Η FIFA, οι εκλογές και ο νέος σωστός δρόμος

***Ολο το παρασκήνιο για τις επόμενες κινήσεις στην Ομοσπονδία και το… κλίμα στην Ελβετία

Πότε θα διεξαχθούν οι πολυαναμενόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας, εκλεγμένης και νόμιμης διοίκησης στην ΕΠΟ; Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος  (γενική αντικειμενική)... θα διεξαχθούν κάποτε, ίσως πιο νωρίς, ίσως πιο αργά, ίσως αργότερα. Πάντως κάποια στιγμή θα διεξαχθούν από την ώρα που ο βασικός νταραβεριτζής αποφάσισε πως η διεξαγωγή των εκλογών είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλει από το κεφάλι του το "ελληνικό ζήτημα" (είναι κάτι σαν το ... ανατολικό ζήτημα) και να βγει ο ίδιος από την εξαιρετικά αρνητική εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στις διακριτικές μεν, επίμονες δε φιλικές παραινέσεις, που του απηύθυναν άνθρωποι που είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να θεωρούνται συνομιλητές του "να δούμε το θέμα ψύχραιμα, να αφήσουμε να περάσει λίγος καιρός και αφού η FIFA διορίσει μια νέα, κανονική και ποδοσφαιρική ΠΔΕ να επανεξετάσουμε τα δεδομένα, ώστε να οδηγηθεί η ΕΠΟ σε εκλογές με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς συνεργασίας, συνεννόησης και προγραμματικών συμφωνιών", απάντησε ξερά και πολύ ... ελβετικά "Όχι. Οι εκλογές θα γίνουν, η διοίκηση θα αναδειχθεί και το τι θα κάνουν η FIFA και η UEFA είναι δικό τους θέμα. Να ξέρετε πάντως ότι έχουν γίνει πολύ σοφότερες μετά από όσα κωμικά συνέβησαν με την προηγούμενη διορισμένη κατάσταση και τον τοποτηρητή που είχε επιλεγεί".
Πως θα αποτυπωθεί στην πράξη η σοφία αυτή, την οποία απέκτησαν από την πρωτοφανή σφαλιάρα που έφαγαν FIFA και UEFA να μαθαίνουν από τον τύπο τα έργα και τις ημέρες του Κύπριου και να ζουν τα αντίστοιχα των κυβερνητικών και επιχειρηματικών υπαλλήλων της σημερινής ΠΔΕ στο συγκλονιστικό Μπερνα-Μπέου, είναι δικό τους έργο και δύσκολα μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί στις λεπτομέρειες του.
Λογικά υποθέτοντας κανείς μπορεί να περιγράψει, ως βασικές αποφάσεις και ενέργειες, τα παρακάτω:
α. Η εκλογική διαδικασία στην ΕΠΟ θα είναι υπό την πλήρη επιτήρηση της FIFA (και της UEFA), ώστε αυτή να μην εκτραχυνθεί σε ακραία αντιπαράθεση και κινδυνεύσουν άνθρωποι και οικογένειες ή απειληθούν παιδιά ή απειληθεί η σωματική ακεραιότητα προέδρων ή μεταφέρονται και διανέμονται ( σε διπλωματικό σάκο λένε οι κακές γλώσσες) εκατομμύρια ευχές στις ενορίες της ποδοσφαιρικής επικράτειας
β. Η FIFA θα είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμη να διερευνήσει οποιαδήποτε καταγγελία, επώνυμη ή ανώνυμη, τεθεί υπόψη της για ενέργειες, κινήσεις, διαδικασίες, συν-αλλαγές κ.λ.π. που τραυματίζουν βαρύτατα το πνεύμα της γνήσιας αντιπαράθεσης, η οποία οφείλει να εξελιχθεί εντός της ποδοσφαιρικής οικογένειας χωρίς καμία έξωθεν παρέμβαση. Στις έξωθεν παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και η κυβερνητική ή υπουργική δραστηριότητα, είτε απευθείας, είτε μέσω αντιπροσώπων.
γ. Η ιδανική εξέλιξη για την FIFA θα ήταν ένας πρόεδρος κοινής αποδοχής (αυτόν, άλλωστε, θεωρούν αποκλειστικό συνομιλητή τους ως εκπρόσωπο της ΕΠΟ) και μια διοίκηση που θα εκφράζει το σύνολο των πολιτικών και ιδεολογικών τάσεων. Σε κάθε περίπτωση είναι υπέρ μιας δυνατής διοίκησης με την οποία θα κληθούν να συνεργαστούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν φοβούνται την εκδήλωση την επομένη των εκλογών μιας σκληρής και χωρίς όρια αντιπαράθεσης, τον έλεγχο της οποίας δεν μπορούν να έχουν, άρα είναι, εκ προοιμίου, μεγάλος, εν δυνάμει, κίνδυνος.
δ. Η FIFA θα εγγυηθεί την επόμενη μέρα και ειδικά την ισονομία και την ίση αντιμετώπιση όλων των ομάδων και των ενώσεων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, χωρίς ρεβανσιστικές διαθέσεις. Δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε κανένα να γίνει χαλίφης. Η δική της (και όχι της κυβέρνησης και συγκεκριμένων επιχειρηματιών) Επιτροπή Παρακολούθησης θα διαχειρίζεται τα ζητήματα της ΕΠΟ αποκλειστικά με βάση το καταστατικό και τους κανονισμούς, θα ελέγχει και θα επιβλέπει τα πάντα, θα παρεμβαίνει στα πάντα και δεν θα επιτρέπει παρεκκλίσεις από την ορθή διαδικασία.
ε. Το κύριο βάρος της απόδειξης όλων των διακηρύξεων περί ισονομίας θα το αναλάβει η νέα ΚΕΔ της ΕΠΟ. Η συγκρότησή της, τα πρόσωπα που θα την αποτελούν και το εύρος των αρμοδιοτήτων της είναι αποκλειστικά ζητήματα που θα διαχειριστεί η FIFA και κανείς άλλος. Σε αυτή την νέα ΚΕΔ δεν (θα ) χωρούν διάφορες κανονιστικές ανακαλύψεις κυπριακής προέλευσης, δεν θα έχουν λόγο παλληκάρια εξ ανατολής χωρίς σβέρκο, δεν θα ανασταίνονται πεθαμένοι, δεν θα ορίζονται οι εκλεκτοί της κάθε εξυγίανσης.
Πως και πότε θα συμβούν όλα αυτά τα εξόχως …χριστιανικά; κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια. Οι κατέχοντες την σχετική γνώση απαντούν "μην ανησυχείτε, θα γίνουν όλα πολύ σύντομα και πάντως εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί".  Δύσκολο να το πιστέψει κανείς και δυσκολότερο να το αποδεχθεί. Μόνο τη δύναμη της αδράνειας να υπολογίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος... φτάσανε Χριστούγεννα.

Ίδωμεν για όλα τα θέματα... έτσι σοφότεροι που έχουμε γίνει από την περίοδο της κυπριακής εποπτείας...