Παγκόσμιο… τέρας που εκθέτoυν τη FIFA οι διατάξεις του νόμου για τα κωλύματα στο καταστατικό της ΕΠΟ – «Βράζουν» οι ενώσεις – Τεράστιο ερώτημα αν είναι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ή κυβερνητική παρέμβαση

«Φωτιές» άναψε στις τάξεις των ενώσεων το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A του καταστατικού της ΕΠΟ με τον τίτλο «Κωλύματα εγγραφής – Περιορισμοί προσώπων εμπλεκομένων στον χώρο του Ποδοσφαίρου», το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στη ΓΣ της ΕΠΟ, την άλλη Παρασκευή. Ουσιαστικά πρόκειται για διάταξη-τέρας καθώς περιλαμβάνει σχετικά άρθρα του νόμου για τα κωλύματα παραγόντων, συγκεκριμένα σύμφωνα με άρθρο 1β του παραρτήματος «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος και δεν μπορεί να εκλεγεί ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής όποιος εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 2725/1999 ως ισχύει, δηλαδή όποιος έχει παραπεμφθεί με τελεσίδικο παραπεμπτικό βούλευμα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικαστεί σε βαθμό πλημμελήματος  αμετάκλητα με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, είτε σε ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον τριών (3) ετών είτε, ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής», ενώ παρακάτω αναφέρει ότι «ειδικότερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο. και των ενώσεων-μελών αυτής τα οποία παραπέμπονται με τελεσίδικο παραπεμπτικό βούλευμα για τα παραπάνω αδικήματα εκπίπτουν αυτοδίκαια από την ιδιότητά τους και αντικαθίστανται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού και του Καταστατικού της αντίστοιχης ένωσης».
Οι ποδοσφαιρικές ενώσεις διερωτώνται αν είναι δυνατόν να ισχύουν άλλα παγκοσμίως και μάλιστα στα καταστατικά των FIFA, UEFA και εντελώς διαφορετικά πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε όλο τον κόσμο, για όσους δεν γνωρίζουν, έκπτωση ποδοσφαιρικού παράγοντα προβλέπεται μόνο σε περίπτωση καταδίκης. Αντίθετα στην Ελλάδα αρκεί κάποιος κατηγορηθεί για κάτι.
Παράλληλα παράγοντες ποδοσφαιρικών ενώσεων διερωτώνται αν αυτό το θέλει η FIFA, που όμως δεν θέλει το ίδιο ούτε στο καταστατικό της, ούτε για άλλες ομοσπονδίες, ή αν το θέλει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην καταργηθούν όλοι οι νόμοι Κοντονή που παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο.
Οι διατάξεις του νόμου καταργούν το τεκμήριο της αθωότητας, δηλαδή ουσιαστικά κουρελιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, σχετικές συμβάσεις και είναι κάθετα αντίθετες σε συνταγματικές επιταγές και πάγιες νομικές αξίες. Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι να κατηγορηθεί κάποιος για κακούργημα φαίνεται πως αποτελεί την ευκολότερη και πλέον προσιτή των διώξεων στην ελληνική έννομη τάξη και αυτό μπορεί να γίνει μέχρι και με ανώνυμες επιστολές.

Είναι δύσκολο να περάσει η διάταξη με …άρωμα κρατικής παρέμβασης από τη ΓΣ της ΕΠΟ. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται 136 σε σύνολο 181 ψήφων. Όμως, αν συμβεί αυτό, τότε η Ομοσπονδία, αλλά και οι ενώσεις θα μετατραπούν σε πεδίο πολέμου αφού θα αρκεί και μια σκευωρία για να χάσει κάποιος η θέση του στο ποδόσφαιρο.