Εκαναν ό,τι θέλει η FIFA; Χα, χα, χα! – Τότε γιατί ζήτησε τα βιογραφικά τους;

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Τελικά κάναμε λάθος. Δεν ήταν… καραμέλα, για να δικαιολογηθεί η επιλογή του Κουτσουκούμνη που δεν ήταν επιλογή του αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνία με άρωμα κυβέρνησης, ότι οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης «κάνουν στη διαιτησία ό,τι θέλει η FIFA». Ηταν το ανέκδοτο της χρονιάς…
Εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι ότι κατέρρευσε άλλο ένα… σλόγκαν της δήθεν εξυγίανσης! Πως τάχα οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης κάνουν ό,τι θέλει η FIFA. Αν ισχύει το τελευταίο, τότε γιατί η FIFA ζήτησε τα βιογραφικά τους, συμπεριλαμβανομένου και του Δημήτρη Καλύβα, που είναι το τρίτο μέλος της ΚΕΔ; Για να τα κάνει κορνίζα; Πιθανόν ζήτησε και κάποιων διεθνών παρατηρητών, όπως επίσης και άλλων πρώην ρέφερι.
Η κίνηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όπως και κάποιες άλλες στο παρελθόν που είναι ίδιας φιλοσοφίας, εμπεριέχουν ένα ακόμη μήνυμα. Πως η FIFA ξέρει πολύ καλά τι έγινε στη διαιτησία την τελευταία αγωνιστική περίοδο, όπου η απαξίωση των πάντων βρέθηκε στο ναδίρ, και ταυτόχρονα φαίνεται πως δεν εγκρίνει τίποτα από όσα έγιναν (αποκλεισμοί διαιτητών, παράνομες επιστροφές άλλων, ατιμωρησία συγκεκριμένων ρέφερι και βοηθών, δηλαδή ανάλογα με το ποιος και σε ποια ομάδα έκανε το λάθος).
Παράλληλα η κίνηση της FIFA να ζητήσει τα βιογραφικά ολόκληρης της ΚΕΔ δείχνει πως δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα στην τύχη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του νέου κανονισμού έχει μπει στην τελική ευθεία και για τη στελέχωση της νέας ΚΕΔ. Θα αποφασίσει πόσοι θα είναι οι ξένοι αρχιδιαιτητές, πιθανόν τρεις, αλλά και ποιοι θα είναι οι Ελληνες. Oμως, όσο και αν ασκούνται πιέσεις από την Ελλάδα, αν παραμείνουν, έστω και για ορισμούς της Γ’ Εθνικής, οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, αυτοί που κατέστρεψαν τη διαιτησία, θα έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ για όλα είναι η επόμενη εβδομάδα που θα έρθει το κλιμάκιο της FIFA στην Ελλάδα

ΠΔΕ/ΕΠΟ και ποδόσφαιρο
 Oπως προκύπτει και από τη συνέντευξή του σε σαββατιάτικη εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΠΔΕ/ΕΠΟ, Ιωάννης Δρόσος, αποφεύγει το… πικρό ποτήρι της διαιτησίας. Oμως, όσα έγιναν στη διαιτησία αποτελούν και την …αποθέωση της αποτυχίας της διοικούσας. Απόδειξη ότι η FIFA αποφάσισε όχι μόνο επιτροπή παρακολούθησης της διαιτησίας αλλά και επιτροπή παρακολούθησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια… ξεδοντιασμένη ΕΠΟ αφήνει το πέρασμα του καθηγητή της νομικής από το ελληνικό ποδόσφαιρο, μαζί με τους υπόλοιπους που διόρισαν ο Κουτσοκούμνης και η κυβέρνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια…

Ανιση
 Τα αγωνιστικά τεστ των διαιτητών της Superleague θα γίνουν ταυτόχρονα με της Football League. Δηλαδή όσοι διαιτητές της δεύτερης κατηγορίας θέλουν να ανέβουν, θα κληθούν να πιάσουν το όριο της πρώτης κατηγορίας. Ελα, όμως, που οι ρέφερι της Football League είχαν ξεκινήσει προετοιμασία με ορίζοντα να τρέξουν στο τέλος Αυγούστου και όχι στις αρχές του μήνα που σχεδίαζαν να βάλουν τα τεστ της Λίγκας; Ανιση μάχη…

Μπάχαλο
Οπως καταλάβατε, οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης τα έκαναν μπάχαλο και με τα αγωνιστικά τεστ. Ηθελαν πρώτα να βγάλουν πίνακες και μετά να κάνουν τα αγωνιστικά τεστ και γι’ αυτό η προετοιμασία των ρέφερι των δυο πρώτων κατηγοριών είχε διαφορετική τελική κατάληξη. Ομως, τους σταμάτησε η FIFA επειδή δεν προβλέπεται από τον κανονισμό.

Οριακά
Κακές εντυπώσεις άφησαν οι βοηθοί και οι παρατηρητές διαιτησίας στις γραπτές εξετάσεις, με ερωτήσεις από τον κανονισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς αρκετοί είναι που πέρασαν οριακά και μάλιστα με όριο 4 και 5 λαθών, αντίστοιχα, σε σύνολο 20 ερωτήσεων. Πρόκειται για απαράδεκτη αρνητική εντύπωση, καθώς οι ερωτήσεις είναι ίδιες κάθε χρόνο. Αντίθετα, αρίστευσε η συντριπτική πλειοψηφία των διαιτητών. Δεν κινδύνευσε κανένας.

Αέρας…
Κάποιοι νομίζουν ότι η νέα ΚΕΔ θα είναι ασύδοτη ή ελπίζουν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης θα κάνουν ότι θέλουν. Οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μέχρι το τέλος του μήνα, με την άφιξη του κλιμακίου της FIFA. Αφού «ξεσκόνισαν» τα πεπραγμένα της ΚΕΔ, τώρα ασχολούνται με τη στελέχωσή της και τον κανονισμό διαιτησίας.

Δρόσος και διαιτησία

Αφού ο κ. Δρόσος (φωτ.) υποστηρίζει ότι η ΠΔΕ/ΕΠΟ δεν είχε σχέση με τη διαιτησία, τότε γιατί στήριξε με αποφάσεις της όλα όσα έγιναν; Ποιος νομιμοποίησε τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη στην ΚΕΔ, αν και δεν είχαν τα προσόντα που προβλέπονται από τον κανονισμό; Ποιος άλλαξε τον κανονισμό διαιτησίας μεσούσης της περιόδου, αν και αυτό απαγορεύεται, για να επιστρέψουν στους πίνακες, επειδή αυτό ήθελε η… εξυγίανση, όσοι δεν αξιολογήθηκαν πριν από έναν χρόνο;