Η μεγάλη απόδειξη της …ανωμαλίας

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Με έγγραφο που απέστειλε η FIFA στις 14 Οκτωβρίου στην ΕΠΟ, με την υπογραφή της Γενικής Γραμματέως της Φατμά Σαμούρα, και με το οποίο ενημερώνει για την τοποθέτηση της Επιτροπής Εξομάλυνσης, αναφέρει τα εξής: «Το Συμβούλιο της FIFA ενημερώθηκε για τα διάφορα θέματα που αντιμετώπισε η ΕΠΟ τους τελευταίους μήνες, όπως οι τεταμένες σχέσεις με τις αρχές, που οφείλονται κυρίως στις διαφορές ανάμεσα στους εθνικούς νόμους και την ανεξαρτησία της ΕΠΟ, η παραίτηση του Προέδρου και άλλων μελών της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ λόγω δικαστικών διαδικασιών, οι ισχυρισμοί που συνδέονται με τη διαιτησία, καθώς και οι δυσκολίες διαχείρισης υποθέσεων δεοντολογίας».
Το συγκεκριμένο έγγραφο στέκεται σε προβλήματα που δημιούργησαν άλλοι στην ΕΠΟ, δηλαδή η τότε συμμαχία και ο Κοντονής που παρενέβαινε στο αυτοδιοίκητο. Επίσης, γίνεται και αναφορά στην υπόθεση της Κάρτας Υγείας που οδήγησε στην παραίτηση του Γκιρτζίκη και των μισών μελών του ΔΣ.
Ουσιαστικά με την τοποθέτηση του Κουτσοκούμνη ως τοποτηρητή, με την επιλογή της διοικούσας και με την τοποθέτηση των Τριτσώνη, Κουκουλάκη στην ΚΕΔ είχαμε την αρχή της ανωμαλίας αντί της εξομάλυνσης. Με παραβιάσεις κανονισμών και με την… υποδούλωση της διαιτησίας σε συγκεκριμένες ΠΑΕ, με αποκλεισμούς διαιτητών και την επιστροφή των κομμένων ρέφερι και βοηθών του περασμένου καλοκαιριού, κάτι που φυσικά δεν προβλέπονταν.
Η FIFA κατάλαβε τι έγινε όλο αυτό το διάστημα και οδηγήθηκε σε σκληρότερες αποφάσεις. Τόσο στην τοποθέτηση Επιτροπής Παρακολούθησης «για την εποπτεία των λειτουργιών και διαδικασιών της ΕΠΟ για τουλάχιστον δώδεκα μήνες από την εκλογή της νέας διοίκησης της ΕΠΟ», όσο και στην απόφαση να αναθέσει τα ηνία της διαιτησίας σε τρεις ξένους αρχιδιαιτητές, οι οποίοι θα παρακολουθούνται από άλλη επιτροπή που επίσης θα ορίσει η ίδια η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.


ΠΟΙΑ εξομάλυνση; Αυτές είναι οι συνέπειες της ανωμαλίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.


Εργο τους ο… πόλεμος!

Σύμφωνα με τη FIFA, το έργο της Επιτροπής Εξομάλυνσης έπρεπε να είναι:
«- να εκτελεί τις καθημερινές υποθέσεις της ΕΠΟ.
- να αναθεωρήσει τους σχετικούς κανονισμούς προκειμένου να τους εναρμονίσει με τα πρότυπα της FIFA εάν είναι απαραίτητο.
- να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αθλητικές αρχές σχετικά με την τροποποίηση των εθνικών νόμων σε στενή συνεργασία με τη FIFA και την UEFA.
- να οργανώσει την εκλογή των νέων αξιωματούχων μέχρι τις 31 Μαΐου 2017 το αργότερο».
Τίποτα δεν έγινε. Αντίθετα «κατάφεραν» η διαιτησία να πολεμά τον Ολυμπιακό και να ευνοεί τους πρώην συμμάχους.


Κόσκινο
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στην Αθήνα το κλιμάκιο των FIFA, UEFA με σκοπό την προετοιμασία του Κανονισμού Διαιτησίας. Μπορεί οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία της ΕΠΟ σύμφωνα με την απόφαση της ΠΔΕ, να έκαναν τις δικές τους εισηγήσεις, όμως όλα θα περάσουν από «κόσκινο». Δηλαδή, τέλος οι φωτογραφικές διατάξεις, κάτι που έχει να κάνει και με τις ισχύουσες.


Ανατροπή
FIFA και UEFA κουρέλιασαν τα σχέδια αυτών που ήθελαν να ολοκληρώσουν το σκοτεινό σχέδιο της υποδούλωσης της διαιτησίας σε συγκεκριμένα (γνωστά) συμφέροντα και σε σκελετούς που έβγαιναν από την… ντουλάπα του παρελθόντος. Εμειναν με τα σχέδια, και φυσικά με τους πίνακες στο χέρι, που διέδιδαν ότι είχαν βγάλει.


Κλάμα
Με τις αποφάσεις των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών άρχισε το κλάμα για κάποιους… χαλίφηδες. Είχαν δώσει πολλές υποσχέσεις, τόσο σε πρόσωπα που θα μπουν στην ΚΕΔ όσο και ενόψει των νέων πινάκων που τελικά δεν πρόκειται να βγουν, αφού έρχονται ξένοι αρχιδιαιτητές. Ηταν τόσο σίγουροι που τα έλεγαν από πριν, απόδειξη του ξεπεσμού ή αν προτιμάτε της σαπίλας. Ακριβώς από τέτοιες συμπεριφορές θέλουν να θωρακίσουν τη διαιτησία.


Οι ηλικίες
Οι αλλαγές στον Κανονισμό Διαιτησίας θα είναι ελάχιστες και θα αποτελεί ένα ακόμη άδειασμα στους Τριτσώνη, Κουκουλάκη, οι οποίοι εισηγούνται αρκετές, λες και έχουν την απαιτούμενη πείρα από διοίκηση της διαιτησίας. Ούτε τα όρια ηλικίας για είσοδο στις κατηγορίες πρόκειται να χαμηλώσουν. Ηθελαν να φάνε κόσμο μέχρι και με αυτό τον τρόπο.


«Κανένας αποκλεισμός»
Αφωνοι έμειναν οι αρμόδιοι των FIFA, UEFA (Ακχαλκάτσι, Λάκοβιτς φωτ., Ρηγόπουλος), μόλις πληροφορήθηκαν ότι υπήρξαν αποκλεισμοί διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών, χωρίς να έχουν υποπέσει σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, χωρίς να έχουν καταδικαστεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει στοχοποίηση. «Δεν πρόκειται να αποκλειστεί κανείς», είναι η χαρακτηριστική αντίδρασή τους. Μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα. Πάντως, οι ξένοι αρχιδιαιτητές πριν πάρουν αποφάσεις για πίνακες είναι λογικό να θέλουν να δουν όλους τους ρέφερι.


Ζητείται σταθερότητα
Οι εκπρόσωποι των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών έμειναν… άφωνοι με το ότι στην ελληνική διαιτησία δεν υπάρχει σταθερότητα. Ενα συμπέρασμα που έχει να κάνει όχι μόνο με τις συνεχείς αλλαγές στους κανονισμούς και στους πίνακες αλλά και στα πρόσωπα που στελεχώνουν την ΚΕΔ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της UEFA, η οποία επί χρόνια εμπιστεύεται τους Κολίνα, Ντάλας, Μπατά, Βασάρα (φωτ.) και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας της. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να παρέμβουν.



Ούτε τον κανονισμό δεν διάβασε η τελειωμένη πλέον ΚΕΔ για τον τρόπο που έπρεπε να βγουν οι νέοι πίνακες, τους οποίους σχεδίαζε να αλλάξει με δική της… πατέντα και όχι με την προβλεπόμενη διαδικασία. Δηλαδή, για να γίνουν αξιολογήσεις δεν είναι αρκετές οι γραπτές εξετάσεις, χρειάζονται και τα αγωνιστικά τεστ.


Για να βάλουν ευκολότερα κάποιους στην ΚΕΔ υπήρξε εισήγηση να μπει στον κανονισμό η στελέχωσή της μόνο από πρώην διεθνείς διαιτητές. Ομως, δεν πρόκειται να περάσει τέτοιο… έκτρωμα. Ολοι οι έμπειροι πρώην διαιτητές, διεθνείς και μη, θα μπορούν να επιλεγούν, άλλωστε αναφέρεται τόσο στη Συνθήκη Διαιτησίας της UEFA, ενώ δεν πρόκειται να αλλάξει η σχετική διάταξη. Και κάτι τελευταίο: