δεν είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ. Εγιναν οι γραπτές εξετάσεις, έγιναν οι αγωνιστικές δοκιμασίες, θα βγουν νέοι πίνακες, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ο κανονισμός διαιτησίας που έπρεπε να είναι γνωστός από το Μάιο! Αυτό τουλάχιστον γινόταν με όλες τις εκλεγμένες διοικήσεις και φανταζόμαστε ότι αυτό ήθελε η FIFA.
Πάντως, η Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου δεν πρέπει να αισθάνεται περήφανη με αυτά που γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επειδή και η ίδια διασύρεται και ο… άφαντος κανονισμός είναι ένας ακόμη λόγος! Χύμα στο κύμα!!!


Σύνθεση
Συνεχίζουμε με την… επιθεώρηση «χύμα στο κύμα»! Θα βγουν πίνακες διαιτητών χωρίς να είναι γνωστή η σύνθεση της ΚΕΔ. Ναι, το είδαμε κι αυτό. Στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ ανακοινώθηκε ότι ο Περέιρα ανέλαβε πρόεδρος της ΚΕΔ, όμως επίσημα δεν είναι γνωστοί οι συνεργάτες του. Βέβαια ο Πορτογάλος επιβεβαίωσε ότι μεταξύ αυτών είναι οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, όμως δεν είπε κουβέντα για το τι γίνεται με τον Καλύβα!


Σοβαρότητα
Αν και με τα όσα είπε ο Βασάλο περί τριμελούς ΚΕΔ είναι κατανοητό ότι στην ΚΕΔ παρέμειναν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης ενώ με όσα είπε περί εκπαίδευσης έγινε αντιληπτό ότι συνεχίζει ο Βασάρας, αλλά είναι εκτός ΚΕΔ. Όμως, άλλο οι επίσημες ανακοινώσεις και άλλο οι δηλώσεις. Το πρώτο δείχνει σοβαρότητα και διαφάνεια.


Μάθημα
Ο τοποτηρητής της FIFA, Μπιορν Βασάλο όφειλε, αν δεν το γνωρίζει, να μάθει ότι στην ΕΠΟ δεν υπάρχει επιτροπή εξομάλυνσης, με την έννοια που την αποδέχθηκε η FIFA, αλλά επιτροπή… ανωμαλίας. Οφειλε, και από τις επιστολές του Τζώρτζογλου αλλά και από άλλες καταγγελίες. Όμως, υπερασπιζόμενος (κάτι που επίσημα δεν έκανε ούτε ο Κουτσοκούμνης, ούτε η διοικούσα, ούτε ο Βασιλειάδης) τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη οδήγησε σε άλλα συμπεράσματα.


Παρουσία
Εφόσον ο Βασάλο, ο πρώτος που επίσημα ανέλαβε ευθύνη για το έργο των Τριτσώνη, Κουκουλάκη στην ΚΕΔ, είχε σκοπό να συνδέσει, τουλάχιστον έτσι φάνηκε, τον Περέιρα ως συνέχεια του διδύμου γιατί δεν τους έφερε στη Συνέντευξη Τύπου να απαντήσουν για τι ακριβώς κατηγορούνται οι διαιτητές που δεν χρησιμοποιούσαν; Σωστό ή λάθος;


Ο εκνευρισμός Βασάλο
Φάνηκε να εκνευρίστηκε ο τοποτηρητής της FIFA, ο Μπιορν Βασάλο (φωτ.) όταν έγινε παρατήρηση ότι άργησαν πολύ να δημοσιοποιηθεί ο κανονισμός διαιτησίας. Ο Μάλτεζος δεν έκρυψε την δυσάρεσκειά του, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμος (ναι αυτό το ξέρουμε αλλά δεν τον βλέπουμε!) και πως η καθυστέρηση έχει να κάνει με ότι ψάχνουν με τη Λίγκα τον τρόπο καταβολής των αμοιβών των διαιτητών. Γιατί δεν επιβάλουν αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες;


Περί του καταστατικού
«Η FIFA και η UEFA δεν βλέπουν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα», απάντησε ο Βασάλο σε ερώτηση για το καταστατικό της ΕΠΟ. Αφού είναι έτσι, να γίνονται τα ίδια και σε άλλες χώρες για να γελάει ο κόσμος παγκοσμίως με την υπερκείμενη ποδοσφαιρική αρχή. Φανταζόμαστε ότι και στην FIFA άλλα ψηφίζουν και άλλα βάζουν, σύμφωνα με καταγγελίες, στο καταστατικό τους. Η ράβουν και ξηλώνουν διατάξεις, τελευταία στιγμή, για να μπερδέψουν το σώμα της ΓΣ!


Ο Περέιρα προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να πείσει ότι οι πίνακες διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών θα είναι με αγωνιστικά κριτήρια και με ίσα μέτρα. Θα κριθούν καριέρες, από το ένστικτό του και από έναν αγώνα σε βίντεο; Εκτός αν δει τα λάθη των Σιδηρόπουλου, Μάνταλου, Καλογερόπουλου (φωτ.), Κύζα, Βάτσιου! 


Οι διαιτητές και οι βοηθοί θα αξιολογηθούν από το βίντεο, από τα ματς που θα δει ο Μέλο Περέιρα. Τεράστια πρωτοτυπία και απορούμε πως δεν την εφάρμοσε ο Νο 2 της UEFA, Χιού Ντάλας (φωτ.), ο οποίος όταν ανέλαβε (για όσο ανέλαβε), ζήτησε να μείνουν οι ίδιοι πίνακες. Απορούμε πως δεν το κάνουν και οι άλλοι παράγοντες που αναλαμβάνουν αρχιδιαιτητές σε ξένες χώρες!