Μια μη ελκυστική Ομοσπονδία

***Δεν είναι μακριά η σκέψη πως το επόμενο βήμα θα είναι η συνένωση των σημερινών Ενώσεων στο επίπεδο των Περιφερειών
***Πόσο αξίζουν, άραγε, τώρα αυτές οι μάχες (και ότι τις χαρακτήρισε); Πόσο ελκυστική είναι, άραγε, η ιδέα πως καταναλώθηκαν χρόνια, μήνες, μέρες, ώρες, δυναμικό, εργαλεία πειθούς χωρίς σβέρκο, "ευχές", απειλές, εκβιασμοί και κάθε αθέμιτο μέσο άσκησης πίεσης για να προκύψει τι; Μια ΕΠΟ με αντικείμενα ενασχόλησης τη Γ΄ Εθνική, το ποδόσφαιρο γυναικών και τις Μικτές Ομάδες;
***Από τι θα εξαρτηθεί η εξέλιξη των πραγμάτων; Δύσκολο να το πει κανείς τώρα. Χρειάζεται χρόνος και να εμφανιστούν στο τραπέζι όλοι οι παίκτες για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Όλοι οι παίκτες. Ακόμη κι εκείνοι που εξακολουθούν και παραμένουν κρυφοί...

Γέννησε περισσότερα ερωτηματικά από όσες απορίες έλυσε η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, που ενέκρινε το νέο σχέδιο καταστατικού της Ομοσπονδίας. Ενδεικτικές της ποσότητας των ερωτημάτων οι, πρωθύστερες σε πολλές περιπτώσεις, απαντήσεις που επιχειρήθηκε να δοθούν στο επικοινωνιακό, κυρίως, πεδίο, καθώς οι σοβαροί σιώπησαν και παρέμειναν να αναρωτιούνται.
Η ίδια άλλωστε η εικόνα της νέας ΕΠΟ., όπως προδιαγράφεται με βάση τις σημαντικότερες των αποφάσεων, που είτε ελήφθησαν, είτε δεν ελήφθησαν και παραπέμφθηκε η υλοποίηση τους  στο άμεσο μέλλον, παράγει σειρά ερωτημάτων και γεννάει απαντήσεις σε μια απόπειρα όλων να ερμηνεύσουν τα πάντα σε μια προσπάθεια να τοποθετηθούν στον χάρτη ενόψει της επόμενης μέρας.
Τα βασικά δεδομένα:
α. Η νέα ΕΠΟ είναι μια μη ελκυστική, με βάση την ιστορία της και τις παραδόσεις της, ομοσπονδία. Είναι αναγκασμένη να απωλέσει το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο μερίδιο εξουσίας που είχε στο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα και να περάσει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στην συνδιοίκηση του αθλήματος με ποδοσφαιρικές, επιχειρηματικές και πολιτικές δυνάμεις που μέχρι τώρα μπορεί να διεκδικούσαν θέση συνδιοικητή, αλλά η επιδίωξη τους αυτή παρέμεινα πάντα ζητούμενο.
β. Από την συνολική δυναμική της, με βάση την ιστορική της παράδοση, έχει αφαιρεθεί το ουσιαστικότερο ποσοστό εξουσίας της στη διαιτησία, τις δικαστικές επιτροπές, όλες τις κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις. Η διαιτησία ( οργάνωση, λειτουργία, επιλογή, ορισμοί κ.λ.π.) παραδόθηκε στη FIFA, τα κοράκια με τη σφυρίχτρα εντός αγωνιστικού χώρου (και οι εκτός αγωνιστικού χώρου βαθμολογητές τους) στην τεχνολογία, τα θέματα που αφορούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην σχετική επιτροπή και το σύνολο της λειτουργίας της στην Επιτροπή Παρακολούθησης ( δηλαδή στη FIFA).
γ. Ταυτόχρονα, η νέα ΕΠΟ είναι αναγκασμένη να λειτουργεί ( κατά σειρά αξιολόγησης) "εντός της ελληνικής έννομης τάξης, του καταστατικού και των κανονισμών της FIFA...", εξέλιξη που δίνει, αντικειμενικά, πόντους στην εκάστοτε κυβέρνηση, ακόμη και σε καθεστώς εναρμόνισης της εθνικής αθλητικής νομοθεσίας με το καταστατικό της FIFA.
δ. Η εξουσία που κάθε φορά περιέρχονταν, ως προϊόν της εκλογικής διαδικασίας, στους προέδρους των Ενώσεων αφαιρείται με βίαιο και καθόλου κολακευτικό τρόπο, ενώ δεν είναι μακριά η σκέψη πως το επόμενο βήμα θα είναι η συνένωση των σημερινών Ενώσεων στο επίπεδο των Περιφερειών, εξέλιξη που θα εξαφανίσει το σημερινό παραγοντικό προσωπικό στο επίπεδο του νομού και θα διευκολύνει αποφασιστικά την κεντρική εξουσία.
Γι΄αυτή την ΕΠΟ ο λόγος πλέον. Για την ίδια κολοβή ΕΠΟ και η εκλογική μάχη που πρέπει να δώσουν όσοι προετοιμάστηκαν εδώ και δύο χρόνια υπακούοντας πειθήνια σε μια διαδικασία "εξυγίανσης" και ανταποκρινόμενοι με πάθος, δίκην ζηλωτών, σε κάθε τι που συσπείρωνε και συντηρούσε μια ετερόκλητη και ανιστόρητη συμμαχία.
Πόσο αξίζουν, άραγε, τώρα αυτές οι μάχες (και ότι τις χαρακτήρισε); Πόσο ελκυστική είναι, άραγε, η ιδέα πως καταναλώθηκαν χρόνια, μήνες, μέρες, ώρες, δυναμικό, εργαλεία πειθούς χωρίς σβέρκο, "ευχές", απειλές, εκβιασμοί και κάθε αθέμιτο μέσο άσκησης πίεσης για να προκύψει τι; Μια ΕΠΟ με αντικείμενα ενασχόλησης τη Γ΄ Εθνική, το ποδόσφαιρο γυναικών και τις Μικτές Ομάδες; Τι συνέβη και την ώρα που κάποιοι σχεδίαζαν τα μεγάλα και σημαντικά οι παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου καταναλώνονταν σε μάχες οπισθοφυλακής χωρίς κανένα νόημα και χωρίς κανένα αντίκρισμα; Πως εισπράχθηκαν οι κολλεγιές με τους υπουργούς, οι κρυφές συναντήσεις με τα ποδοσφαιρικά φαντάσματα, οι ενεργοποιήσεις παλιών φίλων, οι ανταλλαγές απόψεων με τον Κουτσοκούμνη και η παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης στην κυβέρνηση για να πετύχει το στόχο της;

Πρόκειται για μια αστεία ΕΠΟ.; Όχι ακριβώς. Πρόκειται για μια ΕΠΟ υπό σκληρή και ανελαστική επιτροπεία σε όλα τα σημαντικά προπύργια της εξουσίας της, εικόνα που μπορεί να καταντήσει αστεία. Από τι θα εξαρτηθεί η εξέλιξη των πραγμάτων; Δύσκολο να το πει κανείς τώρα. Χρειάζεται χρόνος και να εμφανιστούν στο τραπέζι όλοι οι παίκτες για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Όλοι οι παίκτες. Ακόμη κι εκείνοι που εξακολουθούν και παραμένουν κρυφοί...