FIFA-UEFA: «Το επόμενο βήμα είναι ότι η αθλητική νομοθεσία πρέπει επίσης να υιοθετηθεί για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στις εκλογές, εντός του επόμενου μήνα»

***Συνεδριάζει η FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο με θετική εισήγηση του κλιμακίου της:
*** «Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι πρόεδρος»
*** «Θέλουμε να ηρεμήσουν τα πράγματα στη διαιτησία»
*** «Η διαιτησία είναι ένα από τα πρώτα πράγματα, όταν εκλεγεί η νέα ηγεσία, που θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για να οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες για την ΚΕΔ»

Το πρώτο βήμα έγινε και αναμένονται τα υπόλοιπα. Η επιτροπή ομοσπονδιών της FIFA συνεδριάζει και το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει περίοπτη θέση στην ατζέντα της. Μετά τις αλλαγές στο καταστατικό, όπως τις αποφάσισε η ΓΣ της ΕΠΟ δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit, όμως «το επόμενο βήμα είναι ότι η αθλητική νομοθεσία πρέπει επίσης να υιοθετηθεί για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στις εκλογές, εντός του επόμενου μήνα», όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής ομοσπονδιών της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, Νόνταρ Αχαλκάτζε και ο διευθυντής ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς.
Αναλυτικά:
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (www.amna.gr)
Αισιόδοξοι για μια νέα σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των FIFA και UEFA στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Ο επικεφαλής ομοσπονδιών της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, Νόνταρ Αχαλκάτζε και ο διευθυντής ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ουσιώδεις αλλαγές στο καταστατικό της Ομοσπονδίας, υποσχέθηκαν πλήρη στήριξη στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ζήτησαν τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ευχήθηκαν να «ηρεμήσουν» οι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου και ξεκαθάρισαν ότι το θέμα δόμησης της διαιτησίας τελεί υπό διαρκή σκέψη.
«Μπορούμε μόνο να πούμε ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα, επειδή αυτό ήταν το κρίσιμο σημείο για την εφαρμογή του σχεδίου» δήλωσε ο κ. Αχαλκάτζε, ενώ ο κ. Λάκοβιτς πρόσθεσε πως «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί έχουμε ένα μικρό φως στην άκρη του τούνελ. Αυτό σημαίνει ότι όλη η οργάνωση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τις εκλογές. Πρέπει να ξέρουν και να είναι πολύ συγκεντρωμένοι για να εκλέξουν το καλύτερο άτομο, που θα τους εκπροσωπήσει όλους ως πρόεδρος».
Και συνέχισε: «Ένα πράγμα που θέλω να υπογραμμίσω και να τονίσω είναι πως, πραγματικά, εκτιμούμε τη βοήθεια, όχι μόνο από την πλειοψηφία των Ενώσεων αλλά και από όλους τους μεγάλους επαγγελματικούς συλλόγους της Σούπερ Λίγκας, ειδικά τους τέσσερις μεγάλους που ψήφισαν υπέρ των καταστατικών αλλαγών. Αυτό είναι καλό σημάδι ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν μέρος της ευθύνης για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Όσο για το ποια θα είναι η εισήγησή τους όταν επιστρέψουν στην έδρα τους; «Θα είναι ξεκάθαρη: η Συνέλευση της ΕΠΟ υιοθέτησε τις καταστατικές αλλαγές και τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι ότι η αθλητική νομοθεσία πρέπει επίσης να υιοθετηθεί για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στις εκλογές. Περιμένουμε ότι η εκλογική γενική συνέλευση θα γίνει πιθανότατα εντός του επόμενου μήνα, επειδή από εκείνη τη στιγμή και στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις αλλαγές από τη δική μας πλευρά, που αφορούν ειδικά την κατάσταση στη διαιτησία», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αξιωματούχος της FIFA.
«Η εισήγησή μας θα είναι επίσης θετική, αλλά κυρίως θα στηρίξουμε την εισήγηση των συναδέλφων μας από τη FIFA και την ιδέα τους να επικεντρωθούν στο να βρουν τους κατά το δυνατόν καλύτερους ξένους εδικούς για την Επιτροπή Ελέγχου. Επίσης, είμαστε στην κοινή θέση να θεωρούμε ότι η λύση για το μέλλον είναι να "ηρεμήσουν" οι σχέσεις ειδικά μεταξύ των μεγάλων συλλόγων την επόμενη περίοδο και να βοηθήσουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο να σκεφτεί ίσως μία νέα δομή στην Επιτροπή Διαιτησίας, με επικεφαλής ξένο ειδικό από την πλευρά της FIFA», απάντησε ο κ. Λάκοβιτς.
Όσο για το αν είδαν Έλληνες παράγοντες ικανούς να πάνε το ποδόσφαιρο μπροστά; «Είχαμε πολλές συναντήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Φυσικά υπάρχουν ικανοί άνθρωποι εδώ και φυσικά βλέπουμε ότι υπάρχει ετοιμότητα για να φέρουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο μπροστά, αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε πλήρη στήριξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο κι ελπίζουμε ότι όταν εκλεγεί η νέα διοίκηση, τότε πρέπει να αρχίσει η πραγματική δουλειά», τόνισε ο κ. Αχαλκάτζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Από την πλευρά του, ο Σέρβος αξιωματούχος συμφώνησε: «Σίγουρα, σε όλες αυτές τις συναντήσεις είδα πολλούς ικανούς ανθρώπους. Πολύ σημαντικό από την πλευρά μου και θέλω να το υπογραμμίσω άλλη μια φορά είναι πως δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο πρόεδρος. Επίσης, είναι σημαντικό να ηρεμήσουν τα πράγματα ως προς τη διαιτησία. Αυτό έχουμε δει σε κάποιες χώρες στην Ευρώπη, όπως στην Ουκρανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, σε πολλές χώρες, και νομίζω ότι αν ηρεμήσουν αυτές οι σχέσεις είμαι σίγουρος ότι η FIFA θα βρει τα κατάλληλα πρόσωπα».
Για το μείζον θέμα της διαιτησίας ο κ. Αχαλκάτζε διευκρίνισε προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες αναφορικά με την οργάνωση της Επιτροπής Διαιτησίας, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσής της και του προέδρου της, ακόμη και την πιθανότητα ο πρόεδρος να είναι επαγγελματίας εκτός Ελλάδας. Επίσης, την εισαγωγή του συστήματος VAR. Αναφορικά με την εποπτεία της Ομοσπονδίας, θα υπάρχει επίσης μια εποπτική επιτροπή παρακολούθησης που θα εγκατασταθεί εδώ και θα εξετάζει ενεργά τις καθημερινές δραστηριότητες. Όσον αφορά την Επιτροπή Διαιτησίας, έχουμε συστήσει μια ομάδα εργασίας για να αναλύσει όλες τις πιθανές επιλογές. Μεταξύ τους είναι και η σύνθεση, πόσα θα είναι τα μέλη και ποια θα είναι η σύνθεση με τους αλλοδαπούς ειδικούς - επαγγελματίες και τους Έλληνες. Είναι ένα απ΄ τα πρώτα πράγματα, όταν εκλεγεί η νέα ηγεσία, που θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για να οριστικοποιήσουμε αυτές τις λεπτομέρειες».
Και ο κ. Λάκοβιτς πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια ερώτηση για τη FIFA και δεν μπορώ να προσθέσω κάτι περισσότερο από αυτά που είπε ο συνάδελφός μου. Ίσως μια λέξη, ότι σύμφωνα με την εμπειρία μας από άλλες χώρες, τα καλύτερα αποτελέσματα δίνει πάντα ο συνδυασμός αλλοδαπών ειδικών με ντόπιους. Όμως, είπα ότι θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση της FIFA».


Το πλήρες τηλεγράφημα του Παναγιώτη Κουμάνταρου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.